Hoppa till huvudinnehåll
Anställningsvillkor

SAS drar åt bältet igen - men hur?

Stålbadet är inte över för SAS. Snart kommer ett nytt sparprogram i miljardklassen.
- Det får inte bli besparingar som går ut över servicen, det måste handla mer om förfining och trimning, säger flygexperten Richard Björnelid.
Niklas Hallstedt Publicerad 11 september 2014, kl 15:21
Pontus Lundahl/TT
SAS huvudkontor i Frösundavik. Pontus Lundahl/TT

Trots att SAS vinst blev högre än väntat under tredje kvartalet i år är det inte nog.  I samband med bokslutet i december planerar SAS att presentera nya besparingsåtgärder.

För SAS och dess anställda har sparprogrammen blivit vardagsmat. Sedan tidigare pågår två stora program inom koncernen. Dels det som sjösattes i november 2012. 3 miljarder kronor skulle sparas, bland annat genom försämringar av de anställdas villkor. Dels ett som sjösattes i somras som ska minska kostnaderna med ytterligare en miljard.

Richard Björnelid, flygexpert som skrivit boken SAS – om konsten att sänka ett flygbolag, tycker att det den här gången är svårt att peka ut ett specifikt område som besparingarna kommer att drabba.

- Jag föreställer mig att det finns processer som går att effektivisera. Sedan vet jag inte i vilken mån de kommer att använda sig av wet-lease, det vill säga när man hyr in hela produktionen för en hel rutt. Det ger lägre kostnader, men är en stridsfråga bland den flygande personalen.

Ett av SAS problem är att man konkurrerar med Norwegian, men SAS har en helt annan bakgrund och ett annat erbjudande, mer inriktad på den frekventa resenären med större serviceapparat. För SAS del är det viktigt att sparandet inte slår mot servicen.

- Det måste handla om andra kostnader, till exempel hur man arbetar i tre länderna där man har baser, Sverige, Danmark och Norge, när det gäller bemanningen och hela den operativa flygverksamheten. Man har haft tre baser och det har varit trippel av allting. Det har man redan tagit delvis itu med, hur mycket som finns kvar att göra vet jag inte, säger Richard Björnelid som också pekar på att SAS sannolikt kommer att kunna minska sina kostnader på ”naturligt” vis på sikt.

- Det finns många som närmar sig pension i pilotkåren och de tjänar mycket mer än nyanställda. På sikt kommer det att gynna kostnadsutvecklingen. Det tror jag i för sig inte ligger i den här besparingen.

Hur ser SAS framtid ut?

- De har gjort en remarkabel vändning. Jag tycker att det de har gjort, det har de gjort väldigt bra. Sedan har det så klart gått ut över väldigt många. Men de står inför stora utmaningar. Det är en grym konkurrens från lågprisbolagen.

Anställningsvillkor

Osäker anställning kan leda till för tidig död

Den som byter ett dåligt jobb mot ett bra minskar risken att dö i förtid. Det visar en ny studie.
David Österberg Publicerad 14 september 2023, kl 06:30
En man håller sig för huvudet framför sin dator. Oskarp bild.
Ett kollektivavtal och en fast anställning kan minska risken att dö en för tidig död. Foto: Henrik Montgomery/TT.

Hur vi har det på jobbet påverkar vår hälsa. I en studie från Karolinska institutet tittade forskarna på hur ett byte från en osäker till en säker anställning påverkade risken att dö.

– Ett byte minskade risken för att dö med 20 procent. Skillnaden var högre än jag hade förväntat mig. Det blir väldigt tydligt vilken påverkan anställningsförhållanden har när det handlar om dödlighet, säger Theo Bodin, en av forskarna bakom studien.

Låg lön dålig för hälsan

En osäker anställning präglas till exempel av låg lön, låg facklig anslutningsgrad och låg anställningstrygghet. I studien har forskarna inte undersökt varför osäkra anställningsförhållanden ökar dödligheten men Theo Bodin kan se flera förklaringar.

– En osäker anställning kan ge oro och stress. Det kan i sin tur leda till sömnstörningar, psykisk ohälsa och missbruk. Att inte kunna sova och att äta på oregelbundna tider ökar risken för övervikt, diabetes och högt blodtryck. Högt blodtryck kan ge hjärtinfarkt och stroke.

Svårare att få lån

En osäker anställning ger också praktiska problem eftersom det blir svårare att få lån och förstahandskontrakt.

– Anställningen påverkar också familjelivet och det sociala livet. Man vågar kanske inte tacka nej när man blir inringd och tvingas att organisera sitt liv kring de osäkra anställningsförhållandena, säger Theo Bodin.

I studien använde forskarna registerdata från drygt 250 000 anställda mellan 20 och 55 år i Sverige under åren 2006 till 2017.

Theo Bodin och hans kollegor ska nu mer specifikt titta närmare på orsakerna till den högre dödligheten. I oktober ska de dessutom publicera en handbok med förslag på hur arbetsmarknaden kan förändras till det bättre.