Annons

Så skapar du en bra klubbwebb

Publicerad 25 oktober 2017, kl 14:30

Har du som förtroendevald svårt att nå ut till medlemmarna på din arbetsplats? Skapa en klubbwebb.

Det händer mycket på en arbetsplats. Och det händer mycket som klubben har ett finger med i lönerevisioner, förhandlingar, årsmöten och ergonomi. Men få vet om vilka de förtroendevalda är, vad de gör eller hur man får tag i dem. Lösningen kan vara en klubbwebb.

– En klubbwebb är ett fönster för att göra sig synlig. Och att vara synlig skapar både engagemang hos medlemmar och har ett rekryterande syfte för anställda som inte är medlemmar i ett fackförbund, säger Stefan Wying, regional ombudsman på Unionen.

En bra klubbwebb kan se ut på många olika sätt. Men några saker kan vara bra att tänka på:

 • En presentation av klubbstyrelsen. Berätta vem som gör vad och hur du lättast får tag på dem. Berätta vem som är ordförande, skyddsombud och arbetsmiljöombud och vad det innebär. Ha gärna bilder på personerna.
   
 • Nyheter - vad är på gång just nu? Kanske din arbetsplats håller på med en omorganisation eller lönerevision. Skriv då gärna vem som ansvarar för just det och vilken tidsplan som finns. Publicera bilder och filmer, ha en öppen kalender där inplanerade aktiviteter visas.
   
 • Anslagstavla med information från arbetsgivaren.
   
 • Länkar till Unionen
   
 • Ett klotterplank- kan vara ett diskussionsforum där frågor kan dryftas, stora som små. Ett enkelt sätt att få reda på vad medlemmarna tycker i olika frågor.
   
 • Ett dokumentbibliotek med årsberättelser och protokoll.

Att skapa en klubbwebb kräver inga tekniska kunskaper. Unionen har verktyg för att både tillverka och lansera sidan. I dagsläget har bara en registrerad klubbordförande behörighet att ansöka om att starta webben, men när det väl är gjort så sköter en webbyrå hela proceduren. Som klubbordförande får du en länk och en lathund att följa.

– Det är väldigt enkelt. När sidan sedan är på plats är det viktigt att administrera den så att allt jobb inte hamnar på en person. Försök att adjungera in personer som håller i något ansvarsområde så som ergonomi eller arbetsmiljö, säger Stefan Wying.

Vill du starta klubbwebb?

Gå in här

Lediga jobb
 • Läs även...

  Gör facket tillräckligt för mobbade?

  Inte ens en av tio av dem som mobbas och som kontaktar sitt fack anser att de får hjälp. Men hur ser lagen ut? Och vad kan facket egentligen göra?

 • Läs även...

  ”Unionen lever i det förflutna”

  Det var inte bara arbetsgivaransvaret som var en stötesten när Frilans Finans ville teckna kollektivavtal med Unionen. Enligt företagets vd Stephen Schad har förbundet ett ideologiskt arv som inte hör nutiden till. Han efterlyser också ett kollektivavtal anpassat till dagens arbetsmarknad.

 • Läs även...

  ”Facken är dåliga på att förhandla om pengar”

  Fler anmäler sexuella trakasserier efter Metoo-rörelsen. Men den som vill ha ersättning från arbetsgivaren ska vända sig till en advokat – inte till facket – enligt advokat Michael Fischbein.

 • Läs även...

  Facket på Electrolux i USA möjligt tack vare Unionen

  I Memhpis upphörde Electroluxfabrikens ledning med sina aggressiva metoder för att stoppa fackligt engagemang. Unionens inflytande på Electrolux svenska företagsledning var en avgörande faktor.

 • Läs även...

  Årets jobbhjältar prisades

  En klubbordförande som varit med och räddat jobb i Kiruna, en klubb som enat sina medlemmar och ett arbetsplatsombud som vänt opinionen mot facket till en partner man kan lita på. Under måndagen prisades Unionens jobbhjältar.

 • Läs även...

  Ålders­diskriminering på arbetsmarknaden ökar

  När blir man för gammal? I vissa branscher kan det mycket väl vara redan när man passerar 40-strecket. Säkert är i alla fall att ju närmare 60 du kommer, desto mindre intressant blir du i arbetsgivarnas ögon.

 • Läs även...

  Nya jobbhjältar korade

  En majoritet Skåne med inslag av Värmland. Så beskriver årets uppstickare sig och de andra två jobbhjältarna som under måndagen prisades av Unionen för sina fackliga bedrifter

 • Läs även...

  Grattis alla arbetsmiljöombud!

  De jobbar ofta i det tysta och får inte så mycket beröm för sina bedrifter. Men gör ett oerhört viktigt arbete. I dag är det arbetsmiljöombudens dag.

 • Läs även...

  "Vi har alltid varit stridbara"

  På Sveriges Radio, SVT och UR gör sig fackklubbarna redo för 75-årsfirande. Eftersom företaget inte har kunnat konkurrera med höga löner har facket kämpat för bra arbetstider och villkor.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.