Annons

SAS-varsel gör anställda sjuka

Publicerad 8 oktober 2014, kl 10:42

De många varslen på SAS drar upp sjuktalen bland de anställda, när färre medarbetare ska göra mer jobb. Under tisdagen lades ytterligare ett varsel, för markpersonal på Arlanda.

SAS flyger återigen i motvind och det är personalen som får lida. Under tisdagen lades ytterligare ett varsel bland lastare och övrig markpersonal på Arlanda. Även tio tjänstemän drabbas när bolaget gör ett sparpaket i miljardklassen.

I juni redovisade SAS 1,1 miljarder i förlust och nya sparåtgärder presenterades. Sedan 2012 har man sjösatt sparprogram på sammanlagt fyra miljarder kronor. Och bland de anställda märks oroligheterna av. Sjuktalen bland trafikassistenter börjar stiga över tvåsiffrigt.

- Med de nya sparpaketen kommer man att jobba med nya arbetssätt, vilket vi inte tror på. Vår bedömning är att sjuktalen kommer att stiga ytterligare bland både lastarna och trafikassistenterna, säger Sven Cahier, som är ordförande i SAS tjänstemannaförening.

SAS har redan tidigare år avvecklat det tunga underhållet i Stockholm, Köpenhamn, Oslo och Stavanger. Nu avvecklas kvarvarande Base Maintenance, som finns i Stockholm, dvs B-checker på ett flygplan under cirka en arbetsvecka. Orsaken är att det finns sysselsättning under en tredjedel av året. kvar blir endast Line Maintenance, det vill säga underhåll under natten.

- Oavsett hur stort antalet blir så påverkar det alla. Om lastningen av flygplan inte fungerar, blir det förseningar, vilket även påverkar insidans trafikassistenter med förseningar, klagomål, ombokningar och så vidare, säger Sven Cahier.

Blir man underbemannade och flygplanen inte kan gå i tid, så påverkar det oss på tjänstemannasidan också, säger Sven Cahier.

Lediga jobb
 • Läs även...

  Tuff e-handel tvingar Ellos att varsla

  Ellos behöver spara 100 miljoner kronor och varslar därför ett 50-tal anställda.
  – Vi växer inte i lika hög utsträckning som branschen i övrigt, säger Hans Lindau, ordförande i Unionenklubben på företaget.

 • Läs även...

  Kaotisk sommar på SAS

  De SAS-anställa går på knäna efter sommarens flygkaos med mängder av inställda avgångar. Men i media går anställda ut och berättar att de inte vågar föra fram kritik mot bolaget – inte ens internt – eftersom de fruktar repressalier.

 • Läs även...

  SAS slöjförbud inte diskriminering

  SAS gjorde sig inte skyldig till diskriminering när en kvinna fick veta att hon måste ta av sig slöjan för att få jobb som incheckare, anser Diskrimineringsombudsmannen (DO).

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.