Annons
 • Foto: Illustration: Annika Huett

Så raderar du dina avtryck på nätet

Publicerad 7 juni 2016, kl 15:10

Radera konton på onlinetjänster

På sajten Justdelete.me kan man få information om hur lätt eller svårt det är att radera konton på olika onlinetjänster. De graderas i fyra nivåer, från lätta till omöjliga att radera. Det ger utförliga anvisningar om hur man raderar sitt konto. Sajten länkar också direkt till formulär eller inloggningar där man kan avsluta sitt konto, justdelete.me.

Lätt: Airbnb, Booking, Eventbrit.
Medelsvårt: Facebook, Mailchimp, Linkedin.
Svårt: Adobe, Skype, Paypal.
Omöjligt: Wordpress, Picasa, Evernote.

 

Försvinna på Google – det går!

2014 införde EU en regel som innebär att man har rätt att bli borttagen från sökmotorer som Google om sökresultaten är oriktiga, inte längre relevanta eller överflödiga. Regeln kallas The right to be forgotten, rätten att bli bortglömd.

Googla på ”Begäran om borttagning av sökresultat enligt europeisk dataskyddslag” och följ anvisningarna. Specifika sökresultat tas bort om personens integritet väger tyngre än allmänhetens intresse. När Google tar ställning till en förfrågan bedömer man även hänsyn till informationens aktualitet. Till exempel tas inte information om ekonomisk brottslighet, tjänstefel eller brottmålsdomar bort. Där anses allmänhetens intresse överväga det personliga.

Google poängterar också att även om sökresultatet tas bort så är det viktigt att kontakta den som är publiceringsansvarig. Annars kan det sökresultat man vill få bort ändå finnas kvar på webbsidan eller spridas vidare via delning i sociala medier eller via andra sökmotorer.

Läs mer: Tänk efter före du lägger ut allt på nätet

 

Raderas ur register

I de flesta fall är det mycket svårt att radera sina personuppgifter i register som hanteras av exempelvis myndigheter, företag och föreningar. En sajt med personuppgifter ägs ofta av ett företag som har utgivningsbevis, vilket i sin tur innebär att företaget har en grundlagsskyddad rätt att publicera sin databas. Möjligheten att få personuppgifter raderade är därmed mycket små, om inte den ansvarige utgivaren samtycker. Alla personer över 16 år finns, liksom alla företag,  i de stora kreditupplysningsföretagens register. Man har inte rätt att bli struken ur de här registren.

Läs mer: Nätet kan vara livsfarligt

 

Att slippa reklam och telefonförsäljare

På Spar, Statens personadressregister, kan du under rubriken Direktreklamspärr begära att din adress inte ska lämnas ut från registret för reklamändamål.

PÅ NIX-Telefon – nixtelefon.org – kan du spärra dina telefonabonnemang för telefonförsäljare.

 

Försäkringar mot näthat

Exempelvis försäkringsbolaget AIG har en så kallad integritetsförsäkring, som ger ett visst skydd mot kränkningar på internet.
Försäkringen lämnar ersättning för kostnader för att ta bort eller avindexera olaglig publicering om dig på nätet. Den täcker också juridisk hjälp, psykologiskt krisstöd och eventuellt inkomstbortfall. Försäkringen gäller även vid identitetsstöld. Kostnaden är 99 kronor per månad för en familj.

 

TEXT: CAJSA HÖGBERG

Lediga jobb
 • Läs även...

  Självmord klassat som arbetsskada

  Sedan en 36-årige Saabanställd man tagit livet av sig under en tjänsteresa har Försäkringskassan nu kommit fram till att självmordet inträffade till följd av en arbetsskada. I och med det kan de anhöriga ha rätt till högre ersättning.

 • Läs även...

  Så skyddar du din data

  Stora aktörer som Google och Facebook samlar in massor av information om dig. Men det finns alternativ till jättarna. Och enligt IT-säkerhetsexperten Anne-Marie Eklund Löwinder behöver vi inte vara särskilt oroliga tack vare GDPR.

 • Läs även...

  Ny lag slår mot ideella föreningar

  I maj nästa år ersätts personuppgiftslagen av en ny dataskyddsförordning, förkortad GDPR. Den berör inte minst medlemsorganisationer som måste se till att uppfylla de nya reglerna för att inte riskera stora böter.

 • Läs även...

  Nätmissarna som kan kosta dig jobbet

  Vad du än gör – prata inte illa om företaget eller chefen i sociala medier. Då lär det bli svårt att få nytt jobb framöver. Även alltför lättklädda bilder kan ställa till det.

 • Läs även...

  Medlem i kläm - så gick det sen

  Hur gick det för killarna som ville ”Unleash the fucking fury” på sin chef? Fick Unionenmedlemmen som glömt rapportera in sin nya lön till Försäkringskassan betala en halv miljon i skuld? Här är några av Unionens mest omskrivna tvister. Och hur de slutade.

 • Läs även...

  280 berörs när Transcom lämnar Umeå

  Transcom i Umeå flyttar till Eskilstuna och runt 280 anställda och konsulter berörs. Unionenklubben anser att underlaget är otillräckligt att ta ställning till och har nu kallat in en löntagarkonsult för att se över beslutet.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.