Annons
 • Vissa får lite mindre, andra lite mer än 80 procent.

Sämre inkomstförsäkring vid lägre lön

Publicerad 22 augusti 2018, kl 15:18

Inte 80, utan bara 74 procent av den tidigare inkomsten. Det är vad många kan räkna med att få via Unionens inkomstförsäkring om de blir av med jobbet.

I sin marknadsföring skriver Unionen att inkomstförsäkringen tillsammans med a-kassan kan ge upp till 80 procent av ens tidigare inkomst.

Det här har matematikläraren Dick Larsson uppmärksammat och anmält Unionen till Konsumentverket för oriktig marknadsföring.
– Det är ju jätteallvarligt att folk i allmänhet tror att de ska få en viss summa i ersättning och så får de 1 000–1 300 kronor mindre, säger Dick Larsson till SVT Västerbotten.

Den största anledningen till att alla inte får 80 procent är jobbskatteavdragen, som infördes stegvis mellan åren 2007 och 2011. En skattesänkning som arbetslösa inte får del av. Det leder i sin tur till att skillnaden mellan dem som jobbar och de som får ersättning från a-kassa och inkomstförsäkring ökar, så att försäkringarna i dag bara ger 74 procent av den tidigare inkomsten för dem som tjänar under 35 000 kronor i månaden. Först när inkomsten når över 45 000 kronor börjar man närma sig 80 procent.

Patrik Nygren, vd för bolaget Unionen Medlemsförsäkring AB, säger att man har tagit till sig av kritiken.

– Vår uppgift är att sakinnehållet i marknadsföringen är korrekt, sedan är det Unionen som paketerar det. Nu ser vi tillsammans med Unionen över om det behöver förtydligas ytterligare.

Thomas Jartsell, pressansvarig på Unionen, konstaterar att man ”löpande ser över kommunikationen rörande inkomstförsäkringen”.

– Vi är tydliga med att vår inkomstförsäkring ger upp till 80 procent av inkomsten vid arbetslöshet, en formulering som de allra flesta inkomstförsäkringar har. Vissa får lite mindre, andra lite mer än 80 procent. Exakt vilken nivå den enskilda medlemmen kommer upp i beror på hur mycket denne tjänade innan, skattesatsen där man bor, med mera.

Niklas Hallstedt
Niklas Hallstedt
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Det lönar sig att höja rösten

  Unionen förhandlar och ger råd åt tusentals medlemmar varje år. De flesta är nöjda med stödet de får. Men skulle du vara missnöjd finns det mer hjälp att få.

 • Läs även...

  A-kassa stoppas efter förlikning

  Att få ekonomisk kompensation för fel som arbetsgivaren begått kan sätta käppar i hjulet för rätten till a-kassa. Det har tre Unionenmedlemmar fått erfara efter en ny dom i kammarrätten.

 • Läs även...

  Unionen stämmer varv

  En arbetsledare på ett båtvarv avskedades för att han ska ha krävt pengar från underleverantörer för att de ska ges fortsatta uppdrag. Arbetsledaren bestrider arbetsgivarens anklagelser och nu har Unionen stämt båtvarvet.

 • Läs även...

  Hälften av de varslade blir kvar på Gina Tricot

  Efter förhandlingarna på klädföretaget Gina Tricot där 30 personer varslades i slutet av mars får 15 personer behålla jobbet.

 • Läs även...

  Inkomstförsäkringen redo för lågkonjunktur

  Trots den allmänna oron för en konjunkturnedgång har ärendena till Unionens inkomstförsäkring och a-kassorna inte ökat. Genom att digitalisera handläggningen och att ha en buffert är man rustade för en framtida lågkonjunktur. På några av landets a-kassor har man dessutom nyanställt.

 • Läs även...

  Fick rätt till ersättning för fackligt uppdrag

  Arbetslösa ska inte längre kunna förlora ekonomiskt på att ha varit förtroendevalda. En som hann drabbas av det innan lagen ändrades är Thomas Ackelid. Men sedan han överklagat a-kassans beslut har han nu chans till retroaktiv ersättning.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.