Annons
 • Foto: Håkon Mosvold Larsen/NTB/TT scanpix & Jessica Gow/TT

SCB skriver ned siffror på arbetslöshet

Publicerad 14 november 2019, kl 10:32

Pressade arbetsvillkor ledde till att Evry rapporterade felaktiga siffror på arbetslöshet till Statistiska Centralbyrån. Nu har SCB reviderat siffrorna efter att ha kommit fram till att de överdrivits.

I oktober meddelade Statistiska Centralbyrån att man upptäckt brister i datainsamlingen när det gällde arbetslöshet i Sverige. Anonyma källor på konsultföretaget Evry som skötte insamlingen har tidigare berättat för Aftonbladet att de var hårt pressade av sina chefer att göra så många telefonintervjuer som möjligt och fick sin lön baserat på hur många de levererade. Det fick till följd att långt fler telefonintervjuer än vad som egentligen gjorts rapporterades till SCB, som skrev upp arbetslöshetssiffrorna.

Nu har SCB reviderat siffrorna och kommit fram till att den positiva trenden för sysselsättningen som man kunde se under andra halvåret 2018 har skrivits ned. Det har även den kraftiga ökningen av arbetslösa för de senaste månaderna. Arbetslösheten har ökat i år, men inte i den snabba takt man tidigare trott. 

– Störst är skillnaden för sysselsättningen mellan den reviderade och den gamla siffran i februari i år. Andelen sysselsatta har reviderats ned med 0,9 procentenheter, säger John Kling, som är enhetschef för arbetskraftsundersökningarna, i ett pressmeddelande.

Lediga jobb
 • Läs även...

  Bara hälften fick personalutbildning

  Företagen snålar på kompetensutveckling. Av den totala personalkostnaden läggs bara 1,6 procent på utbildning och endast 52 procent av de anställda deltog i kurser under ett år.

 • Läs även...

  När yrket blir din identitet

  Vad arbetar du med? Det är den kanske allra vanligaste frågan i sociala sammanhang. Inte bara omgivningen utan även vi själva bedömer oss lätt utifrån yrket.

 • Läs även...

  Svårare att få jobb för uppsagda

  Fler varsel och stigande arbetslöshet. Nya siffror från Arbetsförmedlingen indikerar bistra tider på arbetsmarknaden. Men Unionens medlemmar tycks än så länge förskonade.

 • Läs även...

  Få tar ut all a-kassa

  Förra året var det bara 19 000 personer som gjorde slut på sina ersättningsdagar från a-kassan. Det visar ny statistisk från Sveriges a-kassor. Sammanlagt var det 232 000 personer som fick ersättning 2018.

 • Läs även...

  "Lönetakten kan inte växlas upp"

  Ökad arbetslöshet och tuffa tider för svensk industri. Det var i huvudsak dystra tongångar när Teknikföretagen presenterade sin konjunkturprognos.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.