Annons
Annons
 • Facket på Scania hoppas att man ska slippa göra sig av med personal. Foto: Scania/Fredrik Sandberg

Scania stänger ner i Europa

Publicerad 18 mars 2020, kl 16:22

Scania stoppar sin produktion från och med nästa onsdag till följd av coronaviruset. På Scania i Södertälje hoppas Unionenklubben att man ska slippa varsla personal.

Under tisdagen meddelade lastbilstillverkaren Volvo att man tillfälligt stoppar produktionen vid sin fabrik i Tuve, Göteborg. Anledningen är materialbrist på grund av coronakrisen.

Läs mer: Volvo stänger fabrik i Göteborg

Nu meddelar även lastbilstillverkaren Scania, med huvudkontor i Södertälje, att man från och med onsdag nästa vecka stoppar verksamheten vid de flesta anläggningar runt om i Europa. Även det på grund av materialbrist samt störning i leverans- och logistikkedjan till följd av coronaviruset. Stoppet är planerat till minst två veckor och rör Scanias anläggningar i Sverige, Nederländerna och Frankrike.

Mari Carlquist, Unionens klubbordförande på Scania i Södertälje, skriver i en kommentar till Kollega att hon hoppas att man ska slippa varsel:

– Vi hoppas att vi genom samverkan och tillsammans med de statliga åtgärderna ska kunna klara av detta utan att behöva göra oss av med personal.

Enligt ett pressmeddelande har företaget tät dialog med facken.

David Österberg
David Österberg
[email protected]
 • Läs även...

  Covidsjuk besökte kund – fick sparken

  Trots att mannen berättade att han smittats med coronaviruset insisterade kunden på ett personligt möte. När hans arbetsgivare fick vetskap om kundmötet blev han avskedad.

 • Läs även...

  Scania erbjuder anställda avgångspension

  Scania ska minska personalstyrkan med 1 000 tjänstemän i Sverige. För att lyckas kommer bolaget nu med ett erbjudande om avgångspension. Unionenklubben är nöjd med innehållet och att det bygger på frivillighet.

 • Läs även...

  Volvo AB permitterar alla anställda

  Lastbilstillverkaren Volvo stänger ner sin produktion och permitterar samtliga anställda i Sverige, till följd av corona. Stoppet berör företagets 20 000 medarbetare.