Annons

SD-fack läggs ned

Publicerad 20 oktober 2014, kl 10:59

Sverigedemokraternas fackförening Löntagarna läggs ned efter mindre än ett års existens. Anledningen är ett alltför lågt medlemsantal.

- Det känns som att det här med fackföreningar har spelat ut sitt roll, säger Sven Pernils, Löntagarnas ordförande till Aftonbladet.

I december förra året startade Sverigedemokraterna det nya fackförbundet Löntagarna som var tänkt att vara politiskt obundet och öppet för alla. Fackförbundet skulle ha en låg medlemsavgift genom att endast ägna sig åt juridisk rådgivning och inget annat ”krimskrams”.

Martin Linder, Unionens andre vice ordförande, kommenterade Löntagarnas bildande med att den svenska modellen gör det svårt för små fackförbund som inte erkänns av någon arbetsgivarmotpart att få reellt inflytande. Dessutom såg han inget behov av ett nytt fackförbund.

Spiken i kistan för SD-facket är dock det låga medlemsantalet. Löntagarna har haft en växelvis till- och frånströmning av medlemmar men låg vid nedläggningstillfället på under 200 personer.

Jenny Bengtsson, ordförande i Hotell- och Restaurangfacket i Stockholm skriver i samband med nedläggningsbeslutet att Löntagarnas egna stadgar gör det omöjligt för fackförbundet att läggas ned med så kort varsel.  Något som Sven Pernils tillbakavisar.

- Det stämmer inte alls. Vi hade en kongress där skrivelsen i stadgarna om två på varandra oberoende kongresser skrevs om. Nu får vi lägga ned med ett enkelt styrelsebeslut. Hon sitter på gammal information, säger Sven Pernils till Aftonbladet.

Lediga jobb
 • Läs även...

  Det lönar sig att höja rösten

  Unionen förhandlar och ger råd åt tusentals medlemmar varje år. De flesta är nöjda med stödet de får. Men skulle du vara missnöjd finns det mer hjälp att få.

 • Läs även...

  Tjänstemännen ökar – Arbetarna minskar

  Att tjänstemännen blir allt fler – betyder det att deras frågor är mer på tapeten än arbetarnas? Kollega synar vem som egentligen håller i taktpinnen på svensk arbetsmarknad.

 • Läs även...

  Partipolitik i vägen för nytt storfack

  Tjänstemän och arbetare, förenen eder? Unionen utesluter inte ett nytt storfack mellan dem och IF Metall. Men det största hindret är att Unionen är partipolitiskt obundet, medan IF Metall samverkar med Socialdemokraterna.

 • Läs även...

  Kvinnor i facket vittnar om sextrakasserier

  1 500 kvinnor från fackföreningsrörelsen kräver ett stopp på sexismen i ett offentligt upprop. Susanne Persson blev flera gånger kränkt av fackliga kamrater under sin tid i Unionens regionstyrelse.

 • Läs även...

  Billigare att vara med i facket 2018

  Nästa år återinförs avdragsrätten för fackavgiften. För de flesta av Unionens medlemmar innebär det en skattesänkning med knappt 700 kronor per år.

 • Läs även...

  Fack startar jobbförmedling

  Jobberbjudanden direkt i mobiltelefonen. Det är innehållet i den arbetsförmedling Finlands motsvarighet till Unionen, Pro, nu drar igång.
  – I stället för att medlemmen söker jobb är det nu jobbet som söker medlemmen, säger ordförande Jorma Malinen.

 • Läs även...

  Så försvarar Unionen resandet

  Unionens internationella verksamhet står för de flesta av förbundets utlandsresor. Några av dem har varit långdistansresor i business class. Magnus Kjellsson, chef för den internationella verksamheten, förklarar varför de måste resa.

 • Läs även...

  Så har MeToo påverkat Unionens arbete

  MeToo har inneburit en rejäl boost för Unionens jämställdhetsarbete och kommer att få varaktig effekt. Det menar Lina Andersson, utredare på Unionen.

 • Läs även...

  Facklig protest mot Amazon

  I dag, fredag, strejkar anställda på Amazon runt om i Europa i protest mot dålig arbetsmiljö, låga löner och usla villkor. Ombudsmän från Unionen sluter upp bakom kampanjen #AmazonWeAreNotRobots.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.