Annons
Annons

Sanningen om kollektivavtal

Publicerad 30 januari 2015, kl 15:16

Kollektivavtalen var i fokus i Kollega nr 1/2015. Syftet var att upplysa medlemmar om avtalens fördelar. All ära till kollektivavtalen och vad de har gjort för stabiliteten i arbetsmarknaden. De sjunkande siffrorna verkar dock tala till oss. Sveriges jobbmaskin, småföretagen, kanske behöver något fräschare.

Behovet av variation och flexibilitet kan man förstå, genom att jämföra små tjänsteföretag eller snabbväxande dataspelsföretag, med låt oss säga Galderma (Q-med) som presenterades i förra numret.

För att klara sig i dag utnyttjar många entreprenörer inhyrd personal, och även frilansare med bas utanför Sverige. Det är ingen tvekan om att det finns jobb att göra och många mera att skapa. Men företagen är rädda för att anställa. Att i det läget pressa med ett kollektivavtal luktar unket. Det skulle gynna alla parterna att skapa trygghet och stabilitet med ändrade villkor.

Facket gör fel om man fortsätter drömma om kollektivavtalen för alla, istället för att sträcka ut en hand till småföretagen.
//Hanna, Solna

 • Läs även...

  ”Det är en riktig pisslön”

  I callcenterbranschen tjänar anställda hälften så mycket som en genomsnittlig medlem i Unionen. Även trotjänare och de som presterar på topp har låga löner. Nu vill till och med arbetsgivarna se en ny lönemodell.

 • Läs även...

  Peter Hellberg tar över klubban i UNI Europa

  Unionens förste vice ordförande Peter Hellberg kommer under fyra år också vara ordförande för branschfederationen UNI Europa, som företräder sju miljoner anställda inom privat servicesektor.

 • Läs även...

  Facket fixade kortad arbetstid

  De anställda på Fiskarhedenvillan har äntligen fått till ett avtal om arbetstidsförkortning. Men vägen dit var komplicerad, och krävde snabba beslut, då en bortglömd bilaga i ett kollektivavtal höll på att sänka Unionenklubben.