Annons
 • Om du halkar på väg till eller ifrån jobbet räknas det normalt som en färdolycka och skador kan täckas av arbetsskadeförsäkring. Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Så undviker du halkolyckor

Publicerad 14 januari 2019, kl 07:48

Några hastiga kliv på en förrädisk isfläck under nyfallen snö och marken försvinner under dig. Vintermånader betyder högsäsong för halkolyckor. Så undviker du att halka och så gör du om olyckan ändå är framme.

För det mesta kommer man undan med blotta förskräckelsen och kanske några blåmärken. Men en ordentlig vurpa kan också leda raka vägen till en akutmottagning där personalen vid den här tiden har fullt sjå att gipsa brutna hand- och fotleder.

Det finns sätt att minimera skador som kan uppstå när vi halkar i snön. Ordentlig skor och broddar är ett säkert kort. Gå också med tunga kliv som en elefant men var som ett barn i kroppen, mjuk och avslappnad. Om du kan.

Om olyckan ändå är framme finns det några saker att tänka på. Särskilt om du halkar på väg till eller från arbetet, det som kallas färdolyckor.

Så undviker du halkolyckor

Använd rätt skor. Skippa sneakers och andra skodon med gummisulor. Gummi blir stenhårda i kylan och därmed väldigt hala. Finskor med slät sula är heller ingen höjdare. En rejäl vintersko har ordentligt djupa mönster i sulorna som fäster i snö, vissa modeller har även inbyggda dubbar. Eller skaffa broddar som finns i olika modeller och prisklasser.

Slappna av. Det är svårt men försök att inte spänna kroppen när du går på halt väglag. Ju mjukare och mer avspänd du är, desto mindre skadar du dig om du faller.

Gå rätt. Tippa inte eller gå på hälarna. Sätt ner hela fötterna och gå med stadiga lagom långa steg.

Öva på att falla. Sitt på sängkanten, rulla in huvudet mot kroppen och tippa bakåt. A och O i att falla utan att göra sig illa är att dra in hakan mot bröstet och inte ta emot med händerna. Håll armarna framför eller intill kroppen.

Vett och etikett på jobbet. Använd inneskor på arbetsplatsen så du inte drar in en massa snö. Blir det ofta blött på kontoret och till exempel vid entrén, uppmärksamma ditt skyddsombud eller chef om det. Det är arbetsgivarens skyldighet att se till att arbetsmiljön är säker.

Om du ändå halkar

Om du halkar på väg till eller från jobbet räknas det normalt som en färdolycka och skador kan täckas av arbetsskadeförsäkring. Däremot är det bra att ha i åtanke att en avvikelse från den normala färdvägen, till exempel att du går och handlar lunch på vägen till arbetet, kan leda till att du inte får ersättning för din eventuella arbetsskada.

Läs mer: Ta raka vägen till jobbet!

Anmäl så snart du kan, helst direkt efter olyckan, till arbetsgivare, skyddsombud och Försäkringskassan. Det går att anmäla i efterhand men kan bli svårare att bevisa att skadan uppstod samband med olyckan.

Läs mer: Olycka på vägen till jobbet kan ge ersättning

Även om smärtan/skadan lindras av en Alvedon bör du anmäla olyckan. Problem kan dyka upp senare.

Om din arbetsgivare har kollektivavtal omfattas du av en extra försäkring, Trygghetsförsäkring via arbetsskada/TFA. Ersättningen betalas ut genom AFA Försäkring.

Vid arbetsskada kan du få ersättning för inkomstbortfall, tandskador, ärr, sveda och värk, kostnader för sjukhusbesök, läkemedel, trasiga glasögon och liknande. Ersättningen är utöver det du får från Försäkringskassan. Se till att spara alla kvitton.

Det är inte arbetsgivaren som avgör om det handlar om en arbetsskada utan det gör Försäkringskassan. Arbetsgivaren är skyldig att meddela om arbetsskadan genom att skriva under din anmälan.

Petra Rendik
Petra Rendik
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Färre anmäler arbetssjukdom

  Antalet anmälda arbetssjukdomar minskade med 13 procent förra året. Fler kvinnor drabbas av sjukdomar som kan kopplas till arbetet medan unga män är överrepresenterade bland anmälda arbetsplatsolyckor. Det visar Arbetsmiljöverkets arbetsskadestatistik från 2018.

 • Läs även...

  Dålig hörsel kan vara fraktur

  Nej – stoppa inte fingrarna i örat när kollegan börjar tjattra eller chefen mal på om sina barn. En ny svensk studie visar att det kan leda till hammarfrakturer och hörselskador.

 • Läs även...

  Hockeyspelande revisor får nobben i rätten

  Normalt är du skyddad om du skadar dig under arbetstid. Men inte om du gör illa dig under friskvårdstimmen och har ett jobb som inte kräver särskilt god kondition, enligt en dom från kammarrätten i Jönköping.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.