Annons
Annons

Sades upp - var för erfarna

Publicerad 9 april 2013, kl 11:05

Sju kabinanställda sades upp av bemanningsföretaget Proffice Aviation. Orsaken var att man endast ville ha oerfaren personal inför sommarsäsongen. Nu stämmer Unionen företaget på närmare en miljon kronor.

Bemanningsföretaget Proffice Aviation hyr bland annat ut kabinpersonal till flygbolag. I slutet av 2011 sades sju kabinanställda Unionenmedlemmar upp på grund av arbetsbrist. Strax efteråt anställde bolaget ett 20-tal personer som skulle arbeta med samma sysslor. Som skäl till att de sju medlemmarna inte erbjöds tjänsterna angavs att inhyraren endast ville ha oerfaren personal till sommarsäsongen 2012.

- Det är mycket märkligt. För att ha rätt till återanställning krävs att man har de rätta kvalifikationerna. Nu har man vänt på det hela och säger att kravet för att få anställning är att man inte har den rätta erfarenheten.  Arbetsgivaren har tillämpat reglerna tvärtemot vad som avsetts med dem, säger Lars Åström, förbundsjurist på Unionen.

Då bolaget ställde kravet att de anställda inte fick ha någon tidigare erfarenhet av kabinarbete för att få tillbaka sina tjänster, tyckte Unionen att man tydligt brutit mot företrädesrätten. Vid den centrala förhandlingen var arbetsgivaren villig att ge ett allmänt skadestånd, men inte något ekonomiskt skadestånd, då man menade att de uppsagda Unionenmedlemmarna kunde tagit anställning vid ett annat flygbolag, exempelvis SAS.

- Företaget har aldrig kunna precisera vilka tjänster man åsyftar. När skulle de ha tillträtts? Vilka var anställningsvillkoren? säger Lars Åström.

Nu stämmer Unionen Proffice Aviation på drygt en miljon kronor, eftersom man struntat i företrädesrätten.

  Lediga jobb
  • Läs även...

   Gör facket tillräckligt för mobbade?

   Inte ens en av tio av dem som mobbas och som kontaktar sitt fack anser att de får hjälp. Men hur ser lagen ut? Och vad kan facket egentligen göra?

  • Läs även...

   27 000 nekades ersättning

   Sture. Jessica. Mona. Tre offer för Försäkringskassans allt hårdare bedömningar för att hålla nere sjukstatistiken. Läs deras berättelser – och myndighetens svar.

  • Läs även...

   Inlåsning kan leda till depression

   En fjärdedel av anställda riskerar att inte kunna byta jobb den dag de vill. En sådan känsla av inlåsning kan leda till sämre hälsa och till och med depression, visar ny forskning.