Annons
Annons
 • Saab 340 Erieye, det militära radarsystem som utvecklades av Ericsson och under affärens gång med Grekland köptes av Saab. Foto: Saab Group

Saab kopplas till mutagent

Publicerad 10 april 2014, kl 10:50

Även Saab kan dras in i den muthärva som Ericsson varit delaktig i, enligt SR Ekot. Det handlar om agenter som påstås ha mutat grekiska makthavare i samband med föräljningen av det svenska radarsystemet Erieye till Grekland. Varav minst en också anlitats av Saab.

Det är Ekot på Sveriges Radio som fortsätter sin granskning av affärerna kring det svenska radarsystemet Erieye. Affären inleddes före millennieskiftet och då ägdes systemet av Ericsson. Men innan affären avslutades, först 2008, hann Saab köpa tillverkningen av Erieye.

Som Ekot tidigare avslöjat betalade Ericsson 116 miljoner kronor till en agent, som i sin tur skulle påverka högt uppsatta statstjänstemän, politiker och militärer för att ro hem affären. Ytterligare en agent ska ha varit inblandad och i hans egna bolagshandlingar framgår att han även jobbat för Saab.

Saabs vd Håkan Buskhe vill inte svara på om företaget har samarbetat med agenterna, eller om man övertog avtalet med agenterna från Ericsson.

– Skulle det vara så att den här personen inte hänger ihop i vårt etiska styrningsprogram och vår revision, så kommer vi titta igenom det. Om det skulle vara så att den här personen jobbar för oss, säger han till Ekot.

Preskriptionstiden för grova mutbrott är i Sverige tio år. Ekot får heller inget svar från Ericsson om de anlitat agenterna efter 2004.

 – Alla dokument har gått över till köparen så det får du kolla med dem, säger Fredrik Hallstan på Ericssons pressavdelning till Ekot.

 I Sverige följer chefsåklagare Alf Johansson på riksenheten mot korruption utvecklingen och har begärt hjälp från de grekiska myndigheterna.

Lediga jobb
 • Läs även...

  Digital jobbstart för studenter på Ericsson

  Många av Ericssons framtida medarbetare rekryteras direkt från de tekniska högskolorna och universiteten. I år fick de 400 studenter som tog ett kliv in i koncernen under sommaren ett helt digitalt välkomnande.

 • Läs även...

  Många beredda avstå löneökningar tillfälligt

  Höjd lön är det absolut viktigaste när nya kollektivavtal ska tecknas. Ändå skulle många kunna tänka sig att avstå årets löneökningar för att få behålla jobbet under coronapandemin. Det visar Kollegas Novusundersökning.

 • Läs även...

  Obligatoriskt munskydd på Ericssonanställda

  Anställda på Ericsson måste från och med i dag bära ansiktsmask i företagets lokaler. Unionenklubben reserverade sig mot att munskyddet är obligatoriskt och anser att social distansering fortfarande är bästa skyddet mot coronasmitta.

 • Läs även...

  Många möjligheter för en ingenjör

  När Unionenmedlemmen Elin Luedtke blir färdig civilingenjör i energisystem i vår kan hon välja och vraka mellan jobb på åtta stora svenska industriföretag. Hon är dessutom förutspådd att få en hög chefsposition på något av företagen.

 • Läs även...

  "Som chef måste du vakta vad du säger"

  Svårigheten att få till förändring och att hans ord bedöms hårdare än tidigare. Det är två insikter Love Ekstam Ljusegren fått under sin första tid som chef inom Saab.

 • Läs även...

  Arbetslösa får vänta länge på a-kassa

  Anders Lindström har väntat tio veckor på ersättning från Unionens a-kassa, trots att han skickat in alla intyg. Han är kritisk till att kassan inte informerar om de långa handläggningstiderna.

 • Läs även...

  Därför bråkar Sverige om minimilöner i EU

  I morgon, onsdag, lägger EU-kommissionen fram ett förslag om reglering av minimilöner på Europanivå. Men arbetet med förslaget har stött på stort motstånd från de nordiska länderna.

 • Läs även...

  Så hög lön ger korttidsarbete i EU

  Anställda i Sverige som omfattas av korttidsarbete får ut stor del av lönen jämfört med anställda i många andra europeiska länder med korttidsavtal. Det menar Europafacket som kartlagt hur korttidsarbetet fungerar i olika länder.

 • Läs även...

  Unionen: Europafacket har fel om minimilöner

  Europeiska kommissionens ordförande Ursula von der Leyen har lovat att föreslå nya regler för att alla löntagare i EU ska ha en minimilön. Det välkomnas av Europafacket, men Unionens ordförande Martin Linder är mycket kritisk.