• Tänk efter före du rekommenderar en kollega till ett nytt jobb. Att vara referens åt en inkompetent person kan skada din egen trovärdighet. Illustration: Colourbox.

Så säger du nej till att vara referens

Publicerad 26 september 2018, kl 10:29

Men hjälp! Din trevliga men inkompetenta kollega vill att du ska vara referens till ett jobb som han har sökt. Ett jobb som du inte alls tror att han skulle klara. Hur tacklar man det utan att förstöra sin egen trovärdighet eller såra kollegan? Här är tre sätt.

Jag berättar gärna om din förmåga att hantera en budget, men vet för lite om annat du gör

Även om du direkt känner att du inte alls kan berömma din kollegas arbetsinsatser kan du ändå fundera på om du har något gott att säga om en del av hans färdigheter innan du tackar nej. Han kanske har skött vissa uppgifter väldigt bra? Att då bara fokusera på dem kan vara en bra medelväg, så länge kollegan får veta vad du kommer att säga när arbetsgivaren hör av sig. Då kan du exempelvis säga att du gärna berättar om din kollegas förmåga att göra och följa en budget, utan att gå in på detaljer när det gäller andra färdigheter.

Jag har inte sett när du är som bäst

Om din motvilja att ge referenser beror på att du vet att din kollega inte gör ett bra jobb eller att du är osäker på om han gör det, kan du betona det senare när du säger nej till uppdraget. Förklara då att eftersom du inte har tillräcklig kunskap om hur kollegan utför sitt jobb så är du kanske inte heller den bästa referensen. Samtidigt kan du ändå erbjuda din hjälp med att exempelvis granska kollegans cv, skriva ett personligt brev eller förbereda sig för intervjun.

Jag är ledsen, men har för fullt upp

Även om du känner att du inte har något bra att säga om kollegan kan du tacka nej till att vara referens på ett vänligt sätt. För att slippa hamna i ett obekvämt samtal där du måste förklara varför du inte vill ge referenser kan en nödlögn faktiskt vara bäst för er båda. Kanske kan du peka på att du just nu har för mycket att göra, både på jobbet och privat, för att kunna lova att du hinner ta emot samtal från eller ringa upp den potentielle arbetsgivaren. Eftersom du inte vill att kollegan ska förlora chansen att få det nya jobbet på grund av det måste du tyvärr tacka nej till att var referens.

Tpisen är hämtade från Sarah Greesonbach och Glassdoor.com
Illustration: Colourbox

Anita Täpp
Anita Täpp
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Samtalsgrupp minskar risk för utmattning

  Genom träffar i samtalsgrupper på arbetstid kan sjukskrivningar på grund av stress förhindras. Det visar ny forskning.

 • Läs även...

  Lättare byta jobb med nytt komvux

  Minst utbildning ska inte längre ge förtur till komvux. I stället ska störst behov prioriteras. Det föreslår en ny utredning. Målet är bland annat att öka möjligheten att byta yrke.

 • Läs även...

  Drabbad av bore out

  Har du så lite att göra på jobbet att du blir håglös? Så känner många kontorsanställda i dag. Men det är inget man talar högt om, trots att ”bore out” till och med kan göra dig sjuk.

 • Läs även...

  Partierna om: Psykosocial arbetsmiljö

  Kollega har gjort en sammanställning av Unionens viktigaste arbetsmarknadsfrågor till de åtta största partierna inför valet den 9 september.

 • Läs även...

  Många tror sig älska jobbet

  Älskar du ditt jobb? Eller har du bara lyckats intala dig att du gör det, för att inte bryta mot den nuvarande samhällsnormen och riskera att ses som misslyckad? Så kan det faktiskt vara, enligt etnologen Magdalena Petersson McIntyres forskning.

 • Läs även...

  Två i veckan dör av mobbning

  Utfryst, ignorerad, trakasserad. Varje dag utsätts 100 000 människor för mobbning på sina arbetsplatser. Den grymma behandlingen ger mardrömmar, stress och depressioner – och leder i värsta fall till självmord.

 • Läs även...

  Anders Ygeman: Lyssna på de anställda

  Under coronakrisen har arbetslivet tagit ett större digitalt kliv än på ett helt decennium. Det finns dock flera utmaningar. Kollega har mött digitaliseringsministern som ger sin bild av vad som behöver hända.

 • Läs även...

  Sökes: Kreativ person som kan samarbeta

  Kompetens handlar inte bara om att gå kurser, det som arbetsgivarna efterlyser i år är den kompetens som inte kan fästas på kursintyg - dina färdigheter och förmågor.

 • Läs även...

  5 tips för Skypemötet

  Det blir allt vanligare med anställningsintervjuer via Skype. Men vad ska man tänka på i den situationen? Här får du rekryteraren Jessica Fogelsjöös bästa tips.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.