Hoppa till huvudinnehåll
Övrigt

Säljföretaget backar från kontrakt

Face2face är ett av de stora bolagen som specialiserar sig på så kallad face to face-försäljning, eller eventförsäljning. Med säte i Norge har man hjälpt kunder som SAS, Tele 2, Rädda Barnen och SOS Barnbyar.
Linda Svensson, Anita Täpp Publicerad 21 mars 2011, kl 12:36

Företaget låter unga eventsäljare, eller promotörer, marknadsföra kunderna, sälja abonnemang, produkter eller kontrakt om månadsinbetalningar för något gott ändamål.

Enligt Kollegas källor arbetade över 200 ungdomar i Sverige för Face2face under 2010. Majoriteten hade korta anställningar. De flesta har fått blygsamt betalt.

Välgörenhetsorganisationernas verksamhet bygger på en tillströmning av givare. Att anlita säljföretag för att få in fler är en lösning, och för Face2face är det välkommet.

Den senaste årsrapporten, från 2009, visar att moderbolaget gjorde en vinst på fem miljoner norska kronor.

Största ägare av Face2face är riskkapitalbolaget Idékapital, med fem delägare. Flera av Idékapitals ägare sitter också i styrelsen för Face2face, däribland Per Meland, som år 2000 startade företaget.

Verdens Gang har tagit fram sajten skattelister.no, där man kan se hur mycket norrmännen tjänar, vilken förmögenhet de har och hur mycket de har betalat i skatt. 2009 tjänade till exempel Per Meland drygt 5,6 miljoner norska kronor. Från Face2face fick dock Per Meland, som dess styrelseordförande, nöja sig med en ersättning på knappt två miljoner norska kronor 2009. Det betyder drygt 160 000 norska kronor i månaden.

David M. Karlsen, administrativ direktör på Face2face, vill, på grund av "komplexiteten i frågorna", svara via mejl.

Kollega: Vad innebär de frilansavtal ni tecknar? Vad är skillnaden mot att vara anställd?

David M. Karlsen: En frilans styr sin egen arbetstid och jobbar från uppdrag till uppdrag. Det kan vara textförfattare, fotografer, designers eller promotörer.

K: Enligt experter som granskat ert kontrakt med dem ni kallar frilansare visar formuleringarna att det handlar om ett anställningskontrakt, de är alltså anställda. Därmed ska ni betala till exempel sjuklön och semesterersättning, vilket ni inte gör, och se till att ingen jobbar så mycket att det bryter mot arbetstidslagen, vilket nu sker.

DMK: Vårt avtal blev genomgånget och godkänt av svenska jurister 2008. Vi har heller aldrig fått några signaler från Unionen tidigare om att de innehållit fel. Efter förfrågan från Kollega har vi nu begärt full genomgång av avtalen på nytt, för att försäkra oss om att vi har ett bra och korrekt avtal. I detta arbete har det dessvärre dykt upp delar som inte blev uppfångade vid genomgången 2008. Vi har hela tiden haft uppfattningen att våra avtal har varit bra och uppdaterade med gällande svenskt regelverk. De som ska utföra liknande uppdrag för oss i framtiden kommer att få ett uppdaterat avtal som fångar upp alla de delar som påpekats.

K: Så varför kallar ni dem frilansar?

DMK: Vi vill ändra det i ljuset av den information som har kommit fram.

K: Är de försäkrade när de är ute och reser?

DMK: Ja, de är försäkrade.

K: Får de traktamente?

DMK: Vi betalar bil, bensin, parkering, övernattning och så vidare när frilansuppdrag innebär resande.

K: Enligt ert kontrakt ska de få traktamente utifrån statliga regler. Men de ni kallar frilansare får betala maten själva när de reser och får ingen ersättning för det, trots att de ska ha cirka 200 kronor om dagen.

DMK: Vår praxis har varit baserad på en lösning för frilansare. Vårt nya uppdaterade avtal kommer att fånga upp regelverket så att man får ett traktamente i enlighet med statens belopp.

