Satsa på kollektiv bonus - lika för alla

Publicerad 10 augusti 2010, kl 13:43 Uppdaterad 17 augusti 2010, kl 12:40

Fyra av fem vd:ar i svenska storföretag kritiserar sina egna bonussystem, enligt en ny undersökning från Unionen. Framför allt anser de att kortsiktigheten är ett problem. En lösning vore att byta ut dagens vd-bonus mot en kollektiv bonus - lika för alla anställda.

Nu är det dags för många svenskar att gå tillbaka till arbetet efter semestrarna. Många kommer tillbaka till jobb inom den växande tjänstesektorn. Och många arbetar på företag där bara vd eller företagsledningen omfattas av företagets bonussystem. Samtidigt är många vd:ar kritiska till sina egna bonussystem.

För några veckor sedan presenterade fackförbundet Unionen en ny undersökning där fyra av fem vd:ar i svenska storföretag kritiserar sina egna bonussystem. Den vanligaste kritiken är att bonusen styr mot alltför kortsiktiga mål. Unionen efterlyser ett långsiktigt agerande bland svenska företag och efterfrågar samtidigt mer kunskap och en fördjupad diskussion om bonussystem.

På pr-byrån Westander har vi bara positiva erfarenheter av vårt eget kollektiva bonussystem - transparent och lika för alla anställda - som årligen omfattar 40 procent av rörelseresultatet. En kollektiv bonus skapar just den långsiktighet som efterfrågas - både av näringslivets toppchefer och av fackförbund.

Därför vill vi dela med oss av de tre viktigaste argumenten för ett kollektivt bonussystem, inte minst i ett tjänsteföretag:

1. Kollektiv bonus ökar de anställdas intresse av att företagets lönsamhet är god.

2. Kollektiv bonus uppmuntrar till lagarbete, minimerar intern konkurrens och bidrar till att företagets samlade kompetens utnyttjas maximalt i varje arbetsmoment.

3. Kollektiv bonus sänder positiva signaler, underlättar rekrytering och minskar personalomsättningen.

Alla tjänar på ett kollektivt bonussystem. Det ägarna förlorar kortsiktigt får man tillbaka långsiktigt. Fler företag borde överväga att införa kollektiv bonus - lika för alla anställda.

Janna Sundewall, enhetschef
Patrik Westander, vd
Pr-byrån Westander

Lediga jobb
 • Läs även...

  Inlåsning kan leda till depression

  En fjärdedel av anställda riskerar att inte kunna byta jobb den dag de vill. En sådan känsla av inlåsning kan leda till sämre hälsa och till och med depression, visar ny forskning.

 • Läs även...

  Årets jobbhjältar prisades

  En klubbordförande som varit med och räddat jobb i Kiruna, en klubb som enat sina medlemmar och ett arbetsplatsombud som vänt opinionen mot facket till en partner man kan lita på. Under måndagen prisades Unionens jobbhjältar.

 • Läs även...

  Robotarna börjar ta våra jobb

  Många av de jobb som tidigare utförts av människor görs i dag av robotar. Det visar en undersökning som Unionen har gjort. Nu kräver förbundet att arbetsgivarna tar större ansvar för sina anställdas kompetensutveckling.

 • Läs även...

  Frilans Finans startar "gul" fackklubb

  Företaget Frilans Finans och Unionen har diskuterat möjligheten att teckna kollektivavtal. Men parterna stod för långt ifrån varandra. Nu har företaget startat en gul fackklubb.

 • Läs även...

  Många rädda att förlora jobbet vid sjukdom

  Över en miljon svenskar är oroliga för att bli av med jobbet enligt en undersökning från TRR. Bristande lönsamhet och kostnadsbesparingar på arbetsplatsen är de främsta skälen. Men många tror också att de kan förlora arbetet om blir sjuka.

 • Läs även...

  Allt fler är egenanställda

  Glöm kontoret, kollegorna och chefen. I framtiden jobbar du från olika platser, åt olika uppdragsgivare. Med en förändrad arbetsmarknad följer ökad frihet – och mindre trygghet.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.