Annons
 • En rabiliteringskoordinator ska hjälpa sjukskrivna att hålla kontakten med Försäkringskassan, Arbetsförmedlingen och jobbet. Foto: Colourbox

Samordnare för rehab en hjälp för sjukskrivna

Publicerad 11 september 2018, kl 11:27

Att vara sjuk och samtidigt hålla reda på Försäkringskassans och Arbetsförmedlingens regler kan kännas som en djungel. Regeringen föreslår därför särskilda rehabiliteringskoordinatorer som ska guida patienter under sin sjukskrivning. En bra idé anser Unionen.

Insatserna föreslås vara frivilliga för patienten och ska bestå av personligt stöd, samordning och samverkan mellan exempelvis arbetsgivare, Försäkringskassan och vården. Tanken är att kontakten mellan patienten, myndigheten och jobbet inte ska hamna mellan stolarna. Man ska få hjälp att veta vem man ska kontakta för vad och när det är dags att göra det. Unionen är positiv till förslaget.

– Det finns ett behov av att se helheten för den person som är mitt uppe i att försöka hantera sin situation och komma tillbaka till arbetslivet. Vi har också sett exempel på hur man har använt koordinatorer inom landstingen där resultatet har varit positivt, säger Henrik Ehrenberg, som är samhällspolitisk chef på Unionen.

Han höjer dock ett varningens finger för att fokus inte enbart ska hamna på myndigheterna utan på arbetsplatsen, där de bästa och största möjligheterna att komma tillbaka i arbete finns.

– Det är viktigt att de här koordinatorerna är uppsjungna och kunniga i arbetslivets villkor, arbetsrätt och arbetsgivarens ansvar. Att man inte enbart inriktar sig på den offentliga delen i rehabiliteringen utan förstår att arbetsgivaren sitter på avgörande nycklar för om en person ska komma tillbaka i arbete eller inte.

Finns det en risk att arbetsgivaren duckar för ansvaret för rehabilitering om man tillsätter koordinatorer som ska hålla koll på kedjan?

– Nej det tror jag inte. I sak händer ju inget som påverkar ansvar eller som påverkar arbetsgivarens vilja att få den anställde tillbaka i jobb.

Finansieringen för de rehabkoordinatorer som finns i dag är kortsiktig, menar regeringen, då den sker genom en årlig överenskommelse mellan regeringen och SKL, Sveriges kommuner och landsting, och är i form av pilotprojekt. Man har därför lagt fram ett lagförslag som föreslår ett lagstadgat ansvar för landstingen att erbjuda rehabiliteringskoordinatorer.

En tidig kritik har varit att rehabiliteringskoordinatorns roll varit en aning luddig och att ansvarsfördelningen mellan koordinatorn, Försäkringskassan och sjukvården kan skapa en rättsosäkerhet. Men Henrik Ehrenberg tror att det problemet kommer att lösas.

– De riskerna finns ju alltid när det är fler instanser inblandade. Men jag har svårt att se att koordinatorerna som ska hjälpa personen att få kontroll över de olika delarna skulle öka rättsosäkerheten. Problemet just nu är ju att det finns väldigt många personer som inte kan orientera sig i kontakter och regler. Det är ju egentligen där rättsosäkerheten är på riktigt och där vi hoppas att koordinatorerna kan hjälpa till, säger han.

Lagen föreslås träda ikraft den 1 januari 2019.

Lediga jobb
 • Läs även...

  Många tror sig älska jobbet

  Älskar du ditt jobb? Eller har du bara lyckats intala dig att du gör det, för att inte bryta mot den nuvarande samhällsnormen och riskera att ses som misslyckad? Så kan det faktiskt vara, enligt etnologen Magdalena Petersson McIntyres forskning.

 • Läs även...

  Unionen: ”DO borde agera hårdare”

  Det råder allmän amnesti för brott mot diskrimineringslagen, hävdar Lena Svenaeus, tidigare Jämo, som ger Diskrimineringsombudsmannen hård kritik. Även Unionens chefsjurist anser att DO borde vara tuffare.

 • Läs även...

  Nytt förslag kan påverka tjänstepension

  Om fem år kommer vi ha rätt att jobba till 69 om det blocköverskridande förslaget blir verklighet. Från politiskt håll hyser man inga farhågor att Svenskt Näringslivs nej kommer att äventyra förändringen.

 • Läs även...

  Kvinnor oftare sjukskrivna

  Kvinnor med psykisk ohälsa sjukskrivs 30 procent mer än män, trots att läkaren gjort samma bedömning av arbetsförmågan. Det visar en rapport från Riksrevisionen.

 • Läs även...

  Rekordmånga är sjukskrivna

  Antalet sjukskrivna tjänstemän har fördubblats de senaste tio åren. Kvinnor är sjukare än män – men allt fler män sjukskrivs på grund av psykiska diagnoser. Unionen tror att bättre rehabilitering på jobbet kan få ner sjuksiffrorna.

 • Läs även...

  Parterna går ihop om pensionsinfo

  PTK, LO och Svenskt Näringsliv ska bilda ett gemensamt bolag för information om försäkringar och pensioner som tecknas via kollektivavtal. Bolaget ska rikta sig till såväl tjänstemän och arbetare som arbetsgivare.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.