Annons
Annons
 • Foto: Colourbox

Så skriver du ett perfekt cv

Publicerad 16 september 2016, kl 11:14

Pang på rödbetan! Så ska det perfekta cv:t skrivas. Monica Renstig, cv-expert, vet hur du lyckas med din jobbansökan. Planka hennes mall!

Ett cv är ett säljbrev som ska ta dig till intervju - och inget annat. Det förklarar Monica Renstig som har en bakgrund som ekonom, journalist och karriärrådgivare.

De senaste 20 åren har hon hjälpt omkring 2 500 personer att hitta sina styrkor och nästa steg i sin karriär och formulera ett bra cv. Nu håller hon peppande föredrag och skriver böcker i ämnet.

Du har 5-10 sekunder på dig att väcka intresse

I den senaste boken, Planka CV (Samhällsförlaget), bjuder hon bland annat på färdiga cv:n. Det handlar inte om fusk utan om en steg för steg-metod för att komma fram till vad det är för jobb man vill  ha samt cv-mallar att hämta inspiration av.

– Det är en konst att kunna formulera sig. Om man inte är så van vid det så ska man kunna hitta olika goda formuleringar och tänka att de passar in även på mig, säger Monica Renstig.

Omfånget på en bra jobbansökan, oavsett om den är spontan eller svaret på en annons, utgörs enligt henne av ett intressebrev på max en halv A4-sida och ett cv på max en sida. Ett säljande cv är varken ett oförvitlighetsintyg eller en lång uppräkning av alla utbildningar man har gått eller jobb man har haft. Vilket är en vanlig missuppfattning.

– Man ska ta fram det som är relevant för det jobb man söker, eller det jobb man skulle vilja ha om ansökan är spontan. Till intervjun kan man ta med sig alla andra papper, säger Monica Renstig.

Läs mer: Undvik språkmissar i cv:t

Svenskar är till skillnad från amerikaner generellt dåliga på att skriva cv, menar hon. Men nu börjar trenden att svänga och fler lägger krut på att lyfta fram vad man åstadkommit samt styrkor och kompetenser i cv:t.

– Hemligheten är att identifiera sina styrkor och att snabbt förmedla dem. Man har bara 5-10 sekunder på sig att väcka intresse.

Utforska vad du är bra på

I det perfekta cv:t sammanfattar man med en mening vem man är och vad man kan erbjuda, som i det här exemplet hämtat ur boken: ”Projektledare och koordinator som kan öka den debiterbara tiden”.

Steg två lyfter man fram sina färdigheter och kompetenser. Till sist listar man ett urval av sina senaste jobb samt utbildningar som styrker det man tidigare skrivit.

Innan man sätter igång med att skriva cv så rekommenderar hon att man metodiskt utforskar vad man är bra på och vad man vill göra. Monica Renstig rekommenderar bland annat att man tar fram sina tre bästa prestationer som underlag för sitt cv.

– När man väl sätter sig ner och går igenom det här så underskattar de flesta vad de har gjort. Hitta något som gör att du sticker ut. Har du gjutit olja på vågorna, ökat trivseln i personalgruppen eller botat en patient? Eller så lyfter du fram något mätbart resultat. Det kan också vara någon privat prestation, som att du ordnat en körresa. Alla människor har något som gör dem unika.

Cajsa Högberg
[email protected] 

Gör så här!

INVENTERA DINA KOMPETENSER

 • Ta reda på vad du vill och vad du kan och hur bra du kan det jämfört med andra.
 • Identifiera din grundläggande kompetens – men förväxla den inte med allmänna personliga egenskaper om ”samarbetsförmåga” eller ”noggrann med detaljer”.
 • Försök att hitta dina tre bästa kompetenser – det som du är extra bra på och det som kan överföras till andra yrken.
 • Tänk på vad du faktiskt utförde på varje arbetsplats. När var det roligast, finns det något du är extra stolt över och vad fick du beröm för att ha klarat av bra? Skriv ner alla resultat och prestationer och hur du nådde dem.
 • Beskriv tillvägagångssätt med aktiva verb som ”mäta”, ”skapa”, ”räkna”, ”analysera” eller ”konstruera”. Gör en systematisk lista. De tre verb som används mest är dina tre bästa kompetenser.

PLANKA MONICA RENSTIGS CV-MALL, HÄR!

Lediga jobb
 • Läs även...

  Ny funktion ska minska sjukskrivningar

  Det kan ta lång tid att komma igen efter att ha gått in i väggen. Men tack vare rehabkoordinatorn på pappersbruket Billerud Korsnäs blev Lottas sjukfrånvaro kort. Insatserna fick även positiva effekter på arbetsplatsen.

 • Läs även...

  Byt jobb ofta – lär dig mer

  Det livslånga lärandet har sina fördelar. De som byter jobb ofta upplever att de lär sig mer på jobbet, visar forskning.

 • Läs även...

  Andreas fick nytt jobb på 11 dagar

  När coronakrisen slog till blev driftteknikern Andreas Molinder Agborg av med jobbet. Elva dagar senare skrev han på ett nytt kontrakt. Han uppmanar arbetslösa att använda sina nätverk och att fokusera på allt de lärt sig i arbetslivet.

 • Läs även...

  Utredning: ”Alla ska ha rätt till a-kassa”

  Alla som har jobbat ska få a-kassa om de blir arbetslösa. Det föreslår den utredning om a-kassan som presenterades under tisdagen. Men för den som är arbetslös länge blir ersättningen lägre än i dag.