Annons
Annons
 • Vårt behov av att skärma av sig på jobbet tycks bli större. Möbler som stänger ute ljud och intryck gick att hitta hos var och varannan utställare på årets möbelmässa. Foto: Johanna Rovira

 • Foto: Johanna Rovira

 • Foto: Johanna Rovira

 • Foto: Johanna Rovira

 • Foto: Johanna Rovira

 • Foto: Johanna Rovira

Så ser framtidens kontor ut

Publicerad 6 februari 2020, kl 10:44

Behöver vi ett kontor att gå till i framtiden? Frågan är relevant att ställa i dessa tider då det traditionella kontoret där vi sitter tillsammans och arbetar inte längre är en självklarhet.

På årets möbelmässa, Stockholm furniture & Light Fair, som pågår för fullt just nu är det tydligt att många utställare fokuserar på att kontoret är där du väljer att arbeta: hemma, på ett hotellrum, café eller någon annanstans.

Det väsentliga är inte var vi befinner oss när vi utför våra arbetsuppgifter, utan hur och att jobbet blir gjort. Flexibelt och hållbart är några av ledorden under mässan. En kontorsstol behöver inte köpas ny. Det kan ju funka lika bra med en begagnad. Möbler ska hålla minst en livstid och tillverkas på ett sätt som inte frestar på naturen. Och apropå naturen, när allt fler blir sjuka av sina jobb behövs nya lösningar på hur vi ska hålla längre, på arbetet men även utanför. Naturens kraft kan vara ett sätt tror många i branschen. In med den på kontoret i form av gröna växter och furu.

Hur tror du framtidens kontor kommer att se ut?

Hanna Ringström, säljsupport, Stockholm:
– Jag tror på en större rörlighet, kontoret behöver inte vara på ett enda ställe. Aktivitetsbaserat kommer också att bli det normala. Sedan tror jag att allt fler kommer välja att arbeta hemifrån ur ett miljöperspektiv, för att slippa stå i bilkö eller åka buss om det inte är nödvändigt. Möten kan ju ske via Skype.
 

Phillip Kraft Hansen, eventansvarig, Göteborg:
–Arbetsplatsen eller kontoret kommer behöva vara mer flexibel för att locka medarbetare. En modern arbetsgivare signalerar att det är leveransen, alltså att jobbet blir gjort, som är det relevanta, inte stämpelklocka eller var arbetet utförs.

 

Anders Olsson, chef, Stockholm:
–Framtidens arbetsplats kommer att utformas efter den tekniska utvecklingen som pågår hela tiden. Vi kommer att vara friare och flexiblare, inte bundna på till en fysisk plats. Många idag som sitter på kontor har problem med rygg och nacke, så jag tror på ett kontor som uppmuntrar till rörelse.

Petra Rendik
Petra Rendik
[email protected]

Skriv din kommentar

Du kan lämna kommentarer på denna sidan till 2020-02-27.

Namn och kontaktuppgifter är endast synligt för redaktionen.
Våra regler för kommentarer

Lediga jobb
 • Läs även...

  Facket på Ellos: Pressen har ökat

  Även Ellos anställda känner ökad press av den växande e-handeln. Men framför allt är Arbetsmiljöverkets granskning viktig med tanke på situationen i andra yngre företag. Det anser Unionenklubben på Ellos.

 • Läs även...

  Arbetsmiljöverket granskar e-handeln

  Arbetsmiljöverket har upptäckt stora brister i e-handelns arbetsmiljö. Nu sätts e-handlarnas egna lager under lupp.

 • Läs även...

  Mer träning är inte alltid bättre

  Tuffare träning är inte svaret på hur sjuktalen ska minska. Ibland räcker det att få folk att resa sig från skrivbordsstolen. På frågan hur skrivbordspotatisarna ska förmås att röra sig mer, står experterna dock ganska svarslösa.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.