• SAS huvudkontor i Frösundavik. Foto: Pontus Lundahl/TT

SAS drar åt bältet igen - men hur?

Publicerad 11 september 2014, kl 15:21

Stålbadet är inte över för SAS. Snart kommer ett nytt sparprogram i miljardklassen.
- Det får inte bli besparingar som går ut över servicen, det måste handla mer om förfining och trimning, säger flygexperten Richard Björnelid.

Trots att SAS vinst blev högre än väntat under tredje kvartalet i år är det inte nog.  I samband med bokslutet i december planerar SAS att presentera nya besparingsåtgärder.

För SAS och dess anställda har sparprogrammen blivit vardagsmat. Sedan tidigare pågår två stora program inom koncernen. Dels det som sjösattes i november 2012. 3 miljarder kronor skulle sparas, bland annat genom försämringar av de anställdas villkor. Dels ett som sjösattes i somras som ska minska kostnaderna med ytterligare en miljard.

Richard Björnelid, flygexpert som skrivit boken SAS – om konsten att sänka ett flygbolag, tycker att det den här gången är svårt att peka ut ett specifikt område som besparingarna kommer att drabba.

- Jag föreställer mig att det finns processer som går att effektivisera. Sedan vet jag inte i vilken mån de kommer att använda sig av wet-lease, det vill säga när man hyr in hela produktionen för en hel rutt. Det ger lägre kostnader, men är en stridsfråga bland den flygande personalen.

Ett av SAS problem är att man konkurrerar med Norwegian, men SAS har en helt annan bakgrund och ett annat erbjudande, mer inriktad på den frekventa resenären med större serviceapparat. För SAS del är det viktigt att sparandet inte slår mot servicen.

- Det måste handla om andra kostnader, till exempel hur man arbetar i tre länderna där man har baser, Sverige, Danmark och Norge, när det gäller bemanningen och hela den operativa flygverksamheten. Man har haft tre baser och det har varit trippel av allting. Det har man redan tagit delvis itu med, hur mycket som finns kvar att göra vet jag inte, säger Richard Björnelid som också pekar på att SAS sannolikt kommer att kunna minska sina kostnader på ”naturligt” vis på sikt.

- Det finns många som närmar sig pension i pilotkåren och de tjänar mycket mer än nyanställda. På sikt kommer det att gynna kostnadsutvecklingen. Det tror jag i för sig inte ligger i den här besparingen.

Hur ser SAS framtid ut?

- De har gjort en remarkabel vändning. Jag tycker att det de har gjort, det har de gjort väldigt bra. Sedan har det så klart gått ut över väldigt många. Men de står inför stora utmaningar. Det är en grym konkurrens från lågprisbolagen.

Niklas Hallstedt
Niklas Hallstedt
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  De heter det de gör

  Båtbyggaren och ensamseglaren Sven Yrvind ville ha ett efternamn som passade honom – och det han gör. Han är inte ensam om att ha ett namn som hör ihop med jobbet, men för de flesta är det en tillfällighet.

 • Läs även...

  Drabbade på Ikea nöjda med avgångspaket

  Ikea genomför nu två stora neddragningar i Sverige. Det har lett till kritik men många anställda har också berömt de paket som förhandlat fram av Unionenklubben.

 • Läs även...

  Kaotisk sommar på SAS

  De SAS-anställa går på knäna efter sommarens flygkaos med mängder av inställda avgångar. Men i media går anställda ut och berättar att de inte vågar föra fram kritik mot bolaget – inte ens internt – eftersom de fruktar repressalier.

 • Läs även...

  Tuff e-handel tvingar Ellos att varsla

  Ellos behöver spara 100 miljoner kronor och varslar därför ett 50-tal anställda.
  – Vi växer inte i lika hög utsträckning som branschen i övrigt, säger Hans Lindau, ordförande i Unionenklubben på företaget.

 • Läs även...

  Drabbad av bore out

  Har du så lite att göra på jobbet att du blir håglös? Så känner många kontorsanställda i dag. Men det är inget man talar högt om, trots att ”bore out” till och med kan göra dig sjuk.

 • Läs även...

  Många tror de får betala själva

  Drygt 40 procent av de privatanställda tjänstemännen upplever att de snart kommer att behöva en vidareutbildning som de inte räknar med att arbetsgivaren ska stå för.

 • Läs även...

  Semesterlön kan bli ledighet

  På bland annat SVT kan anställda byta det extra lönepåslaget under semestern mot lediga dagar. I årets avtalsrörelse finns förhoppningar om att möjligheten ska spridas till andra branscher.

 • Läs även...

  Malmöföretag inför fyradagarsvecka

  Snart inleds ett försök med fyradagarsvecka på Topvisible i Malmö. Men det betyder inte att de anställda ska jobba mindre. I stället är det fler arbetstimmar per dag som gäller.

 • Läs även...

  Sportföretag förtegna om kläders ursprung

  Hur vet du att din träningströja inte tillverkats på en fabrik med bedrövliga arbetsförhållanden? Kommer tröjan från Team Sportia eller Sportamore kan du glömma att få reda på var och hur den tillverkats.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.