Annons
Annons
 • En del kommuner i Norrbotten har problem att rekrytera kompetens till gruvnäringen och IT-branschen. Foto: Per Larsson / TT, Colourbox

Sänkta studielån ska locka fler till landsbygden

Publicerad 20 februari 2020, kl 15:22

Om man flyttar till landsbygden för att bo och arbeta ska ens studielån skrivas ned med upp till 30 000 kronor per år. Det föreslår Kommunutredningen. En idé som välkomnas av Maria Karlsson, Unionens regionchef i Norrbotten.

Tanken är att den som har en akademisk utbildning och sedan väljer att jobba och bo i en kommun med stora rekryteringsproblem ska få sitt studielån nedskrivet med upp till 30 000 kronor per år.

Förslaget finns i Kommunutredningen som nu har lämnats till regeringen och ska gälla i ett 60-tal kommuner. En del av dessa ligger i Norrbotten där man har stora problem med att hitta rätt kompetens i många branscher.

– Det gäller bland annat inom IT och inom gruvföretagen där man söker många ingenjörer. Men också inom vården. Och vad gäller tandläkare och lärare har vi en jätteutmaning, säger Maria Karlsson, Unionens regionchef i Norrbotten.

I regionen gör kommuner och näringsliv insatser genom att försöka rekrytera arbetskraft från utlandet liksom genom att knyta kontakter med studerande vid Luleå universitet, för att försöka få dem att stanna kvar i Norrbotten.


Maria Karlsson, Unionen Norrbotten.

– En del stannar. Men många kommer ju hit för att studera och då väljer man sedan kanske ändå att flytta tillbaka dit man kommer ifrån, säger Maria Karlsson.

Vad tycker du om förslaget?
– Det finns absolut en poäng i det. För någonstans handlar det om att om man blir kvar någonstans och börjar bygga upp sitt liv där så stannar man också lättare kvar. Och jag tror det här kan bidra till det, för att man ska ta det steget.

Anita Täpp
Anita Täpp
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Jobberfarenhet kan bli väg till studier

  Arbetslivserfarenhet ska kunna tillgodoräknas vid studier på högskolan. Det anser valideringsdelegationen som lämnat sitt slutbetänkande till regeringen. Nu hoppas Unionen att politikerna ska gå vidare med förslagen.

 • Läs även...

  Hög tid att söka studiestöd

  Planerar du att utnyttja Unionens studiestöd i samband med en utbildning? Då är det dags nu. I dagsläget är 2020 det sista året som du garanterat kan ta del av medlemsförmånen.

 • Läs även...

  Nätmissarna som kan kosta dig jobbet

  Vad du än gör – prata inte illa om företaget eller chefen i sociala medier. Då lär det bli svårt att få nytt jobb framöver. Även alltför lättklädda bilder kan ställa till det.

 • Läs även...

  Stor oro bland kulturarbetare

  Över 1 800 kulturarbetare har under mars månad anslutit sig till Unionens a-kassa. Det är ingen tvekan om att coronakrisen har en stor påverkan på kultursverige. En av dem som är oroliga för framtiden är Hanna Olsson Lanneberg på Uppsala Konsert & Kongress.

 • Läs även...

  Så hög lön ger korttidsarbete i EU

  Anställda i Sverige som omfattas av korttidsarbete får ut stor del av lönen jämfört med anställda i många andra europeiska länder med korttidsavtal. Det menar Europafacket som kartlagt hur korttidsarbetet fungerar i olika länder.

 • Läs även...

  ”Kan få arbetslöshet på 25 procent”

  Insatserna för att dämpa följderna av corona är långt ifrån tillräckliga. Det anser Stefan Koskinen på Almega, som tror att vi riskerar en arbetslöshet på mellan 20 och 25 procent om inte regeringen tar till kraftfulla åtgärder.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.