Annons
Annons
 • Vattenfalls vd Øysten Løseth tjänar 13,9 miljoner kronor om året. Foto: Robin Haldert /TT

Så mycket tjänar chefen

Publicerad 29 september 2014, kl 11:54

Var fjärde chef tjänar mindre än 35 000 kronor per månad. Det visar Positions stora löneenkät bland läsarna. Bäst tjänar de unga, manliga cheferna i Stockholm, sämst tjänar de äldre i Norrland. Vi har träffat Anton som tjänar 22 000 kronor och Marika som har 71 000 i månadslön.

Genomsnittslönen är 44 200 kronor, enligt vår enkät som besvarats av 862 privatanställda chefer. Men spridningen är mycket stor, en av fyra tjänar mindre än 35 000 kronor, samtidigt som lika många tjänar över 50 000 kronor.

Män tjänar 10 procent mer än kvinnor, men ännu större är skillnaderna i landet. I Stockholm tjänar chefer 47 600 i snitt, vilket är 20 procent mer än i Norrland.

Lönerna stiger inte med erfarenheten. Det visar sig att de yngre cheferna har högre snitt än de äldre – vilket är en förändring jämfört med tidigare undersökningar.

Är lönerna rättvisa? Där skiljer sig förstås uppfattningarna. Min lön är rimlig i förhållande till den befattning jag har, tycker de flesta. Även bland dem som tjänar sämst (under 35 000 kronor) tycker fyra av tio att det är okej.

Men när vi frågade om lönen var rimlig ”i förhållande till kompetens och arbetsinsats” var de missnöjda fler. Av de lågavlönade svarade tre av fyra nej.  Det blev nekande svar även från var tredje av de högavlönade (över 50 000 kronor).
”Har du haft en bra löneutveckling?” frågade vi också, vilket besvarades med nej av hälften.

Hälften instämmer också i påståendet att löneutveckling­en avstannat under de senaste årens svaga konjunktur. Mest missnöjda är stockholmare, män och – som väntat – de lågavlönade.

Lönen är delvis rörlig, kopplad till resultat, för ungefär hälften. Men det är betydligt vanligare bland de chefer som tjänar bäst. Ändå är det inte många som vill att en större del av lönen ska vara resultatbaserad. Endast en av fem vill det, och andelen är lika låg bland de högavlönade.

”Räcker din lön för att klara dina behov?” frågade vi av­slutningsvis. De allra flesta svarade ja, även bland de lägst avlönade, men 11 procent av dem uppger att lönen inte räcker i dagsläget. Bland norrlänningarna är den siffran bara 1 procent, trots att de har lägre snittlöner.

Arbetsplatsens generella lönenivå är för låg, anser de flesta av de lågavlönade cheferna, men bara var femte av de högavlönade. Här ser man att västsvenskar är klart mer missnöjda med nivån än skåningar.

Om cheferna fick bestämma själva, skulle de höja löne­nivåerna för sina medarbetare? Ja, svarar knappt var tredje. Lika många säger nej, och något fler svarar ”Nej, men jag skulle ge dem en bonus”.

Läs mer: Chefer dåliga på att förhandla om sin lön.

 

Thomas Heldmark
[email protected]

Dag Bremberg
[email protected]

Position undersöker

862 medlemmar i Positions läsarpanel har svarat på frågor som sammanställts och analyserats av Novus.

Här är resultatet:
Vilken månadslön har chefen?

Vad tycker chefen om sin lön?

Tio manliga toppchefers löner (listan utgår från tio av Sveriges största företag, och där är det män som styr):

 • Karl-Johan Persson, H&M: 12,3 milj kr/år
 • Olof Persson, Volvo: 11,9 milj kr/år
 • Martin Lundstedt, Scania: 7,5 milj kr/år (plus 1,2 milj kr i rörlig lön)
 • Hans Vestberg, Ericsson: 13,2 milj kr/år (plus 4 milj i rörlig lön)
 • Olof Faxander, Sandvik: 13,2 milj kr/år (plus 4 milj i rörlig lön)
 • Keith McLoughlin, Electrolux: 9,9 milj kr/år (plus 2,1 milj i rörlig lön)
 • Johan Dennelind, Telia Sonera: 13,5 milj kr/år
 • Jan Johansson, SCA: 11 milj kr (plus 10,3 milj i rörlig lön)
 • Per Strömberg, Ica-gruppen: 7,1 milj kr/år (plus 4,2 milj i rörlig lön)
 • Øysten Løseth, Vattenfall: 13,9 milj kr/år

Position är Kollegas systertidning för medlemmar i Unionen som också är chefer.

Novus/Position
 • Läs även...

  5 spektakulära löneförhandlare

  Gick din senaste löneförhandling åt skogen? Kollega bjuder på lite inspiration inför ditt nästa lönesamtal med chefen. Här är några personer som lyckats förhandla till sig riktigt bra löner.

 • Läs även...

  Corona: Vab och vobb ökade förra året

  Både vab och vobb ökade under förra året på grund av coronapandemin. Det är framför allt fler kvinnor som i större utsträckning än tidigare jobbar parallellt med att de tar hand om sina sjuka barn, visar en undersökning från Unionen.

 • Läs även...

  Chefens ord som skrämmer mest

  Är du psykopatchef och vill sätta skräck i dina anställda? Be om ett samtal. Ett utbildningsföretag undersökte vilka fraser som triggar hjärtfrekvensen på anställda genom att mäta deras puls.

 • Läs även...

  Utköp av förtroendevalda oroar Unionen

  Att företag betalar för att bli av med skickliga förtroendevalda kränker föreningsrätten. Även om omfattningen inte är alarmerande, enligt en ny undersökning från Unionen, är det illa nog att det ens förekommer, menar förbundet.

 • Läs även...

  Tillit måste förtjänas

  Har du varit i en grupp med dolda agendor och misstro? Du vill bara få stopp på det snabbt, få medarbetarna att lita på dig som chef och på varandra. Men det finns ingen så kallad quick fix. Tillit måste växa fram, och för att det ska hända krävs öppenhet.

 • Läs även...

  Svagt samband mellan lön och prestation

  Det är svårt att motivera anställda enbart med lönen. En chef som vill att medarbetarna ska jobba bra bör fokusera på arbetsmiljön – och se till att löneprocessen blir rättvis. Det visar forskning från Stockholms universitet.

 • Läs även...

  Butikschefen: ”Inte svårt att neka någon att köpa”

  Det är viktigare att vara bra på service än vin. Så resonerar Systembolaget när de rekryterar ny personal. Kenneth Kyobe började som vikarie och är i dag butikschef med 18 anställda.