K. Hur ser ni till att arbetstidslagens regler efterlevs?

DMK: Alla som jobbar ska fylla i arbetstidsrapporter.

K: Vad innebär det? De ungdomar vi intervjuat har jobbat tolv timmar om dagen sex dagar i veckan.

DMK: För det första vill jag understryka att arbetarna hos Face2face inte är ungdomar. Vi har inte arbetstidsbestämmelser som innebär att frilansare eller anställda ska jobba mer än allmän arbetstid och vi uppmanar alla att arbeta inom normal arbetstid. Timrapporterna vi fått från promotörerna själva visar att det inte stämmer att de har jobbat så mycket som hävdas i frågan. Vi har skickat ut nya påminnelser om arbetstiden.

K: Många vittnar om låga löner, hur ser ni på det?

DMK: Det stämmer inte med våra siffror. Jag vill understryka att de flesta anställda i Face2face inte arbetar med försäljning.

K: Varför ska man jobba med enbart provisionslön?

DMK: Vi rekommenderar ingen att jobba med provision. Det passar bara för enskilda.

K: Vilka slags arbetstagare passar det för?

DMK: Är man osäker på om en så resultatbaserad vardag är något för en själv bör man under inga omständigheter ha jobb med ren provisionslön. Som ung och oerfaren arbetstagare vill jag rekommendera att man är noga med vilka avtal man jobbar på, och hur man ersätts.

K: De vi har talat med, som har jobbat med hjälporganisationer, har alla haft provisionsbaserad lön. Varför betalar ni inte fast grundlön plus provision, så att de kan leva på lönen?

DMK: De som jobbar för en biståndsorganisation har alla fast ersättning per dag, plus rörlig ersättning. Ren provision passar bara för dem som behärskar försäljning.

K: Om kunden så begär, är ni beredda att betala timlön?

DMK: Vi förhåller oss till alla förslag från våra kunder.

K: Hur kommer det sig att det nästan bara är unga som jobbar hos er?

DMK: Det stämmer inte. Vi ser gärna att våra frilansare är över 20 år och har högre utbildning och erfarenhet av liknande arbete.

Övrigt

Tips: 5 poddar för dig som jobbar

Tidningar och böcker i all ära, men ibland lär man sig bättre genom att lyssna på andras samtal.
Noa Söderberg Publicerad 12 oktober 2023, kl 06:00
En bok med ett par hörlurar runt och en kopp kaffe ovanpå.
Populärvetenskap, nördigt om pension eller mens på jobbet. Det finns poddar om arbetslivet som täcker det mesta. Här är 5 kanontips på lyssning. Foto: Colourbox.

1. FACK YOU!

Tre förtroendevalda från IF Metall pratar fackliga frågor och siktar brett: las, ledarskap, studiecirklar på jobbet och allt däremellan. Ofta med en expert som gäst. Kallar sig ”Sveriges största tvärfackliga podcast”.

2. MINPENSIONSPODDEN

Nördigt om pensionen och hur du kan påverka den. Ges ut av de svenska försäkringsbolagens branschorganisation tillsammans med staten. Ett av de senaste avsnitten gästas av Unionens förhandlingschef Martin Wästfelt.

3. AI-PODDEN MED ATHER GATTAMI

Populärvetenskaplig teknikpodd med fokus på AI. Intervjuer med forskare, företagsledare och personer i produktion. Ett spännande exempel är en intervju med batteriföretaget Northvolts forskningschef för maskininläring.

4. JOBBFIKA

En podd från arbetsmiljöorganisationen Prevent om det gränslösa arbetslivet, mentorskap, mens på jobbet och mycket mer.

5. MÅNSKOTT

Nystartad dokumentärpodd om techvärldens baksidor. Till första säsongen utlovas avsnitt om världens största digitala bankrån och algoritmer som gör mer skada än nytta.