Hoppa till huvudinnehåll
Fackligt

Samgående allt närmare

UPPDATERAD. Unionen och Farmaciförbundet har tagit ett stort kliv mot samgående. Apoteksfackets förtroendevalda beslöt under onsdagen att gå vidare med planerna. Om allt går i lås kommer samgåendet bli verklighet våren 2013.
Ola Rennstam Publicerad 9 maj 2012, kl 13:03

Avregleringen av apoteksmarknaden har fört Farmaciförbundet och Unionen närmare varandra. Medlemmarnas vardag har blivit allt mer lika och förbundsstyrelserna har därför träffats regelbundet sedan två år tillbaka. Förbundens förhandlingsdelegationer har haft gemensamma möten under avtalsrörelsen för branschen och det har gjorts en gemensam analys av läget på arbetsmarknaden.

Förbundens allt intensivare samarbete har mynnat ut i tankar på ett samgående. Och det var detta som de förtroendevalda inom Farmaciförbundet skulle ta ställning till i dag, onsdag.

Under förbundsmötet, motsvarande Unionens kongress, beslutades att gå vidare med planerna. De förtroendevalda ställde sig enhälligt bakom förbundsstyrelsens förslag att genomföra en pilotstudie om förutsättningarna för ett samgående som ska utvecklas till gemensam konkret verksamhet redan nästa år.

För Farmaciförbundets ordförande Carina Jansson var det blandade känslor inombords efter beslutet.
- Det känns jättehärligt för nu kan vi blicka framåt men samtidigt vemodigt, det har var ett kämpigt beslut men man växer in i det efter att ha dividerat fram och tillbaks, säger hon.
- Både vi och Unionen tror att ett samgående är bästa alternativet för framtiden. Det är fantastiskt att alla våra ombud var eniga om att det är bästa för våra medlemmar. Nu hoppas jag bara att våra medlemmar förstår hur bra detta är. Lilla Farmaciförbundet nu kommer att bli ännu starkare tillsammans med Unionen.

Susanne Vennberg, förtroendevald inom Doc Morris:
- Jag ser enbart positivt på en sammanslagning. Jag är hudterapeut och mitt yrke finns i dag inte riktigt representerat i Farmaciförbundet så för min egen del tror jag att det kommer att bli bättre.
- Jag kan inte se några direkta farhågor, farmacevterna känner kanske att de kan försvinna i mängden och att deras intressen inte tas till vara men i så fall kommer Unionen att tappa de medlemmarna ganska snart. Jag har en känsla av att man ibland tänker lite fyrkantigt i vårt förbund och inte ser att man kan lära av andra branscher - att man är lite rädd för förändring.

Tiina Declercq, förtroendevald inom Apoteket:
- Jag tycker att det var ett bra beslut, det känns spännande. Vi kommer att bli ett starkare förbund med nya idéer och med mer resurser både utåt och för våra förtroendevalda. Risken är att vi glöms bort så vi måste verkligen visa att vi har en egen nisch i Unionen.

Diskussionerna som föregick beslutet berörde farhågor och möjligheter med samgåendet. Unionens storlek och styrka i förhandlingssammanhang och opinionsbildning var några punkter som lyftes bland annat fram på pluskontot. Andra fördelar var bättre tillgänglighet och möjligheter till att rekrytera och stödja medlemmarna.

De förtroendevaldas största farhåga var risken att slukas av jätteförbundet Unionen med över 500 000 medlemmar och att branschidentiteten därmed skulle försvagas liksom kunskapen om branschen.

Några av Farmaciförbundets krav inför samgåendet är att man får en adjungerad representant i Unionens förbundsstyrelse, att ett särskilt branschråd inrättas, att man får behålla en tidskrift om branschen och att yrkesråden bibehålls.

Ett par hinder återstår dock innan samgåendet är ett faktum. Förutom pilotstudien kommer Farmaciförbundet att genomföra ett så kallat medlemsrådslag, vilket innebär att medlemmarna kommer att få möjlighet att säga sin mening i en undersökning.

Efter medlemsrådslaget kommer Farmaciförbundet att hålla en extra kongress och dra upp riktlinjerna för samgåendet och sedan våren 2013 ta ett definitivt beslut om att avveckla förbundet på ett ordinarie förbundsmöte.

I dag organiserar Farmaciförbundet cirka 7 000 medlemmar, ungefär lika många som Sacoförbundet Sveriges Farmacevtförbund. Så sent som för ett år sedan slängde Farmaciförbundets ordförande Carina Jansson ut en trevare kring ett samgående för att samla hela apoteksmarknaden under ett paraply men utan att få någon större respons.
Genom ett samgående med Unionen väcks förhoppningar om att i framtiden kunna locka över Sacoförbundets medlemmar dit.

Under perioden 2006-2011 har Farmaciförbundet tappat närmare 1 200 aktiva medlemmar. Om förbundet fortsätter att minska i samma takt kommer medlemsantalet understiga 4 000 om tre år.

