• Fack och arbetsgivare på Scania är överens om att i första hand se över behovet av konsulter på tjänstemannasidan. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix / TT

Sämre tider väntar för Scania

Publicerad 5 november 2019, kl 15:34

Svag efterfrågan och sjunkande orderingång. Nästa år väntar tuffare tider för lastbilstillverkaren Scania.
– Det är klart att det är trevligare att vara på uppåtgående, säger Mari Carlquist, Unionens klubbordförande.

I går, måndag, släppte buss- och lastbilstillverkaren Scania sin delårsrapport för årets första nio månader. Den visar ökad omsättning och ökad vinst jämfört med förra året.

Men snart väntar tuffare tider för Scania. Anledningen är bland annat minskad orderingång och minskad efterfrågan.

– Det har varit en avmattning på alla viktiga marknader, förutom Brasilien, säger Mari Carlquist, Unionens klubbordförande.

Avmattningen innebär att flera hundra visstidsanställda i produktionen inte kommer att få sina kontrakt förlängda, säger Henrik Henriksson, vd för Scania, till TT.

– Vi får gå ned i produktionstakt och sänka den så att den möter efterfrågan. Vi bygger ju bara lastbilar som vi har fått beställningar på, vi bygger inte på spekulation.

Även på tjänstemannasidan blir det troligtvis nedskärningar, enligt Mari Carlquist.

– Vi är överens med arbetsgivaren att i första hand titta på konsultbehovet och avsluta där. Än så länge har vi inte fått några signaler om uppsägningar av tjänstemän.

Hur stor är oron bland dina medlemmar?
– Det är ingen som är superorolig. Men det är klart att det är trevligare att vara på uppåtgående och nyanställa.

Scanias senaste kris inträffade åren 2008 och 2009. Då införde företaget bland annat fyradagarsvecka för att spara pengar.

– Men det här liknar inte den krisen. Just nu finns inga tecken på någon kraftig lågkonjunktur, säger Mari Carlquist.

David Österberg
David Österberg
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Coronavarsel på nöjesparker

  Lyfts inte maxgränsen för allmänna sammankomster ser det mörkt ut för landets nöjesparker. Liseberg har varslat närmare en fjärdedel av sina anställda och koncernen som äger Gröna Lund 110 heltidstjänster.

 • Läs även...

  Fler tjänstemän sägs upp på grund av krisen

  Allt fler varsel leder nu till uppsägningar – inte minst i Stockholm, Göteborg och Malmö. Det visar en koll som Kollega har gjort bland Unionens regionkontor.

 • Läs även...

  Behov av bättre studiestöd efter corona

  I spåren av corona och de varsel som läggs nu kommer anställda behöva insatser för att byta karriär eller vidareutbilda sig. Både utbildningssystemet och finansieringen av studier behöver förbättras för att möta behovet, anser Unionen.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.