Annons
 • Foto: Colourbox

Samtalsgrupp på jobbet minskar risk för utmattning

Publicerad 26 september 2018, kl 11:39

Genom träffar i samtalsgrupper på arbetstid kan sjukskrivningar på grund av stress förhindras. Det visar ny forskning.

Nästan hälften av alla sjukfall har en psykisk diagnos som orsak. En ny metod att tackla problemet kan vara samtalsgrupper på jobbet, enligt en ny studie utförd av Linnéuniversitet på uppdrag av Sveriges Kommuner och Landsting, SKL. I studien använde man sig av samtalsgrupper där deltagarna träffades under tio veckors tid för att tillsammans reflektera kring frågor om stress och utmattning.

De som deltog i samtalsgrupperna upplevde en lägre grad av utmattning, minskade depressiva symtom och ångest samt mindre krav och stress i arbetet jämfört med en kontrollgrupp.

Både i samtalsgrupp och kontrollgrupp var samtliga deltagare i riskzonen för att drabbas av utmattning. Men efter studien var bara 26 procent av dem i samtalsgruppen kvar i riskzonen, jämfört med 74 procent av dem i kontrollgruppen.

Till Ekot i Sveriges Radio säger Rickard Bracken, projektledare på SKL, att hemligheten antagligen är att vi är sociala varelser och att betydelsen att vara stöd och få stöd av andra är viktig.

Enligt SKL kan en reflekterande kollegial samtalsgrupp vara en ”relativt enkel och kostnadseffektiv insats” för att förhindra utveckling av stress. Men man påpekar också att metoden bör ses som ett komplement till andra hälsofrämjande och förebyggande insatser för medarbetarna.

Rickard Bracken är säker på att studien går att överföra även till övriga arbetsmarknaden.

– Det finns ingenting i den som bara gäller för kommuner och landsting, säger han till Kollega.

Niklas Hallstedt
Niklas Hallstedt
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Här är det enda som hjälper mot utbrändhet

  Möjlighet att bestämma över sitt eget arbete och socialt stöd är viktigt på en arbetsplats. Men inte nog för att förhindra utbrändhet. För det krävs sänkta krav i jobbet.

 • Läs även...

  Många tror sig älska jobbet

  Älskar du ditt jobb? Eller har du bara lyckats intala dig att du gör det, för att inte bryta mot den nuvarande samhällsnormen och riskera att ses som misslyckad? Så kan det faktiskt vara, enligt etnologen Magdalena Petersson McIntyres forskning.

 • Läs även...

  Många ser inte förbundet som en stark röst

  Unionen vill gärna synas och höras på den offentliga arenan. Men ännu är man inte där – bara 30 procent av medlemmarna anser att förbundet är en stark röst i samhällsdebatten.

 • Läs även...

  Så får du en mobilfri jul

  En mobillåda är kanske en bra julklapp. Ännu bättre är en arbetsgivare som ser till att du får vara ledig när du ska vara ledig.

 • Läs även...

  Kattklipp minskar stress

  Klåfingriga kollegor som har synpunkter på ditt jobb? Krävande chef? Krånglande dator? Eller blott det faktum att det är november? Ta en titt på kattklippet och känn hur stressen rinner av dig och du får ny energi.

 • Läs även...

  4 faktorer för bättre arbetsmiljö

  Vad har arbetet för betydelse för din psykiska hälsa? Mycket visar en ny rapport från Sveriges Företagshälsor.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.