Annons
 • Foto: Colourbox

Samtalsgrupp på jobbet minskar risk för utmattning

Publicerad 26 september 2018, kl 11:39

Genom träffar i samtalsgrupper på arbetstid kan sjukskrivningar på grund av stress förhindras. Det visar ny forskning.

Nästan hälften av alla sjukfall har en psykisk diagnos som orsak. En ny metod att tackla problemet kan vara samtalsgrupper på jobbet, enligt en ny studie utförd av Linnéuniversitet på uppdrag av Sveriges Kommuner och Landsting, SKL. I studien använde man sig av samtalsgrupper där deltagarna träffades under tio veckors tid för att tillsammans reflektera kring frågor om stress och utmattning.

De som deltog i samtalsgrupperna upplevde en lägre grad av utmattning, minskade depressiva symtom och ångest samt mindre krav och stress i arbetet jämfört med en kontrollgrupp.

Både i samtalsgrupp och kontrollgrupp var samtliga deltagare i riskzonen för att drabbas av utmattning. Men efter studien var bara 26 procent av dem i samtalsgruppen kvar i riskzonen, jämfört med 74 procent av dem i kontrollgruppen.

Till Ekot i Sveriges Radio säger Rickard Bracken, projektledare på SKL, att hemligheten antagligen är att vi är sociala varelser och att betydelsen att vara stöd och få stöd av andra är viktig.

Enligt SKL kan en reflekterande kollegial samtalsgrupp vara en ”relativt enkel och kostnadseffektiv insats” för att förhindra utveckling av stress. Men man påpekar också att metoden bör ses som ett komplement till andra hälsofrämjande och förebyggande insatser för medarbetarna.

Rickard Bracken är säker på att studien går att överföra även till övriga arbetsmarknaden.

– Det finns ingenting i den som bara gäller för kommuner och landsting, säger han till Kollega.

Niklas Hallstedt
Niklas Hallstedt
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Här är det enda som hjälper mot utbrändhet

  Möjlighet att bestämma över sitt eget arbete och socialt stöd är viktigt på en arbetsplats. Men inte nog för att förhindra utbrändhet. För det krävs sänkta krav i jobbet.

 • Läs även...

  Många tror sig älska jobbet

  Älskar du ditt jobb? Eller har du bara lyckats intala dig att du gör det, för att inte bryta mot den nuvarande samhällsnormen och riskera att ses som misslyckad? Så kan det faktiskt vara, enligt etnologen Magdalena Petersson McIntyres forskning.

 • Läs även...

  Hög stress bland unga engagerade

  Anställda och förtroendevalda inom ungdomsrörelsen brinner för sitt jobb. Men sektorn tampas med stora utmaningar. Hot, trakasserier och otydliga strukturer är några som kan få allvarliga konsekvenser för arbetsmiljön.

 • Läs även...

  Nya regler har lett till bättre arbetsmiljö

  Arbetsmiljöverkets föreskrift mot psykosocial ohälsa på jobbet, OSA, har främst haft effekt för offentliganställda kvinnor. Men i tre fall som rör Unionenmedlemmars arbetsplatser har arbetsgivare tvingats ta itu med kränkande särbehandling.

 • Läs även...

  Motionärer tränar för att minska stressen

  Mer än en tredjedel av alla som tränar gör det för att minska sin stress. Det visar en ny rapport, som också avslöjar att Sverige klår Danmark och Norge när det gäller att träna för att prestera bättre på jobbet.

 • Läs även...

  Medveten frånvaro – mobildistraktion utan dåligt samvete

  Att vara närvarande i nuet lyfts ofta fram som en metod för att minska stress. Den konstanta uppkopplingen anses inte sällan vara boven i dramat. Men att fördriva tid med mobilen kan ha positiva effekter – om det görs på rätt sätt.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.