Annons
Annons
 • Om tjänstemännen hade avgjort valet skulle Alliansen ha stannat i Rosenbad och F! hade kommit in i riksdagen. Åtminstone om man får tro SVT Valu:s siffror. Foto: Chartgo/Kollega

Så röstade tjänstemännen

Publicerad 15 september 2014, kl 14:19

Det hade blivit en borgerlig valseger – om tjänstemännen fått bestämma. Feministiskt initiativ hade kommit in i riksdagen och Sverigedemokraterna hade bara fått hälften så många mandat. Det visar SVT:s vallokalsundersökning.

Tjänstemännens politiska sympatier brukar spegla landet i stort men så blev det inte riktigt det här riksdagsvalet. Åtminstone om man får tro SVT:s Valu. Enligt den hade det blivit en borgerlig valseger om landets tjänstemän hade fått bestämma.

Sammanlagt fick Alliansen 47 procent av tjänstemännens röster medan det rödgröna blocket samlade ihop 40 procent. En annan skillnad jämfört med valresultatet för hela riket är att Sverigedemokraterna har ett betydligt lägre väljarstöd bland tjänstemännen, endast 6 procent. Lika många röstade på Feministiskt initiativ som alltså hade kommit in i riksdagen med bred marginal om tjänstemännen fått bestämma.

Jämfört med vallokalsundersökningen för fyra år sedan går samtliga fyra Allianspartier bakåt, mest Moderaterna med 8 procentenheter. Även Miljöpartet tappar stöd hos tjänstemännen medan Socialdemokraterna och Vänsterpartiet ökar.

Vilka frågor som är viktigast bland väljarna har också förändrats. Skola, sjukvård och svensk ekonomi toppar listan, för fyra år sedan var sysselsättningen den näst viktigaste frågan enligt svenska folket men har nu ramlat ner till en femteplats. Jobben blev inte riktigt den heta valfråga som många hade trott.

SVT:s vallokalsundersökning har gjorts för alla nationella val i Sverige sedan 1991. Historiskt sett har MP, FP, V och F! tenderat att vara överrepresenterade och SD, C och S underrepresenterade i Valu-siffrorna jämfört med det slutgiltiga valresultatet.
 

I april 2014 lät vi Novus göra en opinionsundersökning bland Kollegas läsare.

Som det såg ut då hade de rödgröna också intagit Rosenbad, med Socialdemokraterna som största parti (32 procent). Vänsterpartiet och Miljöpartiet hade tagit hem 8 procent vardera av rösterna – det vill säga det rödgröna blocket totalt 48 procent av rösterna.

Alliansen fick av Kollegas läsare i april 26 procent, varav Moderaterna 22 procent. Folkpartiet hade hamnat på 4 procentgränsen och både Centern och Kristdemokraterna hade åkt ur riksdagen, med två respektive en procent av rösterna. F! hade inte kommit in i riksdagen.

Undersökningen, som gjordes under april 2014, av Novus på uppdrag av Kollega, besvarades av 811 personer. Andel osäkra väljare var 15 procent.

Läs mer om Kollegas opinionsundersökning här.

 

Så röstade tjänstemännen

Så röstade tjänstemän 2014, 2010 (Valu) samt Hela riket (valresultat)

V 8%  (7%)  5,7%
S 23%  (20%)  31,2%
MP 9%  (11%)  6,8%
F! 6% (1%) 3,1%

C 7%  (8%)  6,1%
FP 8%  (10%)  5,4%
KD 6%  (7%)  4,6%
M 26%  (34%)  23,2%

SD 6%  (2%)  12,9%

SVT Valu
Ola Rennstam
Ola Rennstam
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Här är det enda som hjälper mot utbrändhet

  Möjlighet att bestämma över sitt eget arbete och socialt stöd är viktigt på en arbetsplats. Men inte nog för att förhindra utbrändhet. För det krävs sänkta krav i jobbet.

 • Läs även...

  Trots reform – fortsatta krav på sänkta löner

  I början av året kom fack, arbetsgivare och regering överens om en ny anställningsform – Etableringsjobb – skräddarsydd för att hjälpa nyanlända in på arbetsmarknaden. Det utropades som en seger för den svenska modellen. Men det är tveksamt om det räcker för att tysta ropen på sänkta löner.

 • Läs även...

  I norr är det avtal som gäller – även inom IT

  Kollektivavtal och IT-företag är en ovanlig kombination. Men inte i norra delen av landet. En möjlig orsak kan vara de starka fackliga traditionerna. IT-företagen själva framhåller att det handlar om att vara en bra arbetsgivare.

 • Läs även...

  S störst bland tjänstemännen

  Socialdemokraterna är fortfarande största parti både hos arbetare och tjänstemän. Men bland arbetarna är Sverigedemokraterna nästan i kapp – här skiljer bara fem procentenheter. Det visar SVT:s vallokalsundersökning.

 • Läs även...

  S vill avskaffa allmän visstid

  Socialdemokraterna vill ta bort allmän visstid som anställningsform och presenterade vid en presskonferens på onsdagen det förslaget och 39 andra vallöften som partiet tänker sig ska leda till en tryggare arbetsmarknad.

 • Läs även...

  Många ser inte förbundet som en stark röst

  Unionen vill gärna synas och höras på den offentliga arenan. Men ännu är man inte där – bara 30 procent av medlemmarna anser att förbundet är en stark röst i samhällsdebatten.

 • Läs även...

  Jobberfarenhet kan bli väg till studier

  Arbetslivserfarenhet ska kunna tillgodoräknas vid studier på högskolan. Det anser valideringsdelegationen som lämnat sitt slutbetänkande till regeringen. Nu hoppas Unionen att politikerna ska gå vidare med förslagen.

 • Läs även...

  Utlovade jobb saknas när Radiotjänst stänger

  I januari blev det klart att Kiruna skulle få 120 statliga ersättningsjobb för de heltidstjänster som förvinner när Radiotjänst läggs ner. Men drygt en vecka innan företaget stänger för gott saknas fortfarande 50 utlovade tjänster.

 • Läs även...

  Unionen: Europafacket har fel om minimilöner

  Europeiska kommissionens ordförande Ursula von der Leyen har lovat att föreslå nya regler för att alla löntagare i EU ska ha en minimilön. Det välkomnas av Europafacket, men Unionens ordförande Martin Linder är mycket kritisk.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.