Unionens ordförande Cecilia Fahlberg välkomnar också Farmaciförbundets beslut:
- Tillsammans kan vi öka medlemsnyttan och erbjuda ett ännu bättre fackligt medlemskap. Målet är att förena styrka med närhet för medlemmarna inom apotek och läkemedelsindustri, säger hon en kommentar.

Fackligt

Risk att vara med i fel fackförbund

Det är viktigt att vara med i rätt fackförbund, i synnerhet om det finns kollektivavtal på din arbetsplats. Ändå är många Unionenmedlemmar felorganiserade.
Johanna Rovira Publicerad 3 april 2024, kl 06:00
Tecknad illustration av tre personer ovanpå en människoarm och en person stående under den.
Unionen tar även hand om dem som är felorganiserade, men hjälpen kan bli begränsad. Illustration: Bo Lundberg.

Drygt 12 000 av Unionens medlemmar borde egentligen vara med i ett annat fackförbund eftersom de jobbar på en arbetsplats som tillhör ett annat facks sfär.  Så länge allt är frid och fröjd spelar det kanske inte så stor roll om du är felorganiserad, som det heter, men den dag det smäller kan det få allvarliga konsekvenser, enligt Agnes Blom, verksamhetssamordnare på Unionens rådgivning.

– Vi uppmanar alltid felorganiserade medlemmar att ta kontakt med rätt fackförbund. Sedan tvingar vi aldrig någon att byta fack. Det är upp till medlemmen att avgöra, säger Agnes Blom.

Många av de felorganiserade är nog omedvetna om riskerna med att vara med i fel fack, gissar Agnes Blom. En del väljer troligen medvetet att stanna i förbundet efter att de börjat ett nytt jobb, för att deras ”rätta” förbund kanske har sämre, eller helt saknar, inkomstförsäkring. Andra blir kvar enbart för att de gillar förbundet eller ogillar förändring. 

Enda skälet till att faktiskt skjuta på byte av fackförbund är om du har en pågående tvist eller befarar att du snart kan behöva förhandlingshjälp. Fackförbunden har ofta en karenstid innan de ger nya medlemmar individuell hjälp. 

Begränsad hjälp till felorganiserade

Unionen hjälper visserligen alla sina medlemmar, oavsett om de är felorganiserade eller inte, men hjälpen blir begränsad, i synnerhet om det finns ett kollivavtal med ett annat förbund på arbetsplatsen, enligt Agnes Blom.

– Vi gör så klart så gott vi kan, men vi kan inte ge medlemmen full valuta för sitt medlemskap. En lönefordran kan vi exempelvis hjälpa till med, men handlar det om övertidsersättning som är reglerad i kollektivavtal tar det stopp. 

Det tar stopp vid alla tvister som handlar om brott mot kollektivavtal, till exempel fel sjuklön, utebliven semesterersättning eller orätt föräldralön.

– Det är oerhört frustrerande att möta medlemmar som hamnat i en svår situation och som vi inte kan hjälpa på grund av att de är felorganiserade. Vi vill hjälpa men är tyvärr bakbundna, säger Agnes Blom

Inte heller vid uppsägningar kan Unionens bistå den felorganiserade medlemmen fullt ut. 

– I normalfall kan vi på ett tidigt stadium ifrågasätta, i bästa fall förhindra eller mildra överilade beslut från arbetsgivarens sida. Men när det gäller felorganiserade kommer vi i regel in för sent, där kan vi bara bevaka att uppsägningen blir rätt hanterad, säger Agnes Blom. 

Ingen strejkersättning

Om förbundet skulle gå i strejk i samband med avtalsförhandlingar ligger man också pyrt till om man är felansluten eftersom man inte har rätt till konfliktersättning.

 – Vi har ingen möjlighet alls att hjälpa till vid arbetsmiljöfrågor, där måste man vända sig till det fackförbund som har kollektivavtal, säger Agnes Blom.

Ett sätt att gardera sig mot riskerna, om man nu av olika skäl vill fortsätta vara Unionenmedlem, är att vara dubbelansluten, alltså att vara med i två förbund samtidigt. Men Unionen har numer enbart dubbelanslutningsavtal med fyra andra förbund, så såvida man inte vill betala dubbla fackföreningsavgifter, är det få medlemmar förunnat att dra nytta av den möjligheten. 

 Dubbelslutningsavtal finns med följande förbund:

Svenska Journalistförbundet. Dubbelanslutningen avser enbart journalister som verkar inom Unionens avtalsområde och i huvudsak har journalistiska arbetsuppgifter. 

Vårdförbundet. Gäller enbart sjuksköterskor som arbetar inom apotek och inbyggd företagshälsovård 

Fackförbundet Scen & Film (tidigare Teaterförbundet) För att bli dubbelansluten krävs att arbetet är 50 procent inom vardera båda förbundens organisationsområden (eller återkommande inom båda förbundens områden). 

Fackförbundet ST Certifierade flygledare med privata arbetsgivare har möjlighet att ansöka om dubbelanslutning.