Så skapar du en bra klubbwebb

Publicerad 25 oktober 2017, kl 14:30

Har du som förtroendevald svårt att nå ut till medlemmarna på din arbetsplats? Skapa en klubbwebb.

Det händer mycket på en arbetsplats. Och det händer mycket som klubben har ett finger med i lönerevisioner, förhandlingar, årsmöten och ergonomi. Men få vet om vilka de förtroendevalda är, vad de gör eller hur man får tag i dem. Lösningen kan vara en klubbwebb.

– En klubbwebb är ett fönster för att göra sig synlig. Och att vara synlig skapar både engagemang hos medlemmar och har ett rekryterande syfte för anställda som inte är medlemmar i ett fackförbund, säger Stefan Wying, regional ombudsman på Unionen.

En bra klubbwebb kan se ut på många olika sätt. Men några saker kan vara bra att tänka på:

 • En presentation av klubbstyrelsen. Berätta vem som gör vad och hur du lättast får tag på dem. Berätta vem som är ordförande, skyddsombud och arbetsmiljöombud och vad det innebär. Ha gärna bilder på personerna.
   
 • Nyheter - vad är på gång just nu? Kanske din arbetsplats håller på med en omorganisation eller lönerevision. Skriv då gärna vem som ansvarar för just det och vilken tidsplan som finns. Publicera bilder och filmer, ha en öppen kalender där inplanerade aktiviteter visas.
   
 • Anslagstavla med information från arbetsgivaren.
   
 • Länkar till Unionen
   
 • Ett klotterplank- kan vara ett diskussionsforum där frågor kan dryftas, stora som små. Ett enkelt sätt att få reda på vad medlemmarna tycker i olika frågor.
   
 • Ett dokumentbibliotek med årsberättelser och protokoll.

Att skapa en klubbwebb kräver inga tekniska kunskaper. Unionen har verktyg för att både tillverka och lansera sidan. I dagsläget har bara en registrerad klubbordförande behörighet att ansöka om att starta webben, men när det väl är gjort så sköter en webbyrå hela proceduren. Som klubbordförande får du en länk och en lathund att följa.

– Det är väldigt enkelt. När sidan sedan är på plats är det viktigt att administrera den så att allt jobb inte hamnar på en person. Försök att adjungera in personer som håller i något ansvarsområde så som ergonomi eller arbetsmiljö, säger Stefan Wying.

Vill du starta klubbwebb?

Gå in här

Lediga jobb
 • Läs även...

  Gör facket tillräckligt för mobbade?

  Inte ens en av tio av dem som mobbas och som kontaktar sitt fack anser att de får hjälp. Men hur ser lagen ut? Och vad kan facket egentligen göra?

 • Läs även...

  Inlåsning kan leda till depression

  En fjärdedel av anställda riskerar att inte kunna byta jobb den dag de vill. En sådan känsla av inlåsning kan leda till sämre hälsa och till och med depression, visar ny forskning.

 • Läs även...

  ”Unionen lever i det förflutna”

  Det var inte bara arbetsgivaransvaret som var en stötesten när Frilans Finans ville teckna kollektivavtal med Unionen. Enligt företagets vd Stephen Schad har förbundet ett ideologiskt arv som inte hör nutiden till. Han efterlyser också ett kollektivavtal anpassat till dagens arbetsmarknad.

 • Läs även...

  Facket på Electrolux i USA möjligt tack vare Unionen

  I Memhpis upphörde Electroluxfabrikens ledning med sina aggressiva metoder för att stoppa fackligt engagemang. Unionens inflytande på Electrolux svenska företagsledning var en avgörande faktor.

 • Läs även...

  Trots reform – fortsatta krav på sänkta löner

  I början av året kom fack, arbetsgivare och regering överens om en ny anställningsform – Etableringsjobb – skräddarsydd för att hjälpa nyanlända in på arbetsmarknaden. Det utropades som en seger för den svenska modellen. Men det är tveksamt om det räcker för att tysta ropen på sänkta löner.

 • Läs även...

  Så bör facket hantera sexuella trakasserier

  Arbetsgivaren är ansvarig för att förhindra sexuella trakasserier på jobbet. Men hur ska det lokala facket agera? Den frågan ger TCO svar på i en ny handbok.

 • Läs även...

  Corona försvårar fackligt samarbete mellan länder

  I många länder hotas, kränks och dödas fortfarande fackligt engagerade. Coronapandemin har gjort det svårare att ställa krav på regeringar och arbetsgivare.

 • Läs även...

  Nya jobbhjältar korade

  En majoritet Skåne med inslag av Värmland. Så beskriver årets uppstickare sig och de andra två jobbhjältarna som under måndagen prisades av Unionen för sina fackliga bedrifter

 • Läs även...

  Grattis alla arbetsmiljöombud!

  De jobbar ofta i det tysta och får inte så mycket beröm för sina bedrifter. Men gör ett oerhört viktigt arbete. I dag är det arbetsmiljöombudens dag.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.