Annons
 • Med dagens ränteläge kan du spara mellan 4000 och 5000 kronor i månaden, om du pendlar mellan till exempel Västerås eller Enköping och Stockholm. Foto: Colourbox

Så mycket kan du spara på att pendla

Publicerad 8 juni 2018, kl 06:00

Tjäna 5 000 kronor i månaden – genom att flytta från Stockholm och börja pendla till jobbet. Kollega har pratat med några som följt rådet.

Kalkylen, gjord av Booli, bygger på att man säljer en villa i Stockholmstrakten och köper nytt i någon stad inom pendlingsavstånd. Genomsnittspriset för en Stockholmsvilla ligger på nästan 7 miljoner. En timmes tågpendling bort kan motsvarande villa kosta runt 2 miljoner. Med dagens ränteläge rör det sig om en besparing på mellan knappt 4 000 kronor (Västerås) och drygt 5 000 kronor (Enköping) i månaden.

Spelutvecklaren David Viklund är en av dem som valt att lämna Stockholm av ekonomiska skäl. Tidigare bodde familjen i Solna, men med två växande sönder behövdes mer boyta. Knivsta utanför Uppsala var ett alternativ.

– Vi insåg att vi kunde få ett stort hus med tomt i här för mindre pengar än en ny lägenhet skulle kosta i Solna.

I höstas gick flyttlasset. Det är inget som David Viklund har ångrat.

– Fördelen med att bo i Solna var att jag kunde cykla till jobbet på 25 minuter. Men nu kan jag jobba på tåget, så jag spar faktiskt tid.

Han har tidigare i sitt liv pendlat från Uppsala, och visste vad han gav sig in på. Stillastående tåg hör ju till en pendlares vardag.

– Det hände ju då och då att det blir ett fyra timmars tågfail. Då kan man sitta och lida, vilket de flesta gör, eller så kan man knappa på datorn i stället. För mig funkar det väldigt bra.

Men det är inte enbart ekonomin som avgör om man väljer att flytta. Det finns ofta andra aspekter att ta hänsyn till. För marknadskoordinatorn Ann-Christin Grell Johansson var skälet till flytten enkelt. När hon träffande sin man så bodde han redan i Enköping och hade två små barn. Hon lämnade då sin lägenhet i en närförort till Stockholm och flyttade till radhus i Enköping.

Hon tycker inte att hon har märkt att det skulle vara billigare att leva i Enköping än i Stockholm. Däremot känner hon väl till den stora avigsidan med pendlarlivet.

– Eftersom jag är beroende både av SJ och pendeltågen så innebär det nästan alltid en viss stress. Det är svårt att boka in möten på morgonen eftersom tågen ofta är försenade eller inställda. På fredagar och lördagar går det sista tåget 23.45, vilket kan bli snävt om man går på teater eller någon show. Dessutom är det dyrt.

Inte heller för Maria Carlsson som jobbar på Ericsson i Kista, var ekonomin anledning till flytten. När hon flyttade till Strängnäs för 15 år sedan var det dels för att sambon redan fanns där, dels gillade hon staden och dess närhet till naturen.

Under åren har hon märkt hur servicen för pendlarna ”successivt monterats ned”. Dubbeldäckartågen blev, säger hon, ”pendlarnas mardröm”, bland annat på grund av att de är trånga och svåra att hitta plats på. Men för henne finns inget alternativ, säger hon.

– Det här drabbar alla som åker till och från jobbet. Jag tycker att arbetsgivarna har varit så himla tysta i den här debatten. Vanligtvis har de stort fokus på hur mycket pengar de förlorar, men inte den här gången.

Hans Cruse, kanslichef på föreningen Spårvagnsstäderna, flyttade från hyresrätten i Åkersberga och blev sambo i flickvännens bostadsrätt i Uppsala. För honom var det alltså kärleken som styrde i första hand. Men visst har han märkt att det finns ekonomiska fördelar med att lämna Stockholmstrakten.

– Det handlar både om boendekostnader och annat som att maten och försäkringar är billigare här.

Hans Cruse är också något så ovanligt som en nöjd pendlare.

– Det funkar väldigt bra att pendla för mig, från dörr till dörr tar det bara 50 minuter. Jag har en flexibel arbetsplats och kan jobba på tåget.

Så mycket sparar du varje månad om du flyttar från Stockholm till:

Enköping 5 175 kr

Eskilstuna 4 582 kr

Flen 4 750 kr

Katrineholm 4 550

Nyköping 4 703 kr

Strängnäs 4 779 kr

Uppsala 4 164 kr

Västerås 3 940 kr

 

Uträkningarna baseras på att du säljer en villa i Stockholm, belånad till 58,5 procent, skattar av vinsten och investerar återstoden i ditt nya boende. Räntesats 1, 51 procent. I uträkningarna ingår även kostnaden för ett pendlarkort mellan respektive ort och Stockholm. Noteras bör att även amorteringar är inräknat i Stockholmskostnaden. På de övriga orterna ingår inga amorteringar.
Skulle räntan stiga till 4 procent kommer summan som sparas i stället ligga på över 10 000 kronor i månaden för flera av orterna.

Källa: Booli.

Niklas Hallstedt
Niklas Hallstedt
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  5 tips för bättre möten

  De kan vara inspirerande, roliga, kreativa och ibland alldeles nödvändiga. Men lika ofta, om inte oftare, upplevs de som långa, ineffektiva och meningslösa. Vad vi pratar om? Möten så klart.

 • Läs även...

  Mot alla odds: Från heroinist till verksamhetschef

  Om man befinner sig så djupt ner i träsket att man ligger på en toalett och injicerar heroin. Vad är då oddsen för att komma tillbaka till ett liv med fast jobb och familj? Sara Woldu är beviset för att allt är möjligt.

 • Läs även...

  Rörlig arbetsmarknad kan ge kompetensbrist

  Universitetsregionerna riskerar att bli förlorare när rörligheten på arbetsmarknaden ökar, enligt ny forskning. Den trenden känner Unionen i universitetsstaden Linköping delvis av.

 • Läs även...

  ”Facken är dåliga på att förhandla om pengar”

  Fler anmäler sexuella trakasserier efter Metoo-rörelsen. Men den som vill ha ersättning från arbetsgivaren ska vända sig till en advokat – inte till facket – enligt advokat Michael Fischbein.

 • Läs även...

  Byrå slopar sextimmarsdag

  Presentationsbyrån Background införde sex timmars arbetsdag på försök. Nu utmanar de andra företag att pröva konceptet som de dock har modifierat en aning.

 • Läs även...

  Utvisning riskerar att orsaka konkurs

  Christina Nygren och Sirajul Islam var en ”perfect match” sett ur affärssynpunkt. Och så hade det kunnat fortsätta. Men en olycklig miss gör att Sirajul kan utvisas. Nu kämpar de tillsammans för att han ska få stanna i Sverige.

 • Läs även...

  Unionen tror på ökad tillväxt nästa år

  Unionen ser ljusare på framtiden än Teknikföretagen. Det framgår av förbundets konjunkturrapport som presenteras i dag torsdag.

 • Läs även...

  "En tragisk situation"

  De 250 anställda vid den konkursdrabbade klädkedjan JC, står ännu både utan aprillön och ersättning från den statliga lönegarantin. Även ett hundratal anställda på företaget Flexenclosure är i en liknande situation. Här är vad du ska tänka på om du inte får ut din lön.

 • Läs även...

  Volvoanställda får 10 000 i extra bonus

  I dag överraskades 25 000 anställda inom Volvokoncernen med besked om att de kommer att få extra bonus på majlönen.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.