Annons
 • Niklas Hallstedt, tf chefredaktör och ansvarig utgivare för Kollega och Chef & Karriär. Foto: Christopher Hunt

Sälj det med ett leende

Publicerad 10 april 2019, kl 15:09

Vad är en säljare? Själv tänker jag på en medelålders man som kränger dammsugare. Anledningen är att han ringde på min dörr någon gång på 1990-talet. Jag tror han hette Gunnar. Det blev dock inte någon affär.

Men i dag kan en säljare vara i stort sett vad som helst. Eller vem som helst. Bara i Unionen finns omkring 70 000 säljare, den största yrkesgruppen i förbundet. Det är också ett yrke med en helt annan status än tidigare. Långt borta är den tid när säljare i vissa kretsar betraktades med skepsis och nedlåtande.

En sak tycks däremot omöjlig att förändra: som säljare ska man aldrig kunna känna sig säker. Man måste vara på topp hela tiden, aldrig luta sig tillbaka.

Det ser den prestationsbaserade lönen till. Jag förstår att arbetsgivarna gillar en affärsmodell där den enskilde tar risken.

Jag kan också förstå att principen ju mer man säljer, desto mer kan man stoppa i egen ficka kan vara lockande även för den anställde. Fram till den dag när konjunkturen vänder eller orken sviker.

”Pressen att inte misslyckas är enorm”, som säljaren Göran uttrycker det i vårt stora reportage.

Så vad är då en säljare? Otrygg, kanske är det mest korrekta svaret.

Niklas Hallstedt 
– Tf chefredaktör och ansvarig utgivare

[email protected]

Lediga jobb
 • Läs även...

  Tänka nytt

  Efter ett antal år som journalist hade jag fastnat i en mall. Texterna var korrekta men tråkiga. Så jag hittade en kurs i kreativt skrivande. Det talas ju ofta om att tänka utanför boxen.

 • Läs även...

  Demokrati på heltid

  Vi har ett tufft samhällsklimat. Tonläget i sociala medier är uppskruvat, objektiva nyheter och forskarrön ifrågasätts och kallas fejk.

 • Läs även...

  Farligt med drömjobb ...

  Jag har precis börjat på drömjobbet. Det är i alla fall enligt mig det enda rimliga sättet att beskriva tjänsten som chefredaktör för Sveriges största fackförbundstidning.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.