• Nu kan de anställda vara med och påverka. Foto: SATS

SATS har bildad klubb

Publicerad 19 juni 2018, kl 10:52

I förra veckan bildades den första fackklubben på SATS i Stockholm. Det är dessutom den första klubben i den privatägda delen av gymbranschen i Sverige.

I september förra året slöts ett kollektivavtal mellan Unionen och SATS, Actic och Nordic Wellnes. Det är med det avtalet i ryggen som man nu beslutat bilda klubb.

Tidigare har många Unionenmedlemmar i branschen helt stått utan fackligt inflytande och därmed inte heller kunnat rätta till de brister som man har upplevt funnits på arbetsplatserna.

Sedan kollektivavtalet träffades har André Salazar, utvecklare på Unionen, rest runt till ett femtontal av SATS anläggningar i Stockholmsområdet för att skapa ett fackligt intresse och värva fler medlemmar.

– Folk har knappt vetat vad ett kollektivavtal är. Men när de har börjat förstå vad det handlar om, att det gäller deras arbetsvillkor och att de kan vara med och påverka så har intresset väckts, säger André Salazar.

I förra veckan beslutade Unionen ordna med ett medlemsmöte där sedan klubben bildades och en styrelse, bestående av fem anställda, utsågs. Dessa är nu till för alla medlemmar på  samtliga SATS-centers i Stockholm.

– Det här kommer betyda något enormt, det är en stor sak  i och med de tuffa arbetsförhållandena som råder i branschen. Nu kan man komma närmare arbetsgivaren och påverka betydligt mer, vilket säkert också kommer att smitta av sig till andra gym och på lite sikt påverka hela branschen, säger André Salazar.

På SATS huvudkontor i Sundbyberg har man ännu inte bildat någon klubb men ändå fått arbetsplatsombud.

– Snart kommer man säkert också att bilda en klubb där, spår André Salazar.

SATS har ett 60-tal anläggningar i Sverige.

Anita Täpp
Anita Täpp
[email protected]
  Lediga jobb
  • Läs även...

   Facket på Electrolux i USA möjligt tack vare Unionen

   I Memhpis upphörde Electroluxfabrikens ledning med sina aggressiva metoder för att stoppa fackligt engagemang. Unionens inflytande på Electrolux svenska företagsledning var en avgörande faktor.

  • Läs även...

   Första klubb på gång på Sats

   Snart kommer den första Unionenklubben i den privatägda gymbranschen att bildas. Det vågar André Salazar på Unionen slå fast sedan han varit på det första medlemsmötet på Sats huvudkontor.

  • Läs även...

   Medlemsjubel över nytt avtal på SATS

   Marika Hahne är en av Unionens medlemmar på SATS som kommer att omfattas av det nya kollektivavtalet. "Det är fantastiskt bra, även om vi nu har många nya utmaningar framför oss", säger hon.

  • Läs även...

   I norr är det avtal som gäller – även inom IT

   Kollektivavtal och IT-företag är en ovanlig kombination. Men inte i norra delen av landet. En möjlig orsak kan vara de starka fackliga traditionerna. IT-företagen själva framhåller att det handlar om att vara en bra arbetsgivare.

  • Läs även...

   Nytt kollektivavtal för gymanställda

   Nu träder det nya avtalet för Unionens gymanställda medlemmar i kraft. Och det är efterlängtat ­- Kollega har tidigare avslöjat de usla arbetsvillkor som ofta gäller i branschen.

  • Läs även...

   Gymanställda får fackliga muskler

   Efter åratal utan inflytande får nu Unionens medlemmar i gymbranschen möjlighet att påverka sin situation. Detta sedan Unionen och Sacoförbundet SRAT har tecknat kollektivavtal med Almega.

  Nyhetsbrev

  Prenumerera

  Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.