Annons
Annons
 • Foto: Colourbox

Samtalsgrupp på jobbet minskar risk för utmattning

Publicerad 26 september 2018, kl 11:39

Genom träffar i samtalsgrupper på arbetstid kan sjukskrivningar på grund av stress förhindras. Det visar ny forskning.

Nästan hälften av alla sjukfall har en psykisk diagnos som orsak. En ny metod att tackla problemet kan vara samtalsgrupper på jobbet, enligt en ny studie utförd av Linnéuniversitet på uppdrag av Sveriges Kommuner och Landsting, SKL. I studien använde man sig av samtalsgrupper där deltagarna träffades under tio veckors tid för att tillsammans reflektera kring frågor om stress och utmattning.

De som deltog i samtalsgrupperna upplevde en lägre grad av utmattning, minskade depressiva symtom och ångest samt mindre krav och stress i arbetet jämfört med en kontrollgrupp.

Både i samtalsgrupp och kontrollgrupp var samtliga deltagare i riskzonen för att drabbas av utmattning. Men efter studien var bara 26 procent av dem i samtalsgruppen kvar i riskzonen, jämfört med 74 procent av dem i kontrollgruppen.

Till Ekot i Sveriges Radio säger Rickard Bracken, projektledare på SKL, att hemligheten antagligen är att vi är sociala varelser och att betydelsen att vara stöd och få stöd av andra är viktig.

Enligt SKL kan en reflekterande kollegial samtalsgrupp vara en ”relativt enkel och kostnadseffektiv insats” för att förhindra utveckling av stress. Men man påpekar också att metoden bör ses som ett komplement till andra hälsofrämjande och förebyggande insatser för medarbetarna.

Rickard Bracken är säker på att studien går att överföra även till övriga arbetsmarknaden.

– Det finns ingenting i den som bara gäller för kommuner och landsting, säger han till Kollega.

Niklas Hallstedt
Niklas Hallstedt
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Så minskar ni stressen på jobbet

  Det behöver inte vara så svårt att förbättra arbetsmiljön. Med hjälp av en kortare utbildning minskade stressen på Volvo i Eskilstuna markant. Förutsättningen är att alla på företaget är delaktiga i arbetet.

 • Läs även...

  Coronakrisen: Nu ökar den psykiska ohälsan

  Redan nu ser företagshälsovården att den psykiska ohälsan ökar i spåren av coronapandemin. Från tidigare kriser vet man att sjukskrivningarna kommer att stiga under många år framöver. Men denna gång finns viss beredskap.

 • Läs även...

  Soffan sämre för psyket än att sitta på jobbet

  Stå emot frestelsen att sjunka ner i soffan i helgen. Det är sämre för din mentala hälsa att sitta stilla på fritiden än att sitta stilla på jobbet, visar ny forskning från GIH och Karolinska.