Annons
Annons
  • Om tjänstemännen hade avgjort valet skulle Alliansen ha stannat i Rosenbad och F! hade kommit in i riksdagen. Åtminstone om man får tro SVT Valu:s siffror. Foto: Chartgo/Kollega

Så röstade tjänstemännen

Publicerad 15 september 2014, kl 14:19

Det hade blivit en borgerlig valseger – om tjänstemännen fått bestämma. Feministiskt initiativ hade kommit in i riksdagen och Sverigedemokraterna hade bara fått hälften så många mandat. Det visar SVT:s vallokalsundersökning.

Tjänstemännens politiska sympatier brukar spegla landet i stort men så blev det inte riktigt det här riksdagsvalet. Åtminstone om man får tro SVT:s Valu. Enligt den hade det blivit en borgerlig valseger om landets tjänstemän hade fått bestämma.

Sammanlagt fick Alliansen 47 procent av tjänstemännens röster medan det rödgröna blocket samlade ihop 40 procent. En annan skillnad jämfört med valresultatet för hela riket är att Sverigedemokraterna har ett betydligt lägre väljarstöd bland tjänstemännen, endast 6 procent. Lika många röstade på Feministiskt initiativ som alltså hade kommit in i riksdagen med bred marginal om tjänstemännen fått bestämma.

Jämfört med vallokalsundersökningen för fyra år sedan går samtliga fyra Allianspartier bakåt, mest Moderaterna med 8 procentenheter. Även Miljöpartet tappar stöd hos tjänstemännen medan Socialdemokraterna och Vänsterpartiet ökar.

Vilka frågor som är viktigast bland väljarna har också förändrats. Skola, sjukvård och svensk ekonomi toppar listan, för fyra år sedan var sysselsättningen den näst viktigaste frågan enligt svenska folket men har nu ramlat ner till en femteplats. Jobben blev inte riktigt den heta valfråga som många hade trott.

SVT:s vallokalsundersökning har gjorts för alla nationella val i Sverige sedan 1991. Historiskt sett har MP, FP, V och F! tenderat att vara överrepresenterade och SD, C och S underrepresenterade i Valu-siffrorna jämfört med det slutgiltiga valresultatet.
 

I april 2014 lät vi Novus göra en opinionsundersökning bland Kollegas läsare.

Som det såg ut då hade de rödgröna också intagit Rosenbad, med Socialdemokraterna som största parti (32 procent). Vänsterpartiet och Miljöpartiet hade tagit hem 8 procent vardera av rösterna – det vill säga det rödgröna blocket totalt 48 procent av rösterna.

Alliansen fick av Kollegas läsare i april 26 procent, varav Moderaterna 22 procent. Folkpartiet hade hamnat på 4 procentgränsen och både Centern och Kristdemokraterna hade åkt ur riksdagen, med två respektive en procent av rösterna. F! hade inte kommit in i riksdagen.

Undersökningen, som gjordes under april 2014, av Novus på uppdrag av Kollega, besvarades av 811 personer. Andel osäkra väljare var 15 procent.

Läs mer om Kollegas opinionsundersökning här.

 

Så röstade tjänstemännen

Så röstade tjänstemän 2014, 2010 (Valu) samt Hela riket (valresultat)

V 8%  (7%)  5,7%
S 23%  (20%)  31,2%
MP 9%  (11%)  6,8%
F! 6% (1%) 3,1%

C 7%  (8%)  6,1%
FP 8%  (10%)  5,4%
KD 6%  (7%)  4,6%
M 26%  (34%)  23,2%

SD 6%  (2%)  12,9%

SVT Valu
Ola Rennstam
Ola Rennstam
[email protected]
Lediga jobb