Annons
Annons

Så mycket tjänar du till deltidspensionen

Publicerad 4 april 2014, kl 10:10

Är du 25 år och har en lön på 30 000 kronor? Grattis! Då kommer du att kunna håva in flera hundratusen i deltidspension.

I dagarna började avsättningarna till den nya deltidspensionen. Men först för dem med en bit kvar till pensioneringen blir det några summor att tala om.

Med hjälp av den nya deltidspension ska den anställde kunna gå ned i arbetstid när han eller hon närmar sig pension. Avsikten är att man ska orka arbeta längre upp i åldrarna.

Systemet finansieras genom att arbetsgivarna gör en extra avsättning till tjänstepensionen ITP. Hur mycket som sätts av varierar något även det mellan avtalsområdena, men är minst 0,5 procent under den nuvarande avtalsperioden fram till 2016.

Med den avsättningen betyder det att den som i dag är 55 år, och har en månadslön på 40 000 kronor, kommer att ha tjänat in 35 000 kronor i extra pensionskapital vid 65 år. Det visar beräkningar från Unionen.

För en 45-åring med samma lön handlar det om 90 000 kronor.

För dem som är lite yngre kommer tiden att räcka till för att samla på sig en mer aktningsvärd pengahög. Den som är 35 år i dag och tjänar 35 000 kronor i månaden, kommer att ha tillgång till 160 000 kronor extra, en 25-åring som tjänar 27 000 kronor i månaden kan räkna in 225 000 kronor.

Skulle däremot avsättningen höjas till 2 procent i framtiden, så som Unionen vill, förändras dock bilden. I det fallet skulle exempelvis den ovannämnda 55-åringen håva in 130 000 kronor, medan 25-åringen skulle ha hela 890 000 kronor.

Deltidspensionslösningen finns på ett stort antal av Unionens avtalsområden, dock inte på alla. Man kan börja använda sig av den från den månad man fyller 60 eller 62, beroende på vilket avtalsområde man tillhör. Kommer man inte överens med arbetsgivaren om hur mycket man ska gå ned i tid är utgångspunkten en sysselsättningsgrad på 80 procent.

Arbetsgivaren har dock rätt att säga nej till delpension om den medför störning av verksamheten.

Den som inte utnyttjar möjligheten att jobba mindre kan i stället använda de extra pengarna som ett tillskott till den vanliga pensionen.
 

Fotnot: Unionens räkneexempel bygger på ett antal antaganden, bland annat att reallöneutvecklingen är 0,5 procent, och att kapitalavkastningen utan hänsyn till inflationen ligger på 6,35 procent.

 

Niklas Hallstedt
Niklas Hallstedt
[email protected]