Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Särskilt anställningsstöd ger inte rätt till a-kassa

Alla arbeten med stöd eller subvention ger rätt till a-kasseersättning utom jobb med särskilt anställningsstöd. En anställd med särskilt anställningsstöd får dock betala lika hög avgift till a-kassan som alla andra med arbete.
Göran Jacobsson Publicerad 30 maj 2008, kl 13:01

En arbetslös man har kontaktat Kollega. Han tycker att det är konstigt att den som haft nystartsjobb kvalificerat sig till en ny a-kasseperiod efter sex månaders arbete medan han själv som haft arbete med särskilt anställningsstöd inte har rätt till någon ny a-kasseperiod. Både han själv och personen med nystartsjobb har arbetat, båda har betalt full avgift till a-kassan och deras arbetsgivare har fått någon form av stöd eller subvention.

- Jag kan hålla med honom. Det där är konstigt, säger Anders Wickander, utredare hos A-kassornas samorganisation.

Förutsatt att både personen på nystartsjobb och mannen med särskilt anställningsstöd befinner sig i jobb- och utvecklingsgarantin så får de olika ersättning om de åter blir utan arbete efter tolv månaders jobb. Nystartsjobbaren kan börja på en ny a-kasseperiod med 80 procents ersättningsnivå medan den som haft anställning med särskilt anställningsstöd får 65 procents ersättning och fortsatt hänvisning till jobb- och utvecklingsgarantin.

Anders Wickander på A-kassornas samorganisation säger att det inte är någon bra lösning att sluta betala a-kasseavgiften för den som har arbete med särskilt anställningsstöd. När avgiften till a-kassan inte betalts under tre månader åker han eller hon ut ur a-kassan och det innebär att aktivitetsstödet i jobb- och ersättningsgarantin blir den lägsta, 223 kronor om dagen. Enda sättet att åter bli med i a-kassan är att kvalificera sig genom arbete. Det går alltså inte att bara ångra utträdet ur a-kassan.

Den här situationen har uppstått genom att förändringarna av a-kassan skett så snabbt. Anders Wickander säger att det verkar som regeringen inte hunnit utreda konsekvenserna av sina nya regler.

En grundregel är att arbete ska kvalificera till a-kassan. Undantaget är arbete med särskilt anställningsstöd, som infördes av den socialdemokratiska regeringen. Alla andra arbeten med någon form av stöd eller subvention ger rätt till a-kassa. Detta gäller för nystartsjobb, lönebidrag, offentligt skyddad anställning, trygghetsanställning och utvecklingsanställning.

Till det kommer nya regler för avgiften till a-kassan. Avgiften består i dag av två delar - den "gamla" avgiften och den nyinrättade förhöjda avgiften. Nytt är också att arbetslösa inte behöver betala den förhöjda avgiften. Alla med någon form av arbete - även de som anställts med särskilt anställningsstöd - ska betala den förhöjda avgiften. I genomsnitt är den gamla avgiften 100 kronor i månaden medan den förhöjda avgiften rör sig kring 200 kronor i månaden.

Flera regler kolliderar, vilket gör att anställda med särskilt anställningsstöd ibland räknas som arbetande och ibland inte. Särskilt anställningsstöd ger inte rätt till en ny a-kasseperiod men den anställde måste ändå betala lika mycket i a-kasseavgift som alla andra med arbete.

Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.