Annons
Annons
 • Den personliga assistenten sa upp sig för lättvindigt, enligt en dom i kammarrätten. Foto: Hasse Holmberg/TT

Sa upp sig efter kränkningar – mister a-kassa

Publicerad 4 februari 2020, kl 13:25

Kvinnan utsattes för kränkningar av sin arbetsgivare. Men innan hon sa upp sig borde hon ha gjort större ansträngningar för att komma till rätta med problemen, enligt en ny dom i kammarrätten. Unionens a-kassa gjorde därför rätt när de stängde av kvinnan från ersättning.

Den 50-åriga kvinnan arbetade som personlig assistent i Stockholmsområdet och blev upprepade gånger utsatt för fysiska övergrepp, personliga påhopp och osaklig kritik av sin arbetsgivare, som var samma person som hon utförde personlig assistens åt. Efter 13 dagar fick hon nog av den kränkande behandlingen och sa upp sig på egen begäran. Men det skulle hon inte ha gjort. Unionens a-kassa stängdes då av henne från ersättning i 45 dagar.

Kvinnan överklagade beslutet och poängterade att hon tagit upp problemen flera gånger med sin arbetsgivare och även kontaktat fackförbundet Kommunal, som organiserar personliga assistenter, för att få råd men fick ingen hjälp därifrån eftersom hon inte var medlem.

Kammarrätten i Stockholm konstaterar nu att även om man blivit utsatt för kränkande särbehandling krävs det att man gjort konstruktiva försök att komma till rätta med problemen innan man avslutar sin anställning. Domstolen menar att den personliga assistenten visserligen vidtagit vissa åtgärder, men att hon inte utnyttjat alla möjligheter. Till exempel borde hon ha kontaktat sitt fackförbund Unionen för att få hjälp, men det framgår inte varför kvinnan aldrig tog denna kontakt. Enligt kammarrätten innebär detta sammantaget att kvinnan inte haft giltig anledning att lämna sitt arbete och att Unionens a-kassas beslut att stänga av hennes rätt till ersättning under 45 dagar var korrekt.

Tidigare har även förvaltningsrätten i Stockholm gjort samma bedömning som kammarrätten.

Uppsägning - det här gäller

Huvudregeln är att den som säger upp sig på egen begäran - utan giltigt skäl - ska stängas av från rätten till arbetslöshetsersättning i 45 dagar. Bedömningen av vad som utgör giltig anledning är restriktiv, främst godkänns dokumenterade hälsoskäl. För att kränkande särbehandling ska anses som giltig orsak till att sluta på egen begäran krävs att förhållandena styrks med läkarintyg och att konstruktiva försök har gjorts för att komma till rätta med problemen.

Ola Rennstam
Ola Rennstam
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Boråsfamilj blåste Unionen och a-kassan på ersättning

  Två systrar i Borås och deras svägerska misstänks bland annat för att ha lurat till sig över 850 000 kronor från Unionens a-kassa. Dessutom har de fått ut drygt 300 000 från Unionens inkomstförsäkring.

 • Läs även...

  Slutspurt i las-förhandlingarna

  Om bara några få dagar måste fack och arbetsgivare vara överens om en ny modell för den svenska arbetsmarknaden, bland annat vad gäller las, lagen om anställningsskydd. Annars hotar lagstiftning.

 • Läs även...

  Fortsatt höjd a-kassa

  Den generösare a-kasseersättning som infördes i samband med coronapandemin blir kvar i ytterligare två år. Det föreslår regeringen i höstbudgeten.