Annons
Annons
 • Foto: Colourbox

Så undviker du att bli blåst på pensionen

Publicerad 14 februari 2017, kl 10:48

Det händer att arbetsgivare struntar i att betala in tjänstepension – eller slarvar med att uppdatera din nya lön. Det kan stå dig dyrt den dag du blir pensionär. Men lugn, det går att rätta till om du upptäcker det i tid. Collectums pensionsexpert Tomas Carlsson reder ut begreppen.

I dagarna kommer det röda kuvertet med besked om din tjänstepension. För många kan tjänstepensionen stå för mer än en tredjedel av den totala pensionen, inte minst för den som är höginkomsttagare. Därför finns det all anledning att själv hålla koll på om dina arbetsgivare verkligen betalat in rätt belopp.

Läs mer: Därför ska du öppna det orange kuvertet

Jag misstänker att en tidigare arbetsgivare inte betalat in tjänstepension – hur kontrollerar jag det?
Genom att skriva in ditt personnummer på Collectums hemsida kan du se om du omfattas av ITP1, ITP2 eller inget av dem. Om du loggar in på sidan får du tillgång till detaljerade uppgifter kring din tjänstepension.

Mina misstankar är bekräftade – arbetsgivaren har slarvat. Vad kan jag göra åt saken?
Om du upptäcker att en arbetsgivare inte betalat in premier, eller anmält felaktig lön, bör du kontakta Collectum som då gör en utredning. Det kan fattas mycket pengar om en arbetsgivare inte anmält din lön på några år.

Om företaget skulle ha gått i konkurs eller ha upphört bör du bifoga underlag som lönebesked och anställningsdokument för den berörda anställningsperioden till Collectum. Därefter kan TGL-nämnden fatta beslut, ger de dig rätt till ersättning får du samma pensionsförmåner som om arbetsgivaren hade betalat.

Vad gör jag om arbetsgivaren saknar kollektivavtal?
Först och främst – kontakta arbetsgivaren och hör efter om de har tjänstepension och i så fall var. Om du av någon anledning inte vill det eller inte får svar kan du logga in på minpension.se, där finns information om din pension. Där kan du se vilka försäkringsbolag som du har pension hos. Du kan också vända dig direkt till det försäkringsbolag som förvaltar företagets tjänstepension.

Läs mer: Så höjer du din tjänstepension

Den som inte sparat gamla lönespecar är i ett svårt läge och kan behöva driva en arbesträttslig process för att få rätt. Är företaget begärt i konkurs bör du omedelbart kontakta konkursförvaltaren och framföra dina krav. Om konkursen är ett faktum finns det dessvärre inget att göra.

Jag ska vara föräldraledig. Kommer jag att få ITP under tiden?
Ja, om du är född efter 1978 och arbetar på ett företag med kollektivaval. Har du däremot ITP2 bör du fråga din arbetsgivare om de betalar premierna under din ledighet. Är svaret nej kan du påpeka att det är en rekommendation från arbetsmarknadens parter att betala tjänstepensionen fullt ut under elva månader.

Jag är tjänstledig och jobbar på ett annat företag, vad händer med min ITP under den tiden?
Om det andra företaget har kollektivavtal händer ingenting, premierna från din nya arbetsgivare betalas på samma sätt som tidigare. Saknas kollektivavtal skapas en ny försäkring för din tjänstpension och då kan det vara en god idé att kontrollera att de betalat.

Ola Rennstam
Ola Rennstam
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Höjd pensionsålder men avtal släpar efter

  Snart har du rätt att jobba tills du är 69 år. Men det är långt ifrån säkert att det stärker din tjänstepension. Inte heller är det givet att du kommer att få någon sjukpension efter fyllda 65.

 • Läs även...

  27 000 nekades ersättning

  Sture. Jessica. Mona. Tre offer för Försäkringskassans allt hårdare bedömningar för att hålla nere sjukstatistiken. Läs deras berättelser – och myndighetens svar.

 • Läs även...

  Facket på Electrolux i USA möjligt tack vare Unionen

  I Memhpis upphörde Electroluxfabrikens ledning med sina aggressiva metoder för att stoppa fackligt engagemang. Unionens inflytande på Electrolux svenska företagsledning var en avgörande faktor.

 • Läs även...

  Unionen: ”Staten ska inte betala hela lönen”

  Både Svenskt Näringsliv och Almega vill att staten ska betala hela lönekostnaden för krisande företag. Men Unionen tycker att 80 procents arbetstidsminskning är tillräckligt.

 • Läs även...

  Stor oro bland kulturarbetare

  Över 1 800 kulturarbetare har under mars månad anslutit sig till Unionens a-kassa. Det är ingen tvekan om att coronakrisen har en stor påverkan på kultursverige. En av dem som är oroliga för framtiden är Hanna Olsson Lanneberg på Uppsala Konsert & Kongress.

 • Läs även...

  Allvarliga följder när arbetslösheten stiger

  En gång i tiden var svensk a-kassa en av de bästa i världen. I dag är den en av de sämsta. Nu stiger arbetslösheten, men få som blir av med jobbet kan leva på sin a-kassa och måste därför söka försörjningsstöd. Läs Kollegas granskning av hur a-kassan monterades ner och vilka konsekvenser nedmonteringen får.