Annons
 • Foto: Colourbox.com

Samarbete ska ge vinarbetare bättre arbetsmiljö

Publicerad 25 augusti 2017, kl 11:43

Systembolaget har inlett ett samarbete med Unionen och den fackliga organisationen IUF. Syftet är att förbättra arbetsmiljön för anställda i vinindustrin. Initiativet kommer från Unionens fackklubb på Systembolaget.

Förra hösten strejkade anställda hos vinproducenten Robertson Winery i Sydafrika. Strejken fick stor uppmärksamhet i svenska medier, bland annat efter att fackförbundet Syndikalisterna uppmanat konsumenter till bojkott av sydafrikanska viner.

Vinarbetarna protesterade mot låga löner och dåliga arbetsvillkor och efter 14 veckors strejk höjdes deras löner med åtta procent.

Men problemen med arbetsmiljön är fortfarande stora i flera vinproducerande länder. Unionens fackklubb på Systembolaget har därför tagit initiativ till ett samarbete mellan Systembolaget, den internationella fackliga organisationen IUF och Unionen. Igår skrev parterna under ett avtal som går ut på att de tillsammans ska arbeta för att vinarbetare får organisera sig fackligt och för att missförhållanden rapporteras och åtgärdas av Systembolaget.

– Genom samarbetet med IUF får vi ännu bättre information om hur arbetsförhållandena ser ut i riskländer. Den fackliga anslutningsgraden är ofta väldigt låg – i Sydafrika är den till exempel runt fem procent – vilket kan göra det svårt för oss att få en klar bild av hur arbetsmiljön ser ut, säger Ida Ingerö, biträdande presschef på Systembolaget.

Enligt Ida Ingerö har IUF högt förtroende och många kontakter i vinproducerande länder. Systembolaget hoppas därför att samarbetet med organisationen ska leda till att arbetet mot dåliga arbetsvillkor underlättas.

– Vi är väldigt glada över att Unionen tog det här initiativet. Det innebär att de inte bara arbetar för sina medlemmar i Sverige utan också arbetar för anställda i andra delar av världen. Det hjälper oss som arbetsgivare att bli bättre på att arbeta med de här frågorna, säger hon.

Maria Nilsson är ordförande för Unionens klubb på Systembolaget. Hon är nöjd med avtalet.

– Det känns förstås bra att Systembolaget i egenskap av en stor aktör på denna marknad tar ett ansvar och är med på en konstruktiv lösning för att komma tillrätta med leverantörer som missköter sig som arbetsgivare, säger hon.

David Österberg
David Österberg
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Trots reform – fortsatta krav på sänkta löner

  I början av året kom fack, arbetsgivare och regering överens om en ny anställningsform – Etableringsjobb – skräddarsydd för att hjälpa nyanlända in på arbetsmarknaden. Det utropades som en seger för den svenska modellen. Men det är tveksamt om det räcker för att tysta ropen på sänkta löner.

 • Läs även...

  Frilans Finans startar "gul" fackklubb

  Företaget Frilans Finans och Unionen har diskuterat möjligheten att teckna kollektivavtal. Men parterna stod för långt ifrån varandra. Nu har företaget startat en gul fackklubb.

 • Läs även...

  I norr är det avtal som gäller – även inom IT

  Kollektivavtal och IT-företag är en ovanlig kombination. Men inte i norra delen av landet. En möjlig orsak kan vara de starka fackliga traditionerna. IT-företagen själva framhåller att det handlar om att vara en bra arbetsgivare.

 • Läs även...

  ”Unionen lever i det förflutna”

  Det var inte bara arbetsgivaransvaret som var en stötesten när Frilans Finans ville teckna kollektivavtal med Unionen. Enligt företagets vd Stephen Schad har förbundet ett ideologiskt arv som inte hör nutiden till. Han efterlyser också ett kollektivavtal anpassat till dagens arbetsmarknad.

 • Läs även...

  Svenskt avtal för bättre villkor globalt

  Hygienkoncernen Essity har tecknat globalt ramavtal med Unionen.
  – Vi är glada över att det som svenskt fackförbund går att vara med och påverka globalt, säger Magnus Kjellsson, internationell chef på Unionen.

 • Läs även...

  Konsultbolag lockar personal med avtal

  I kampen om kompetensen valde konsultbolaget Anegy i Stockholm att teckna kollektivavtal. Trygghet samt ordning och reda är det som de anställda efterfrågar mest.

 • Läs även...

  Tuffa tider för miljardärer

  Det är "tuffa" tider för väldens rikaste. En rapport från schweiziska banken UBS visar att dollarmiljardärernas sammanlagda tillgångar sjönk i fjol. Men i Sverige blev det summa summarum en ny dollarmiljardär.

 • Läs även...

  Ett stort steg närmare visselblåsarskydd

  Under måndagen antog EU:s ministerråd visselblåsardirektivet. Därmed var det sista hindret att stoppa direktivet avklarat och det blir snart förbjudet att straffa anställda som rapporterar om oegentligheter på jobbet.

 • Läs även...

  Sverige närmar sig innovationstoppen

  Sverige är numer näst bästa landet i världen på innovation. I alla fall enligt en studie från FN-organisation WIPO. I en annan rapport rankas dock Sverige betydligt lägre.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.