Annons
Annons
 • Det kan vara trångt på cykelbanorna i morgontrafiken. Foto: Tomas Oneborg / SvD / TT

Sänkt skatt ska få fler att cykla till jobbet

Publicerad 28 maj 2019, kl 11:19

I flera länder belönas nu anställda som tar cykeln till jobbet. En holländare som cyklar en halv mil per arbetsdag får en skattelättnad med drygt 200 kronor på månadslönen.

I Amsterdam tar sig nära hälften av alla anställda till och från jobbet på cykel.

En förklaring till att holländarna är världsbäst på att använda cykel är sannolikt att Nederländerna är ett ganska platt land och att man har många cykelvägar.

Men förutom det kan säkert också den skattelättnad, som alla cyklande anställda nu får, spela roll. Den innebär att en skattelättnad motsvarande runt två svenska kronor per cyklad kilometer.

För den som cyklar fem kilometer till och från jobbet fem dagar i veckan blir alltså belöningen cirka 50 kronor mindre i skatt. Eller som mest drygt 200 kronor i månaden.

Även belgarna får en liknande skattelättnad. Från och med nästa år ska även cyklande fransmän belönas.

I Nederländerna, Belgien, Storbritannien och Luxemburg får även anställda rabatter på cyklar.

Läs också: 7 skäl att cykla till jobbet

Källa: The World Economic Forum

Anita Täpp
Anita Täpp
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Högre studier = högre lön

  Det lönar sig att plugga – om du väljer rätt utbildning. Flertalet högre utbildningar är dock rätt lönsamma i längden, visar en ny rapport. Särskilt om du är kvinna – även om högutbildade män alltid tjänar mer.

 • Läs även...

  Mer träning är inte alltid bättre

  Tuffare träning är inte svaret på hur sjuktalen ska minska. Ibland räcker det att få folk att resa sig från skrivbordsstolen. På frågan hur skrivbordspotatisarna ska förmås att röra sig mer, står experterna dock ganska svarslösa.

 • Läs även...

  Kollegas mest lästa 2018

  Har du inte hängt med ordentligt under det senaste året? Kollega har samlat sina mest lästa nyheter, reportage och tips om arbetslivet från 2018.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.