Annons
Annons

Sats personalchef svarar på kritiken

Publicerad 8 december 2015, kl 12:58

Efter att ha talat med flera gymanställda fick Kollega.se kontakt med Anna Raftheim, personalchef på Sats Sverige. Hon valde att svara på våra frågor per mejl.

Kollega: Ser du något problem i att ni ställer anställda i en situation där de måste skriva på ett nytt anställningsavtal, som innebär att de får en halverad ersättning för vissa gruppträningspass,  eller bli uppsagda?
AR: "Vi har noga förklarat för våra medarbetare varför vi introducerar en ny lönemodell. Detta har mötts övervägande positivt av våra gruppträningsinstruktörer eftersom löneersättningen i framtiden kommer att bli mer rättvis. Vi ser möjligheter med förändringen som gör att fler medlemmar kan träna och fler instruktörer kan tjänstgöra på fler träningspass."

Kollega: En del vi talat med uppger att de inte har råd att vara kvar på Sats. Ser du något problem med det?
AR: "Vi har fört en dialog med samtliga 1 500 berörda gruppträningsinstruktörer. I dagsläget har i princip alla accepterat den nya lönemodellen och det är vi väldigt glada över. I stort sett alla gruppträningsinstruktörer hos oss arbetar någon till ett par timmar i veckan som instruktör, vid sidan om sitt ordinarie arbete. Gruppträningsinstruktör är i regel inget heltidsarbete. Men som inom alla positioner hos oss finns möjlighet till högre timersättningar med längre erfarenhet och utbildning."

Kollega: Hur många anställda har fått uppmaningen att skriva på det nya anställningsavtalet?
AR: "Samtliga våra gruppträningsinstruktörer berörs av den nya lönemodellen som följd av vår verksamhetsförändring. Anställningsvillkoren är inte förändrade."

Kollega: Hur många har tackat nej?
AR: "I dagsläget har i princip alla accepterat den nya lönemodellen och det är vi väldigt glada över."

Kollega: Hur många har blivit uppsagda hittills – och riskerar fler att bli det?
AR: "Vi värnar våra medarbetares integritet och för dialog kring interna frågor internt. Vi försöker alltid säkra att våra medarbetare känner sig uppskattade, hörda och sedda. För det fåtal som anser att den nya lönemodellen inte gagnar dem försöker vi hitta andra lösningar som att till exempel få tjänstgöra fler timmar. Vi är lösningsorienterade."

Kollega: Riskerar de som är kvar fler lönesänkningar?
AR: "Vi har i dagsläget inga andra planerade lönesänkningar för gruppträningsinstruktörer."

Kollega: Tycker du att ni värnar om de anställda och hur yttrar det sig?
AR: "Jag är stolt över Sats som arbetsgivare. Vi har under de 20 år vi verkat på den svenska marknaden bidragit till att skapa tusentals arbetstillfällen för unga, begåvade och drivna medarbetare som alla brinner för träning. Vi har professionaliserat en bransch och introducerat nya yrkesgrupper. Vi har interna strukturer och system för hur våra medarbetare kan växa i sin yrkesroll, växa i företaget och bygga sin karriär hos oss. Det gör mig stolt."

Kollega: Bekymrar det er att många upplever att de blir utnyttjade och känner sig maktlösa?
AR: "Jag känner tyvärr inte igen mig i den beskrivning du ger. Vi för löpande dialog med våra medarbetare, ventilerar oklarheter och rätar ut frågetecken. Vår ambition är att erbjuda en företagskultur som främjar just dialog med våra cirka 8 000 medarbetare i Norden."

Anita Täpp
Anita Täpp
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Gör facket tillräckligt för mobbade?

  Inte ens en av tio av dem som mobbas och som kontaktar sitt fack anser att de får hjälp. Men hur ser lagen ut? Och vad kan facket egentligen göra?

 • Läs även...

  Många tror sig älska jobbet

  Älskar du ditt jobb? Eller har du bara lyckats intala dig att du gör det, för att inte bryta mot den nuvarande samhällsnormen och riskera att ses som misslyckad? Så kan det faktiskt vara, enligt etnologen Magdalena Petersson McIntyres forskning.

 • Läs även...

  ”Unionen lever i det förflutna”

  Det var inte bara arbetsgivaransvaret som var en stötesten när Frilans Finans ville teckna kollektivavtal med Unionen. Enligt företagets vd Stephen Schad har förbundet ett ideologiskt arv som inte hör nutiden till. Han efterlyser också ett kollektivavtal anpassat till dagens arbetsmarknad.

 • Läs även...

  Inlåsning kan leda till depression

  En fjärdedel av anställda riskerar att inte kunna byta jobb den dag de vill. En sådan känsla av inlåsning kan leda till sämre hälsa och till och med depression, visar ny forskning.

 • Läs även...

  Excelmannen

  På varje arbetsplats finns någon som älskar tabeller och siffror. På Relacom är Per Winbladh: Excelmannen!

 • Läs även...

  Fick sparken efter 27 år

  Kan man bli uppsagd för att man har svårt att prata med sina chefer och kollegor? Ja, hävdade bolaget som bekämpar skadedjur. Nej, hävdar Unionen och stämmer företaget på sammanlagt 150 000 kronor.

 • Läs även...

  Semesterlön kan bli ledighet

  På bland annat SVT kan anställda byta det extra lönepåslaget under semestern mot lediga dagar. I årets avtalsrörelse finns förhoppningar om att möjligheten ska spridas till andra branscher.

 • Läs även...

  Höga löner men få avtal i techbranschen

  Kampen om talangfulla medarbetare driver upp lönerna i den svenska techbranschen. Men majoriteten av jättarna på topplistan väljer fortfarande bort kollektivavtal.

 • Läs även...

  4 av 10 vill byta jobb efter semestern

  Högre lön, nya utmaningar eller en bättre chef. Skälen till att många överväger att byta jobb efter sommarledigheten är flera, visar en studie.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.