Annons
Annons

Sades upp - var för erfarna

Publicerad 9 april 2013, kl 11:05

Sju kabinanställda sades upp av bemanningsföretaget Proffice Aviation. Orsaken var att man endast ville ha oerfaren personal inför sommarsäsongen. Nu stämmer Unionen företaget på närmare en miljon kronor.

Bemanningsföretaget Proffice Aviation hyr bland annat ut kabinpersonal till flygbolag. I slutet av 2011 sades sju kabinanställda Unionenmedlemmar upp på grund av arbetsbrist. Strax efteråt anställde bolaget ett 20-tal personer som skulle arbeta med samma sysslor. Som skäl till att de sju medlemmarna inte erbjöds tjänsterna angavs att inhyraren endast ville ha oerfaren personal till sommarsäsongen 2012.

- Det är mycket märkligt. För att ha rätt till återanställning krävs att man har de rätta kvalifikationerna. Nu har man vänt på det hela och säger att kravet för att få anställning är att man inte har den rätta erfarenheten.  Arbetsgivaren har tillämpat reglerna tvärtemot vad som avsetts med dem, säger Lars Åström, förbundsjurist på Unionen.

Då bolaget ställde kravet att de anställda inte fick ha någon tidigare erfarenhet av kabinarbete för att få tillbaka sina tjänster, tyckte Unionen att man tydligt brutit mot företrädesrätten. Vid den centrala förhandlingen var arbetsgivaren villig att ge ett allmänt skadestånd, men inte något ekonomiskt skadestånd, då man menade att de uppsagda Unionenmedlemmarna kunde tagit anställning vid ett annat flygbolag, exempelvis SAS.

- Företaget har aldrig kunna precisera vilka tjänster man åsyftar. När skulle de ha tillträtts? Vilka var anställningsvillkoren? säger Lars Åström.

Nu stämmer Unionen Proffice Aviation på drygt en miljon kronor, eftersom man struntat i företrädesrätten.

  Lediga jobb
  • Läs även...

   Unionen förlorade tvist om uppsägningtid

   Anställda som följer med när verksamhet läggs ut på entreprenad får inte tillgodoräkna sig anställningstiden hos den förra arbetsgivaren. Det slår Arbetsdomstolen fast.

  • Läs även...

   Försenat intyg gav avsked

   Ett läkarintyg som skickades in för sent blev orsaken till ett avsked. När Unionens ombudsman ringde upp bolagets vd för att förklara misstaget sade vd:n att den enda godtagbara anledningen till tabben var om kvinnan ”hade legat i koma”

  • Läs även...

   Medlem i kläm - så gick det sen

   Hur gick det för killarna som ville ”Unleash the fucking fury” på sin chef? Fick Unionenmedlemmen som glömt rapportera in sin nya lön till Försäkringskassan betala en halv miljon i skuld? Här är några av Unionens mest omskrivna tvister. Och hur de slutade.

  • Läs även...

   Medlemmar döms till miljonskadestånd

   Unionenmedlemmarna gjorde sig skyldiga till brott mot lojalitetsplikten. Däremot bröt de inte mot lagen om företagshemligheter. Det slår Arbetsdomstolen fast i ett uppmärksammat mål där skadestånden till slut hamnade på 2,4 miljoner kronor i stället för det ursprungliga kravet på över 10 miljoner.

  • Läs även...

   Fick sparken efter 27 år

   Kan man bli uppsagd för att man har svårt att prata med sina chefer och kollegor? Ja, hävdade bolaget som bekämpar skadedjur. Nej, hävdar Unionen och stämmer företaget på sammanlagt 150 000 kronor.

  • Läs även...

   Arbetsgivarens krav: Gå ned i tid eller bli uppsagd

   Efter ett halvårs anställning fick kvinnan ett ultimatum av sin arbetsgivare – gå ned i tid eller bli uppsagd.

  Nyhetsbrev

  Prenumerera

  Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.