Annons
 • Niklas Hallstedt, tf chefredaktör och ansvarig utgivare för Kollega och Chef & Karriär. Foto: Christopher Hunt

Sälj det med ett leende

Publicerad 10 april 2019, kl 15:09

Vad är en säljare? Själv tänker jag på en medelålders man som kränger dammsugare. Anledningen är att han ringde på min dörr någon gång på 1990-talet. Jag tror han hette Gunnar. Det blev dock inte någon affär.

Men i dag kan en säljare vara i stort sett vad som helst. Eller vem som helst. Bara i Unionen finns omkring 70 000 säljare, den största yrkesgruppen i förbundet. Det är också ett yrke med en helt annan status än tidigare. Långt borta är den tid när säljare i vissa kretsar betraktades med skepsis och nedlåtande.

En sak tycks däremot omöjlig att förändra: som säljare ska man aldrig kunna känna sig säker. Man måste vara på topp hela tiden, aldrig luta sig tillbaka.

Det ser den prestationsbaserade lönen till. Jag förstår att arbetsgivarna gillar en affärsmodell där den enskilde tar risken.

Jag kan också förstå att principen ju mer man säljer, desto mer kan man stoppa i egen ficka kan vara lockande även för den anställde. Fram till den dag när konjunkturen vänder eller orken sviker.

”Pressen att inte misslyckas är enorm”, som säljaren Göran uttrycker det i vårt stora reportage.

Så vad är då en säljare? Otrygg, kanske är det mest korrekta svaret.

Niklas Hallstedt 
– Tf chefredaktör och ansvarig utgivare

[email protected]

Lediga jobb
 • Läs även...

  Farligt med drömjobb ...

  Jag har precis börjat på drömjobbet. Det är i alla fall enligt mig det enda rimliga sättet att beskriva tjänsten som chefredaktör för Sveriges största fackförbundstidning.

 • Läs även...

  Mördande stress

  I fjol omkom 50 personer i olyckor på landets arbetsplatser. Ofta handlar det om fall- eller klämolyckor. Men frågan är hur många ytterligare som dör av – men inte nödvändigtvis på – jobbet. Ditt arbete kan faktiskt vara livsfarligt utan att du har en aning om det.

 • Läs även...

  Katastrofala chefer

  Brist på empati och avsaknad av respekt för medarbetarna, självcentrerad och kontrollerande … Två gånger under mitt yrkesliv har jag haft chefer med dessa egenskaper.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.