• Nu kan de anställda vara med och påverka. Foto: SATS

SATS har bildad klubb

Publicerad 19 juni 2018, kl 10:52

I förra veckan bildades den första fackklubben på SATS i Stockholm. Det är dessutom den första klubben i den privatägda delen av gymbranschen i Sverige.

I september förra året slöts ett kollektivavtal mellan Unionen och SATS, Actic och Nordic Wellnes. Det är med det avtalet i ryggen som man nu beslutat bilda klubb.

Tidigare har många Unionenmedlemmar i branschen helt stått utan fackligt inflytande och därmed inte heller kunnat rätta till de brister som man har upplevt funnits på arbetsplatserna.

Sedan kollektivavtalet träffades har André Salazar, utvecklare på Unionen, rest runt till ett femtontal av SATS anläggningar i Stockholmsområdet för att skapa ett fackligt intresse och värva fler medlemmar.

– Folk har knappt vetat vad ett kollektivavtal är. Men när de har börjat förstå vad det handlar om, att det gäller deras arbetsvillkor och att de kan vara med och påverka så har intresset väckts, säger André Salazar.

I förra veckan beslutade Unionen ordna med ett medlemsmöte där sedan klubben bildades och en styrelse, bestående av fem anställda, utsågs. Dessa är nu till för alla medlemmar på  samtliga SATS-centers i Stockholm.

– Det här kommer betyda något enormt, det är en stor sak  i och med de tuffa arbetsförhållandena som råder i branschen. Nu kan man komma närmare arbetsgivaren och påverka betydligt mer, vilket säkert också kommer att smitta av sig till andra gym och på lite sikt påverka hela branschen, säger André Salazar.

På SATS huvudkontor i Sundbyberg har man ännu inte bildat någon klubb men ändå fått arbetsplatsombud.

– Snart kommer man säkert också att bilda en klubb där, spår André Salazar.

SATS har ett 60-tal anläggningar i Sverige.

Anita Täpp
Anita Täpp
[email protected]
  Lediga jobb
  • Läs även...

   Facket på Electrolux i USA möjligt tack vare Unionen

   I Memhpis upphörde Electroluxfabrikens ledning med sina aggressiva metoder för att stoppa fackligt engagemang. Unionens inflytande på Electrolux svenska företagsledning var en avgörande faktor.

  • Läs även...

   ”Unionen lever i det förflutna”

   Det var inte bara arbetsgivaransvaret som var en stötesten när Frilans Finans ville teckna kollektivavtal med Unionen. Enligt företagets vd Stephen Schad har förbundet ett ideologiskt arv som inte hör nutiden till. Han efterlyser också ett kollektivavtal anpassat till dagens arbetsmarknad.

  • Läs även...

   Här är företagen som betalar bäst

   Det finns 42 företag i Sverige som betalade sina anställda över en miljon i snitt. Ofta handlar det om konsult-, finans- eller läkemedelsbolag.

  • Läs även...

   Trots reform – fortsatta krav på sänkta löner

   I början av året kom fack, arbetsgivare och regering överens om en ny anställningsform – Etableringsjobb – skräddarsydd för att hjälpa nyanlända in på arbetsmarknaden. Det utropades som en seger för den svenska modellen. Men det är tveksamt om det räcker för att tysta ropen på sänkta löner.

  • Läs även...

   Frilans Finans startar "gul" fackklubb

   Företaget Frilans Finans och Unionen har diskuterat möjligheten att teckna kollektivavtal. Men parterna stod för långt ifrån varandra. Nu har företaget startat en gul fackklubb.

  • Läs även...

   Årets jobbhjältar prisades

   En klubbordförande som varit med och räddat jobb i Kiruna, en klubb som enat sina medlemmar och ett arbetsplatsombud som vänt opinionen mot facket till en partner man kan lita på. Under måndagen prisades Unionens jobbhjältar.

  Nyhetsbrev

  Prenumerera

  Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.