• Sedan a-kassorna och flera myndigheter fick lov att samköra sina register för elva år sedan har antalet felaktiga utbetalningar minskat med mellan 33 och 86 procent, beroende på ersättningsslag. Foto: Anders Wiklund/TT

Samkörning minskade felaktiga utbetalningar

Publicerad 5 november 2014, kl 14:39

A-kassornas samkörning av uppgifter från CSN, Försäkringskassan och Pensionsmyndigheten har bidragit till att minska antalet felaktiga utbetalningar. Sedan systemet infördes har antalet fall med dubbla ersättningar från a-kassa och CSN minskat med nästan 70 procent.

Det har gått elva år sedan a-kassorna fick möjlighet att hämta information från myndigheter för att förhindra att arbetslösa kunde kvittera ut dubbla ersättningar.

Oavsett om man talar om a-kasseersättning i kombination med studiemedel, sjukpenning, föräldrapenning, tillfällig föräldrapenning, inkomstpension eller premiepension så har det skett stora förändringar sedan dess.

I den stickprovsmätning som Arbetslöshetskassornas samorganisation, SO, gjorde under en vecka i början av året har antalet felaktiga utbetalningar minskat med mellan 33 och 86 procent beroende på vilket ersättningsslag det rör sig om.

Man bör dock ta hänsyn till att antalet personer med ersättning från a-kassan också halverats sedan 2003, vilket i sig bidrar till minskningen.

Melker Ödebrink, kanslichef på SO, tror att de dubbla utbetalningarna kan minska ytterligare.

- Ja, men jag tror aldrig vi kommer ner på noll, det kan alltid uppträda fel. Vi jobbar på det, vi försöker hela tiden utveckla och förfina det här. Det gör vi både för systemets legitimitet, befolkningen ska aldrig behöva tvivla på det här, och den enskilde. Får man en sådan här stor skuld ger det bekymmer för lång framtid.

De felaktigheter som upptäcktes i samband med stickprovsundersökningen skulle innebära att a-kassorna i år betalar ut 22,45 miljoner kronor för mycket. Det utgör ungefär 0,15 procent av de totala a-kasseersättningarna.

Niklas Hallstedt
Niklas Hallstedt
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Chefers höga arbetsbelastning missas

  Tidspress, hög arbetsbelastning och många medarbetare. Så ser verkligheten ut för många av landets mellanchefer. Trots det glöms chefernas arbetsmiljö ofta bort.

 • Läs även...

  Partierna om: Kompetens­utveckling

  Hur kan ni underlätta för yrkesverksamma att omskola sig och byta bana under arbetslivet?

 • Läs även...

  ”Unionen lever i det förflutna”

  Det var inte bara arbetsgivaransvaret som var en stötesten när Frilans Finans ville teckna kollektivavtal med Unionen. Enligt företagets vd Stephen Schad har förbundet ett ideologiskt arv som inte hör nutiden till. Han efterlyser också ett kollektivavtal anpassat till dagens arbetsmarknad.

 • Läs även...

  Riskerar konkurs: "Det tog tvärstopp"

  Nästan varannan egenföretagare tror att de snart kommer gå i konkurs på grund av coronakrisen, enligt en undersökning bland Unionens medlemmar. Johan Svälas har länge klarat sig bra – men nu har det tagit stopp.

 • Läs även...

  Utredning: ”Alla ska ha rätt till a-kassa”

  Alla som har jobbat ska få a-kassa om de blir arbetslösa. Det föreslår den utredning om a-kassan som presenterades under tisdagen. Men för den som är arbetslös länge blir ersättningen lägre än i dag.

 • Läs även...

  Unionens a-kassa dyrast

  58 kronor. Så mycket höjs avgiften till Unionens a-kassa som därmed blir dyrast av landets kassor.
  – Vi gör det inte för att tjäna pengar utan för att finansiera de utgifter vi fått, säger Harald Petersson, chef för Unionens a-kassa.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.