Annons
Annons
 • Foto: Illustration: Annika Huett

Så raderar du dina avtryck på nätet

Publicerad 7 juni 2016, kl 15:10

Radera konton på onlinetjänster

På sajten Justdelete.me kan man få information om hur lätt eller svårt det är att radera konton på olika onlinetjänster. De graderas i fyra nivåer, från lätta till omöjliga att radera. Det ger utförliga anvisningar om hur man raderar sitt konto. Sajten länkar också direkt till formulär eller inloggningar där man kan avsluta sitt konto, justdelete.me.

Lätt: Airbnb, Booking, Eventbrit.
Medelsvårt: Facebook, Mailchimp, Linkedin.
Svårt: Adobe, Skype, Paypal.
Omöjligt: Wordpress, Picasa, Evernote.

 

Försvinna på Google – det går!

2014 införde EU en regel som innebär att man har rätt att bli borttagen från sökmotorer som Google om sökresultaten är oriktiga, inte längre relevanta eller överflödiga. Regeln kallas The right to be forgotten, rätten att bli bortglömd.

Googla på ”Begäran om borttagning av sökresultat enligt europeisk dataskyddslag” och följ anvisningarna. Specifika sökresultat tas bort om personens integritet väger tyngre än allmänhetens intresse. När Google tar ställning till en förfrågan bedömer man även hänsyn till informationens aktualitet. Till exempel tas inte information om ekonomisk brottslighet, tjänstefel eller brottmålsdomar bort. Där anses allmänhetens intresse överväga det personliga.

Google poängterar också att även om sökresultatet tas bort så är det viktigt att kontakta den som är publiceringsansvarig. Annars kan det sökresultat man vill få bort ändå finnas kvar på webbsidan eller spridas vidare via delning i sociala medier eller via andra sökmotorer.

Läs mer: Tänk efter före du lägger ut allt på nätet

 

Raderas ur register

I de flesta fall är det mycket svårt att radera sina personuppgifter i register som hanteras av exempelvis myndigheter, företag och föreningar. En sajt med personuppgifter ägs ofta av ett företag som har utgivningsbevis, vilket i sin tur innebär att företaget har en grundlagsskyddad rätt att publicera sin databas. Möjligheten att få personuppgifter raderade är därmed mycket små, om inte den ansvarige utgivaren samtycker. Alla personer över 16 år finns, liksom alla företag,  i de stora kreditupplysningsföretagens register. Man har inte rätt att bli struken ur de här registren.

Läs mer: Nätet kan vara livsfarligt

 

Att slippa reklam och telefonförsäljare

På Spar, Statens personadressregister, kan du under rubriken Direktreklamspärr begära att din adress inte ska lämnas ut från registret för reklamändamål.

PÅ NIX-Telefon – nixtelefon.org – kan du spärra dina telefonabonnemang för telefonförsäljare.

 

Försäkringar mot näthat

Exempelvis försäkringsbolaget AIG har en så kallad integritetsförsäkring, som ger ett visst skydd mot kränkningar på internet.
Försäkringen lämnar ersättning för kostnader för att ta bort eller avindexera olaglig publicering om dig på nätet. Den täcker också juridisk hjälp, psykologiskt krisstöd och eventuellt inkomstbortfall. Försäkringen gäller även vid identitetsstöld. Kostnaden är 99 kronor per månad för en familj.

 

TEXT: CAJSA HÖGBERG

Lediga jobb
 • Läs även...

  Vad gör en ingenjör?

  Tack vare ett program för kvinnliga tekniska ingenjörer slipper blivande civilingenjören Astrid Edvardsson fundera över två frågor hon grubblat på – vad ska hon göra efter examen? Och vad gör en ingenjör?

 • Läs även...

  Byt jobb ofta – lär dig mer

  Det livslånga lärandet har sina fördelar. De som byter jobb ofta upplever att de lär sig mer på jobbet, visar forskning.

 • Läs även...

  Siri betalar 25 000 för att få ett jobb

  Den som hjälper Siri Kock att hitta ett jobb får 25 000 kronor i hittelön.
  – Det är ingen stor kostnad, det kostar mig ju jättemycket att vara arbetslös, säger hon.