Annons
Annons
 • Vissa får lite mindre, andra lite mer än 80 procent.

Sämre inkomstförsäkring vid lägre lön

Publicerad 22 augusti 2018, kl 15:18

Inte 80, utan bara 74 procent av den tidigare inkomsten. Det är vad många kan räkna med att få via Unionens inkomstförsäkring om de blir av med jobbet.

I sin marknadsföring skriver Unionen att inkomstförsäkringen tillsammans med a-kassan kan ge upp till 80 procent av ens tidigare inkomst.

Det här har matematikläraren Dick Larsson uppmärksammat och anmält Unionen till Konsumentverket för oriktig marknadsföring.
– Det är ju jätteallvarligt att folk i allmänhet tror att de ska få en viss summa i ersättning och så får de 1 000–1 300 kronor mindre, säger Dick Larsson till SVT Västerbotten.

Den största anledningen till att alla inte får 80 procent är jobbskatteavdragen, som infördes stegvis mellan åren 2007 och 2011. En skattesänkning som arbetslösa inte får del av. Det leder i sin tur till att skillnaden mellan dem som jobbar och de som får ersättning från a-kassa och inkomstförsäkring ökar, så att försäkringarna i dag bara ger 74 procent av den tidigare inkomsten för dem som tjänar under 35 000 kronor i månaden. Först när inkomsten når över 45 000 kronor börjar man närma sig 80 procent.

Patrik Nygren, vd för bolaget Unionen Medlemsförsäkring AB, säger att man har tagit till sig av kritiken.

– Vår uppgift är att sakinnehållet i marknadsföringen är korrekt, sedan är det Unionen som paketerar det. Nu ser vi tillsammans med Unionen över om det behöver förtydligas ytterligare.

Thomas Jartsell, pressansvarig på Unionen, konstaterar att man ”löpande ser över kommunikationen rörande inkomstförsäkringen”.

– Vi är tydliga med att vår inkomstförsäkring ger upp till 80 procent av inkomsten vid arbetslöshet, en formulering som de allra flesta inkomstförsäkringar har. Vissa får lite mindre, andra lite mer än 80 procent. Exakt vilken nivå den enskilda medlemmen kommer upp i beror på hur mycket denne tjänade innan, skattesatsen där man bor, med mera.

Niklas Hallstedt
Niklas Hallstedt
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Höjd pensionsålder men avtal släpar efter

  Snart har du rätt att jobba tills du är 69 år. Men det är långt ifrån säkert att det stärker din tjänstepension. Inte heller är det givet att du kommer att få någon sjukpension efter fyllda 65.

 • Läs även...

  Trots reform – fortsatta krav på sänkta löner

  I början av året kom fack, arbetsgivare och regering överens om en ny anställningsform – Etableringsjobb – skräddarsydd för att hjälpa nyanlända in på arbetsmarknaden. Det utropades som en seger för den svenska modellen. Men det är tveksamt om det räcker för att tysta ropen på sänkta löner.

 • Läs även...

  Det lönar sig att höja rösten

  Unionen förhandlar och ger råd åt tusentals medlemmar varje år. De flesta är nöjda med stödet de får. Men skulle du vara missnöjd finns det mer hjälp att få.

 • Läs även...

  "Vi är glada att vi får behålla jobben"

  Om några veckor skulle Liseberg ha slagit upp portarna för säsongen. Men coronakrisen gör att premiären skjuts upp och personalen permitteras. Carina Berntsson är en av dem som går ner i tid – men är inte orolig för att bli av med jobbet.

 • Läs även...

  Snart lättare att få a-kassa

  Coronakrisen gör att regeringen förbereder förslag som ska göra det lättare att få a-kassa. Det meddelande arbetsmarknadsminister Eva Nordmark under en presskonferens på fredagen.

 • Läs även...

  Corona ger högt tryck på facket

  Oroliga medlemmar och tusentals förhandlingar om korttidsavtal. Coronasmittan har lett till ett enormt tryck på Unionen. Nu ställer förbundet om för att klara utmaningen att förhandla fram nya avtal och svara på medlemmarnas frågor.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.