• Foto: Illustration: Annika Huett

Så raderar du dina avtryck på nätet

Publicerad 7 juni 2016, kl 15:10

Radera konton på onlinetjänster

På sajten Justdelete.me kan man få information om hur lätt eller svårt det är att radera konton på olika onlinetjänster. De graderas i fyra nivåer, från lätta till omöjliga att radera. Det ger utförliga anvisningar om hur man raderar sitt konto. Sajten länkar också direkt till formulär eller inloggningar där man kan avsluta sitt konto, justdelete.me.

Lätt: Airbnb, Booking, Eventbrit.
Medelsvårt: Facebook, Mailchimp, Linkedin.
Svårt: Adobe, Skype, Paypal.
Omöjligt: Wordpress, Picasa, Evernote.

 

Försvinna på Google – det går!

2014 införde EU en regel som innebär att man har rätt att bli borttagen från sökmotorer som Google om sökresultaten är oriktiga, inte längre relevanta eller överflödiga. Regeln kallas The right to be forgotten, rätten att bli bortglömd.

Googla på ”Begäran om borttagning av sökresultat enligt europeisk dataskyddslag” och följ anvisningarna. Specifika sökresultat tas bort om personens integritet väger tyngre än allmänhetens intresse. När Google tar ställning till en förfrågan bedömer man även hänsyn till informationens aktualitet. Till exempel tas inte information om ekonomisk brottslighet, tjänstefel eller brottmålsdomar bort. Där anses allmänhetens intresse överväga det personliga.

Google poängterar också att även om sökresultatet tas bort så är det viktigt att kontakta den som är publiceringsansvarig. Annars kan det sökresultat man vill få bort ändå finnas kvar på webbsidan eller spridas vidare via delning i sociala medier eller via andra sökmotorer.

Läs mer: Tänk efter före du lägger ut allt på nätet

 

Raderas ur register

I de flesta fall är det mycket svårt att radera sina personuppgifter i register som hanteras av exempelvis myndigheter, företag och föreningar. En sajt med personuppgifter ägs ofta av ett företag som har utgivningsbevis, vilket i sin tur innebär att företaget har en grundlagsskyddad rätt att publicera sin databas. Möjligheten att få personuppgifter raderade är därmed mycket små, om inte den ansvarige utgivaren samtycker. Alla personer över 16 år finns, liksom alla företag,  i de stora kreditupplysningsföretagens register. Man har inte rätt att bli struken ur de här registren.

Läs mer: Nätet kan vara livsfarligt

 

Att slippa reklam och telefonförsäljare

På Spar, Statens personadressregister, kan du under rubriken Direktreklamspärr begära att din adress inte ska lämnas ut från registret för reklamändamål.

PÅ NIX-Telefon – nixtelefon.org – kan du spärra dina telefonabonnemang för telefonförsäljare.

 

Försäkringar mot näthat

Exempelvis försäkringsbolaget AIG har en så kallad integritetsförsäkring, som ger ett visst skydd mot kränkningar på internet.
Försäkringen lämnar ersättning för kostnader för att ta bort eller avindexera olaglig publicering om dig på nätet. Den täcker också juridisk hjälp, psykologiskt krisstöd och eventuellt inkomstbortfall. Försäkringen gäller även vid identitetsstöld. Kostnaden är 99 kronor per månad för en familj.

 

TEXT: CAJSA HÖGBERG

Lediga jobb
 • Läs även...

  "Försäkringskassans bedöming måste baseras på kunskap"

  Förra året nekades 27 000 personer ersättning från Försäkringskassan. Men trots hård kritik har myndigheten inga planer på att ändra rutinerna.

 • Läs även...

  5 tips för Skypemötet

  Det blir allt vanligare med anställningsintervjuer via Skype. Men vad ska man tänka på i den situationen? Här får du rekryteraren Jessica Fogelsjöös bästa tips.

 • Läs även...

  Självmord klassat som arbetsskada

  Sedan en 36-årige Saabanställd man tagit livet av sig under en tjänsteresa har Försäkringskassan nu kommit fram till att självmordet inträffade till följd av en arbetsskada. I och med det kan de anhöriga ha rätt till högre ersättning.

 • Läs även...

  Här är det enda som hjälper mot utbrändhet

  Möjlighet att bestämma över sitt eget arbete och socialt stöd är viktigt på en arbetsplats. Men inte nog för att förhindra utbrändhet. För det krävs sänkta krav i jobbet.

 • Läs även...

  Lättare byta jobb med nytt komvux

  Minst utbildning ska inte längre ge förtur till komvux. I stället ska störst behov prioriteras. Det föreslår en ny utredning. Målet är bland annat att öka möjligheten att byta yrke.

 • Läs även...

  Nätmissarna som kan kosta dig jobbet

  Vad du än gör – prata inte illa om företaget eller chefen i sociala medier. Då lär det bli svårt att få nytt jobb framöver. Även alltför lättklädda bilder kan ställa till det.

 • Läs även...

  Utredning: ”Alla ska ha rätt till a-kassa”

  Alla som har jobbat ska få a-kassa om de blir arbetslösa. Det föreslår den utredning om a-kassan som presenterades under tisdagen. Men för den som är arbetslös länge blir ersättningen lägre än i dag.

 • Läs även...

  Trots corona: ”Massvis med jobb att söka”

  Antalet tjänstemän som har sökt stöd hos TRR har nästan fördubblats under coronakrisen. Men det finns fortfarande gott om jobb att söka för dem som blir uppsagda.

 • Läs även...

  Corona får Apotea att rekrytera

  Många korttidspermitteras och varslas nu om uppsägning från sina arbeten. Men det finns även de arbetsplatser som är i stort behov av personal. Ett av de företag som rekryterar personal för fullt är Apotea.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.