Annons
Annons
 • Det viktiga är var man är nu och vad man har dragit för slutsatser över vad man har gjort tidigare, säger Malin Ruijsenaar, personalchef på Axis,

Så säger proffsen om cv-luckor

Publicerad 22 oktober 2015, kl 14:24

Det är inte ovanligt att det uppstår luckor i meritlistan. Men se till att förbereda ett svar på vad du gjort under den tiden, inför att du söker nytt jobb, rekommenderar proffsrekryterarna. Har man bra svar på tal kan en lucka i ett cv till och med framstå som en fördel.

Malin Ruijsenaars, personalchef på Axis (bild ovan)
Vilka cv-luckor är ok?
– Eftersom vi tittar mycket på människan och personligheten när vi anställer så blir det väldigt individuellt vad som är okej. Att man inte bara har kört på i det givna spåret kan tyda på en personlig mognad, att man reflekterar och jobbar med sig själv. Om man exempelvis berättar att man av olika skäl har missat en termin men ångrar det och nu är motiverad så kan det också vara okej. Det viktiga är var man är nu, vad man dragit för slutsatser av det man har gjort och hur det har gjort en mer motiverad.

– Har man gjort en längre utlandsresa ska man inte glömma bort ordet streetsmart, alltså att man har exponerats för omedelbar problemlösning i nya miljöer. Att ha varit sjuk eller arbetslös kan vara en nackdel men också en fördel, eftersom den som har hanterat en kris ofta har fått en personlig mognad som kan vara en väldig resurs. Det kan vara så att man har blivit mer ödmjuk eller att man har fått en bättre insikt om att man också måste ta ett eget ansvar för sin hälsa.

Vad händer om man försöker dölja en lucka?
– Eftersom vi är ett företag som litar på folk så kollar vi inte något utöver det vanliga. Men upptäcker vi att någon har försökt mörka något under rekryteringsprocessen och inte får en bra förklaring så blir vi så klart mindre positiva till att anställa den personen. Då undrar man ju över karaktären i övrigt också.

Vilka följder får det om det först upptäcks sedan man har anställts?
– Det ser vi rätt allvarligt på. Kan den berörda inte ge ett gott skäl till sitt agerande så påverkar det så klart vår allmänna bedömning och då kommer hon eller han att ha en bit att jobba på vad gäller förtroendet.

 

Anna Västå, rekryterare på Claes Ohlson
Vilka luckor är ok?
– Det mesta är ok. Det viktiga är att man är ärlig med vad man har gjort och beskriver vad man har gjort där man har luckor, i stället bara för att bara lämna det tomt eller försöka dölja luckan. Jag ser ofta positivt på att man har gått utanför boxen, om man kan lyfta fram fördelar och visa vad man har tagit med sig av det. Liksom om man, när man kanske har rest eller har varit föräldraledig under en lång period, känner sig riktigt sugen på att börja jobba. Om man har varit sjuk eller arbetslös så är det ju inte heller några konstigheter med det. Känner man att man har dragit några lärdomar av det, att man ändå kan se något positivt i det man varit med om, så är det bra att man skriver det.

Vad händer om man försöker dölja en lucka?
– Sådant brukar alltid komma fram vid intervjuer eller när vi tar referenser. Om en sökande exempelvis påstår att hon eller han har en examen och det kommer fram att det inte stämmer, då väljer vi förmodligen inte att gå vidare. För om man är oärlig och ljuger om en sak så undrar man ju om det är något mer som inte stämmer. Så det bästa är alltid att vara ärlig.

Vilka följder får det om det först upptäcks sedan man har anställts?
– Det har jag aldrig varit med om så det vet jag inte riktigt. Det beror väl lite på vad man har ljugit om och omfattningen av lögnen också.

 

Åsa Ekblad, tf chef för rekryteringen på ABB
Vilka luckor är ok?
– Om man berättar anledningen till en lucka ser jag inget konstigt med det. Att man har gjort något annat kan vara en fördel. En gång anställde jag exempelvis en person som inte hade haft ett tekniskt arbete utan jobbat på ett äldreboende och där lärt sig handskas med människor och att hantera ovana situationer, vilket också tillför någonting. Vi har också anställt personer som har varit sjuka och har du varit utbränd så har säkert lärt dig något, som var dina gränser går, vilket är en fördel när du kommer till ett nytt jobb. Sedan är det ju ändå hela tårtbiten som avgör om man anställer någon. Alltså också sådant som vilken studieinriktning och tidigare jobb man har haft. Så en lucka i cv:t har inte så stor betydelse. Men det är ändå bättre att skriva vad man gjort än att bara lämna tomt.

Vad händer om man försöker dölja en lucka?
– Det beror naturligtvis på vad det är. Men vi har ett krav på att man ska fylla i en blankett där det står att man ska vara ärlig. Och om man skriver på blanketten så får vi också göra en fördjupad bakgrundskontroll om det skulle krävas och då är det ju inte bra om vi upptäcker att man ändå inte har varit ärlig. Då ska det nog mycket till innan man blir anställd. Det är i varje fall inget plus.

Vilka följder om det om det upptäcks sedan man har anställts?
– Jag har aldrig varit med om det. Men då skulle vi nog ta upp det med personen. Sedan beror det på vad man har försökt att dölja. Skulle det handla om något som har en affärsstrategisk betydelse så skulle det så klart vara betydligt mer allvarligt.

Ett funktionellt cv

 • Börja med att formulera vad du vill med ditt fortsatta yrkesliv.
 • Sammanfatta din kompetens och dina erfarenheter i ett par korta stycken. Utgå ifrån vad du kan istället för att redovisa allt du har gjort.
 • Beskriv helt kort din utbildning och relevanta anställningar du haft.
 • Försök inte dölja eventuella luckor! Förbered istället hur du ska förklara dem, genom att tänka efter vad du dragit för lärdomar av den tiden.

Läs mer: Täpp luckorna i ditt CV

Anita Täpp
Anita Täpp
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Byt jobb ofta – lär dig mer

  Det livslånga lärandet har sina fördelar. De som byter jobb ofta upplever att de lär sig mer på jobbet, visar forskning.

 • Läs även...

  Andreas fick nytt jobb på 11 dagar

  När coronakrisen slog till blev driftteknikern Andreas Molinder Agborg av med jobbet. Elva dagar senare skrev han på ett nytt kontrakt. Han uppmanar arbetslösa att använda sina nätverk och att fokusera på allt de lärt sig i arbetslivet.

 • Läs även...

  Utredning: ”Alla ska ha rätt till a-kassa”

  Alla som har jobbat ska få a-kassa om de blir arbetslösa. Det föreslår den utredning om a-kassan som presenterades under tisdagen. Men för den som är arbetslös länge blir ersättningen lägre än i dag.