Annons
Annons
 • Nu har du möjlighet att betygsätta såväl din nuvarande som en före detta arbetsgivare. Foto: Illustration: Annelie Carlström

Sätt poäng på arbetsgivaren

Publicerad 17 juni 2017, kl 07:00

Vill du varna andra för din tidigare arbetsgivare, eller tipsa om hur bra din nuvarande är? Nu finns sajter där man betygsätter arbetsplatser.

För att få koll på hur det är att jobba för en viss arbetsgivare bör man fråga dem som gör – eller har gjort – just det. Precis som att vi lämnar omdömen om hotell och restauranger på Tripadvisor kan nuvarande och tidigare medarbetare nu betygsätta arbetsgivare. Den amerikanska sajten Glassdoor och de svenska varianterna, Jobinside och Careereye, är tre exempel där jobbsökare kan få inblick i områden som arbetsvillkor, ledarskap, utvecklingsmöjligheter och arbetsklimat.

”Fruktansvärd arbetsplats – undvik.” Omdömet finns på Careereye och gäller ett mellanstort IT-bolag i Sydsverige. Samtliga betyg på sidan har liknande innebörd och då är det kanske läge att dra öronen åt sig.

Eftersom betygen kan lämnas anonymt ligger det i sakens natur att många omdömen kommer från missnöjda medarbetare. Men det finns många exempel på det omvända. Axfood är en arbetsplats som rankas i topp på betygsajterna. Hela 95 procent anger att de rekommenderar företaget som arbetsplats.

Ola Rennstam
Ola Rennstam
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Spelföretaget Zoink fick avtal efter fem år

  Kollektivavtal är sällsynt i dataspelsbranschen. Ett undantag är Zoink i Göteborg som lyckats få avtal – efter fem års kamp. Den nybildade klubben hoppas nu att fler ska följa efter.

 • Läs även...

  Forskning ska förbereda oss på nästa kris

  Hur kommer det sig att vissa företag i Sverige lyckas ställa om snabbt i kris? Det ska forskare ta reda på i ett av nio projekt som fått forskningsmedel av AFA Försäkring för att studera effekterna av coronakrisen.

 • Läs även...

  Kollegas mest lästa 2018

  Har du inte hängt med ordentligt under det senaste året? Kollega har samlat sina mest lästa nyheter, reportage och tips om arbetslivet från 2018.