SD startar fackförbund

Publicerad 17 december 2013, kl 15:56

Efter att SD-anhängare uteslutits ur olika fackförbund startar partiet nu ett nytt förbund. Enligt Sverigedemokraterna ska förbundet vara politiskt obundet och öppet för alla, det skriver Dagens Opinion. På Unionen tror man det blir svårt för det nya facket att få något reellt inflytande.

Fackförbund, bland annat Transport, har uteslutit flera SD-sympatisörer sedan Sverigedemokraterna blev ett riksdagsparti. Efter Expressens avslöjande om partianhängare som skrivit rasistiska kommentarer på sajten Avpixlat, vill även Lärarförbundet utesluta en medlem. I protest startar nu SD fackförbundet Löntagarna.

Trots att partiets egen kommunikationsstrateg Joakim Wallerstein står bakom initiativet, kommer förbundet enligt honom vara politiskt obundet. Löntagarnas slogan "bara ett fackförbund" verkar genomsyra bildandet.

-  Det här är ett fack som endast jobbar med att hjälpa till med juridisk rådgivning vid problem med arbetsgivaren. Vi kommer inte att bedriva opinionsbildning, äga krimskrams-saker som hotell och fastigheter, eller som LO sponsra Socialdemokraternas valrörelse, säger Joakim Wallerstein till Dagens Opinion.  

Facket kommer till en början att upphandla de juridiska tjänsterna men tanken är att man på sikt ska ha ett eget kansli. Avsaknaden av "krimskrams" gör enligt honom att man kan ha en låg medlemsavgift, som ändå ska räcka till hela finansieringen.

Att Löntagarna inte kommer företräda medlemmar ur en specifik bransch ser inte Joakim Wallerstein som något problem. Han jämför deras roll med den som Syndikalisterna spelar på arbetsplatserna i dag.

- Som det ser ut i dag så drivs ju till exempel kollektivavtal av det fackförbund som är störst och först på arbetsplatsen. Sedan ansluts övriga till det, säger Joakim Wallerstein till Dagens Opinion.

Martin Linder, Unionens andre vice förbundsordförande, menar att den svenska modellen gör det svårt för ett fackförbund som Löntagarna att påverka kollektivavtalsförhandlingar. Han tror dessutom inte att det finns något behov av ett nytt förbund. 

- Med reservation för att jag inte känner till det här initiativet, har jag svårt att se att de skulle kunna få något reellt inflytande över arbetsmarknaden, precis som Syndikalisternas inflytande har varit begränsat. Det krävs att man blir erkänd av någon arbetsgivarmotpart och det har visat sig vara svårt i Sverige, beroende på att vi traditionellt har starka fackförbund som organiserar medlemmarna på ett bra sätt, säger Martin Linder.

- På tjänstemannasidan finns det redan väldigt bra fackförbund som är partipolitiskt obundna, så i den meningen känns det lite onödigt. Till exempel Unionen.

Har Unionen någon policy för eventuellt uteslutande av medlemmar?

- Utgångspunkten i vår linje är att vi inte åsiktsregistrerar våra medlemmar och därmed har vi ingen koppling till vilken privat värdering eller partipolitisk koppling du har. Men de värderingar vi står för i Unionen går i stora delar på tvärs med exempelvis Sverigedemokraternas. Skulle man på något sätt utnyttja sitt medlemskap eller framför allt sin roll som förtroendevald för att propagera för en uppfattning som står i konflikt med Unionens värderingar så får vi titta på den frågan, vi har sagt att det inte är okej.

Har ni uteslutit någon medlem för något liknande?

- Det vet jag faktiskt inte så jag vågar inte svara på det, säger Martin Linder.

Linnea Andersson
  Lediga jobb
  • Läs även...

   Trots reform – fortsatta krav på sänkta löner

   I början av året kom fack, arbetsgivare och regering överens om en ny anställningsform – Etableringsjobb – skräddarsydd för att hjälpa nyanlända in på arbetsmarknaden. Det utropades som en seger för den svenska modellen. Men det är tveksamt om det räcker för att tysta ropen på sänkta löner.

  • Läs även...

   I norr är det avtal som gäller – även inom IT

   Kollektivavtal och IT-företag är en ovanlig kombination. Men inte i norra delen av landet. En möjlig orsak kan vara de starka fackliga traditionerna. IT-företagen själva framhåller att det handlar om att vara en bra arbetsgivare.

  • Läs även...

   Tjänstemännen ökar – Arbetarna minskar

   Att tjänstemännen blir allt fler – betyder det att deras frågor är mer på tapeten än arbetarnas? Kollega synar vem som egentligen håller i taktpinnen på svensk arbetsmarknad.

  Nyhetsbrev

  Prenumerera

  Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.