SD-fack läggs ned

Publicerad 20 oktober 2014, kl 10:59

Sverigedemokraternas fackförening Löntagarna läggs ned efter mindre än ett års existens. Anledningen är ett alltför lågt medlemsantal.

- Det känns som att det här med fackföreningar har spelat ut sitt roll, säger Sven Pernils, Löntagarnas ordförande till Aftonbladet.

I december förra året startade Sverigedemokraterna det nya fackförbundet Löntagarna som var tänkt att vara politiskt obundet och öppet för alla. Fackförbundet skulle ha en låg medlemsavgift genom att endast ägna sig åt juridisk rådgivning och inget annat ”krimskrams”.

Martin Linder, Unionens andre vice ordförande, kommenterade Löntagarnas bildande med att den svenska modellen gör det svårt för små fackförbund som inte erkänns av någon arbetsgivarmotpart att få reellt inflytande. Dessutom såg han inget behov av ett nytt fackförbund.

Spiken i kistan för SD-facket är dock det låga medlemsantalet. Löntagarna har haft en växelvis till- och frånströmning av medlemmar men låg vid nedläggningstillfället på under 200 personer.

Jenny Bengtsson, ordförande i Hotell- och Restaurangfacket i Stockholm skriver i samband med nedläggningsbeslutet att Löntagarnas egna stadgar gör det omöjligt för fackförbundet att läggas ned med så kort varsel.  Något som Sven Pernils tillbakavisar.

- Det stämmer inte alls. Vi hade en kongress där skrivelsen i stadgarna om två på varandra oberoende kongresser skrevs om. Nu får vi lägga ned med ett enkelt styrelsebeslut. Hon sitter på gammal information, säger Sven Pernils till Aftonbladet.

Lediga jobb
 • Läs även...

  Det lönar sig att höja rösten

  Unionen förhandlar och ger råd åt tusentals medlemmar varje år. De flesta är nöjda med stödet de får. Men skulle du vara missnöjd finns det mer hjälp att få.

 • Läs även...

  Tjänstemännen ökar – Arbetarna minskar

  Att tjänstemännen blir allt fler – betyder det att deras frågor är mer på tapeten än arbetarnas? Kollega synar vem som egentligen håller i taktpinnen på svensk arbetsmarknad.

 • Läs även...

  Partipolitik i vägen för nytt storfack

  Tjänstemän och arbetare, förenen eder? Unionen utesluter inte ett nytt storfack mellan dem och IF Metall. Men det största hindret är att Unionen är partipolitiskt obundet, medan IF Metall samverkar med Socialdemokraterna.

 • Läs även...

  Kvinnor i facket vittnar om sextrakasserier

  1 500 kvinnor från fackföreningsrörelsen kräver ett stopp på sexismen i ett offentligt upprop. Susanne Persson blev flera gånger kränkt av fackliga kamrater under sin tid i Unionens regionstyrelse.

 • Läs även...

  Billigare att vara med i facket 2018

  Nästa år återinförs avdragsrätten för fackavgiften. För de flesta av Unionens medlemmar innebär det en skattesänkning med knappt 700 kronor per år.

 • Läs även...

  Fack startar jobbförmedling

  Jobberbjudanden direkt i mobiltelefonen. Det är innehållet i den arbetsförmedling Finlands motsvarighet till Unionen, Pro, nu drar igång.
  – I stället för att medlemmen söker jobb är det nu jobbet som söker medlemmen, säger ordförande Jorma Malinen.

 • Läs även...

  53 fackligt aktiva mördade

  Fjolåret var ett dystert år för fackligt arbete i världen. I tio länder mördades fackligt aktiva. Det visar den årliga rapporten Global Rights Index från världsfacket ITUC enligt vilken den tydligaste försämringen av arbetsvillkoren skedde i Europa.

 • Läs även...

  Nya jobbhjältar korade

  En majoritet Skåne med inslag av Värmland. Så beskriver årets uppstickare sig och de andra två jobbhjältarna som under måndagen prisades av Unionen för sina fackliga bedrifter

 • Läs även...

  Hellberg ny ordförande för Union to Union

  Peter Hellberg, Unionens förste vice ordförande, som är ny ordförande för den fackliga biståndsorganisationen Union to Union.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.