Annons
Annons
 • Niklas Hallstedt, tf chefredaktör och ansvarig utgivare för Kollega och Chef & Karriär. Foto: Christopher Hunt

Sälj det med ett leende

Publicerad 10 april 2019, kl 15:09

Vad är en säljare? Själv tänker jag på en medelålders man som kränger dammsugare. Anledningen är att han ringde på min dörr någon gång på 1990-talet. Jag tror han hette Gunnar. Det blev dock inte någon affär.

Men i dag kan en säljare vara i stort sett vad som helst. Eller vem som helst. Bara i Unionen finns omkring 70 000 säljare, den största yrkesgruppen i förbundet. Det är också ett yrke med en helt annan status än tidigare. Långt borta är den tid när säljare i vissa kretsar betraktades med skepsis och nedlåtande.

En sak tycks däremot omöjlig att förändra: som säljare ska man aldrig kunna känna sig säker. Man måste vara på topp hela tiden, aldrig luta sig tillbaka.

Det ser den prestationsbaserade lönen till. Jag förstår att arbetsgivarna gillar en affärsmodell där den enskilde tar risken.

Jag kan också förstå att principen ju mer man säljer, desto mer kan man stoppa i egen ficka kan vara lockande även för den anställde. Fram till den dag när konjunkturen vänder eller orken sviker.

”Pressen att inte misslyckas är enorm”, som säljaren Göran uttrycker det i vårt stora reportage.

Så vad är då en säljare? Otrygg, kanske är det mest korrekta svaret.

Niklas Hallstedt 
– Tf chefredaktör och ansvarig utgivare

[email protected]

Lediga jobb
 • Läs även...

  Gör din röst hörd!

  I dessa tuffa tider har facket mycket stor betydelse. Till exempel genom att teckna kollektivavtal om korttidspermitteringar för att rädda företag och jobb. Och för att hålla emot när näringslivet håller omotiverat hårt i lönepengarna.

 • Läs även...

  Coronakrisen ställer krav på ledarskapet

  Coronakrisen gör att många av oss leder på distans. Omställningen är en utmaning, inte minst arbetsmiljöansvaret. Klarar jag att leva upp till det? Hur mår medarbetarna – egentligen?

 • Läs även...

  Sökes: Halvrisiga kvinnor

  Som kvinna och chef kan en ju bli glad över att kvinnor visar sig vara bättre chefer än män. En klapp på den egna axeln liksom. Men egentligen är det ju mest ledsamt eftersom det framför allt visar att männen fortfarande är normen för hur vi tänker att chefer ska vara.