Annons
Annons
 • Skulle en robot kunna göra ditt jobb? Foto: Kollega

Så stor är chansen att du ersätts av en robot

Publicerad 7 mars 2014, kl 12:42

Jobbar du inom telemarketing? Då ligger du pyrt till. Forskare har nämligen räknat ut att bland drygt 700 yrken är telefonförsäljning det jobb som mest sannolikt kommer att utföras av en robot inom en snar framtid. Men andra yrken är också i fara.

Känner du dig som en själlös robot när du släpar dig till jobbet om mornarna kan det vara ett tecken på att ditt jobb faktiskt inom bara några decennier kan komma att datoriseras.  Forskare i Lund och Oxford har listat 702 yrken utifrån risken att utövarna kommer att ersättas av en robot framöver.

- Det innebär inte att jobben som står längst ner på rankinglistan kommer att försvinna – vi har ingen kristallkula utan vi säger bara att det är teknologiskt möjligt om 10-20 år att automatisera vissa yrken, säger Carl Benedict Frey, forskare vid Lunds universitet, som tillsammans med kollegan Michael A. Osborne, Robotic Research Group, står bakom undersökningen.

Fast egentligen är det en dator som luskat ut vilka jobb som kan komma att datoriseras. Undersökningen baseras på statistik på arbetsuppgifter från en yrkesdatabas och forskarna har sedan matat in algoritmer i en dator som hittat vissa mönster bland de 702 yrkeskategorierna.

- Det är det som är det ironiska. Datorer är fruktansvärt duktiga på att lösa problem när det finns tillräckligt bra data, men vi påvisar att vi också behövs för att säga till datorerna vad som ska göras, säger Carl Benedict Frey.

Jobbar du som arbetsterapeut är risken för att du ska ersättas av en robot i det närmaste obefintlig.  Sannolikheten är enligt rankinglistan bara 0,028 procent.  Men jobbar du inom telemarketing kan det vara läge att se dig om efter ett annat yrke eftersom sannolikheten att jobbet automatiseras skattas till 99 procent.

- Det finns redan i dag mer eller mindre automatiserade callcenter, säger Carl Benedict Frey.

Ordermottagare är inte heller något framtidsyrke.  Det är 98 procents risk att det automatiseras inom de närmaste 20 åren. Det generalla kontortjänstemannajobbet ligger också i farozonen – risken för att det robotiseras är 96 procent. Som hotellreceptionist kan du känna dig aningen tryggare – 94 procent. Är du guide, instrumentreparatör eller skriver spel- och sportböcker är risken 91 procent.

Bättre då att satsa på att bli flygvärdinna (35 procent) begravningsentreprenör (20 procent), PR-specialist (18 procent) eller att jobba med personal (0,055 procent).

Här är undersökningen.

 

 

 

Johanna Rovira
Johanna Rovira
[email protected]
 • Läs även...

  Övertro på algoritmer vid rekrytering

  Slut på diskriminering och stopp för luddiga beslut som alltid gynnar vita män. Algoritmerna utlovade ett framtida arbetsliv fritt från fördomar och sunkiga värderingar. Men icke. Al var visst inte det objektiva svaret på våra böner om rättvisa.

 • Läs även...

  Tillväxtverkets robot drabbar företag i kris

  En nitisk robot på Tillväxtverket har satt krokben för ett mindre Uppsalaföretag som ansökt om krispengar. Företaget har fortfarande efter fem veckor inte fått besked om krisstöd och har nu anmält Tillväxtverket till JO.

 • Läs även...

  AI skapar större löneskillnader

  Artificiell intelligens (AI) kommer förmodligen inte leda till lägre löner eller färre jobb. Däremot kommer lönegapet att öka när många yrken ersätts av robotar och algoritmer.

 • Läs även...

  Debatt: Du är rättslös utan facket

  Om du inte är med i facket står du i princip rättslös när det krisar på jobbet. Väljer du att stämma företaget på egen hand kan notan bli hundratusentals kronor i rättegångskostnader vid en förlust, skriver unionenmedlemmen Staffan Marklund.

 • Läs även...

  Debatt: Ge egenföretagare samma chans

  Egenföretagare har samma behov som andra grupper på arbetsmarknaden men ges inte samma förutsättningar, skriver Hans Björkman, ordförande för Unionens egenföretagare i Stockholm.

 • Läs även...

  Debatt: Vilket ledarskap vill vi ha efter pandemin?

  De ledare som skapar störst inflytande är de som förstår sin roll som förebild, inte har mest kunskap om teorier. Att stå för sina misstag och lära sig av dem och förstå att det alltid finns nya saker att lära sig skapar hållbart ledarskap, skriver ledarskapscoachen Annah Thunberg.