Annons

Så undviker du musarm alla årets dagar

Publicerad 28 februari 2011, kl 15:25

Arbetar du ofta och länge framför datorn? Då tillhör du kanske den fjärdedel som lider av musarm och som därför uppmärksammas extra idag på den internationella musarmsdagen.

En stor del av alla anställda i Sverige jobbar med någon form av kontorsarbete. Begreppet musarm eller Repetitive Strain Injury (RSI) omfattar olika former av belastningsskador som orsakas av långvarig och enformig arbetsbelastning.

- Musarm är ingen diagnos i sig utan ett begrepp som kommit av att folk tillbringar allt längre tid med ensidigt arbete vid datorn. Det kan drabba de som sitter mycket framför skärmen och som jobbar långt tid utan pauser med alltför mycket belastning på en arm, säger Tone Petrelius, ergonom på TCO Development.

Enligt en undersökning gjord av ergonomiföretaget Contour Design är fyra av tio svenskar drabbade av det som kallas för musarm. Utsatta områden brukar vara händer, armar, axlar, nacken och ryggen. Tone Petrelius menar att mycket handlar om att undvika ensidigt arbete och lära sig ta pauser.

- Det är viktigt med variation både psykiskt och fysiskt. Kroppen är duktig på att säga ifrån, du måste lyssna på din kropp. Fundera på om du kan variera bildskärmsarbetet och växla mellan olika typer av arbetsuppgifter.

Belastningsskador kan drabba människor i alla åldrar. För att slippa enformigt arbete är det möjligt att inreda så att det skapas förutsättningar för variation. Bland annat finns ergonomiska möss och tangentbord samt höj- och sänkbara skrivbord så man kan stå upp under en stund. Samtidigt betonar Tone Petrelius att en bra arbetsplats inte enbart kan kompensera för ensidiga arbetsuppgifter.

- Kanske är det möjligt att planera din dag så du undviker långa pass med ensidigt bildskärmsarbete eller bara resa dig upp ibland och diskutera något med en kollega.

Den internationella musarmsdagen syftar till att uppmärksamma problemen med arbetsbelastningar och fokusera på en bättre kontorsergonomi. Det är chefen som är den ytterst arbetsmiljöansvariga på arbetsplatsen. Företagen kan rådfråga ergonomer vid företagshälsovården och få konkreta tips om hur arbetsplatsen kan förbättras.

Fakta

Tips för att undvika musarm:

- Ta pauser och rör lite på kroppen.

- Se över ditt val av styrdon, till exempel musen och tangentbordet. Välj ett alternativ som känns bäst för dig.

- Använd kortkommandon när det är möjligt.

- Variera din arbetsställning, stå upp ibland.

- Sträck på ryggen även när du sitter.

- Ställ in stolen så att fötterna kan ha stöd mot golvet. Ställ in bordshöjden så att du kan arbeta avspänt med stöd för armarna när du känner att det behövs.

- Använd headset så händerna är fria och du slipper hålla telefonen.

- Placera datorn på ett bekvämt avstånd så det känns bra för både ögon och nacke.

Kim Engstrand Lund
Lediga jobb
 • Läs även...

  Inlåsning kan leda till depression

  En fjärdedel av anställda riskerar att inte kunna byta jobb den dag de vill. En sådan känsla av inlåsning kan leda till sämre hälsa och till och med depression, visar ny forskning.

 • Läs även...

  Drabbad av bore out

  Har du så lite att göra på jobbet att du blir håglös? Så känner många kontorsanställda i dag. Men det är inget man talar högt om, trots att ”bore out” till och med kan göra dig sjuk.

 • Läs även...

  Guldpeng ska få fart på jämställdheten

  Svenskt arbetsliv är inte jämställt. Det vill Unionen ändra på genom att prisa företag som satsar på jämställdhet.
  — Det är människorna på arbetsplatserna som ska se till att det händer något, säger Martin Linder, ordförande för Unionen.

 • Läs även...

  Färre anmäler arbetssjukdom

  Antalet anmälda arbetssjukdomar minskade med 13 procent förra året. Fler kvinnor drabbas av sjukdomar som kan kopplas till arbetet medan unga män är överrepresenterade bland anmälda arbetsplatsolyckor. Det visar Arbetsmiljöverkets arbetsskadestatistik från 2018.

 • Läs även...

  Dålig hörsel kan vara fraktur

  Nej – stoppa inte fingrarna i örat när kollegan börjar tjattra eller chefen mal på om sina barn. En ny svensk studie visar att det kan leda till hammarfrakturer och hörselskador.

 • Läs även...

  Få företag utnyttjar proaktiv sjukpenning

  Det går att stoppa stress innan den leder till sjukskrivning. Men få arbetsgivare utnyttjar möjligheten till förebyggande sjukpenning.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.