Annons
 • Nu kan de anställda vara med och påverka. Foto: SATS

SATS har bildad klubb

Publicerad 19 juni 2018, kl 10:52

I förra veckan bildades den första fackklubben på SATS i Stockholm. Det är dessutom den första klubben i den privatägda delen av gymbranschen i Sverige.

I september förra året slöts ett kollektivavtal mellan Unionen och SATS, Actic och Nordic Wellnes. Det är med det avtalet i ryggen som man nu beslutat bilda klubb.

Tidigare har många Unionenmedlemmar i branschen helt stått utan fackligt inflytande och därmed inte heller kunnat rätta till de brister som man har upplevt funnits på arbetsplatserna.

Sedan kollektivavtalet träffades har André Salazar, utvecklare på Unionen, rest runt till ett femtontal av SATS anläggningar i Stockholmsområdet för att skapa ett fackligt intresse och värva fler medlemmar.

– Folk har knappt vetat vad ett kollektivavtal är. Men när de har börjat förstå vad det handlar om, att det gäller deras arbetsvillkor och att de kan vara med och påverka så har intresset väckts, säger André Salazar.

I förra veckan beslutade Unionen ordna med ett medlemsmöte där sedan klubben bildades och en styrelse, bestående av fem anställda, utsågs. Dessa är nu till för alla medlemmar på  samtliga SATS-centers i Stockholm.

– Det här kommer betyda något enormt, det är en stor sak  i och med de tuffa arbetsförhållandena som råder i branschen. Nu kan man komma närmare arbetsgivaren och påverka betydligt mer, vilket säkert också kommer att smitta av sig till andra gym och på lite sikt påverka hela branschen, säger André Salazar.

På SATS huvudkontor i Sundbyberg har man ännu inte bildat någon klubb men ändå fått arbetsplatsombud.

– Snart kommer man säkert också att bilda en klubb där, spår André Salazar.

SATS har ett 60-tal anläggningar i Sverige.

Anita Täpp
Anita Täpp
[email protected]
  Lediga jobb
  • Läs även...

   Facket på Electrolux i USA möjligt tack vare Unionen

   I Memhpis upphörde Electroluxfabrikens ledning med sina aggressiva metoder för att stoppa fackligt engagemang. Unionens inflytande på Electrolux svenska företagsledning var en avgörande faktor.

  • Läs även...

   Företag gillar svenska modellen

   De flesta jobbar på företag med kollektivavtal. Än så länge. Om det ska förbli så måste avtalen göras än mer attraktiva för arbetsgivarna menar Arbetsmarknadsekonomiska rådet, AER. Men det är ett feltänk, menar Unionens ordförande Martin Linder.

  • Läs även...

   Nytt kollektivavtal för gymanställda

   Nu träder det nya avtalet för Unionens gymanställda medlemmar i kraft. Och det är efterlängtat ­- Kollega har tidigare avslöjat de usla arbetsvillkor som ofta gäller i branschen.

  • Läs även...

   I norr är det avtal som gäller – även inom IT

   Kollektivavtal och IT-företag är en ovanlig kombination. Men inte i norra delen av landet. En möjlig orsak kan vara de starka fackliga traditionerna. IT-företagen själva framhåller att det handlar om att vara en bra arbetsgivare.

  • Läs även...

   Första klubb på gång på Sats

   Snart kommer den första Unionenklubben i den privatägda gymbranschen att bildas. Det vågar André Salazar på Unionen slå fast sedan han varit på det första medlemsmötet på Sats huvudkontor.

  • Läs även...

   Vinarbetare ska få bättre arbetsmiljö

   Systembolaget har inlett ett samarbete med Unionen och den fackliga organisationen IUF. Syftet är att förbättra arbetsmiljön för anställda i vinindustrin. Initiativet kommer från Unionens fackklubb på Systembolaget.

  Nyhetsbrev

  Prenumerera

  Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.