Se jobbet på film i sommar

Publicerad 8 juli 2015, kl 13:33

Sommar, sol och semester och du tänker strandhäng eller snickra på verandan till sommarstuga. Men när dagarna regnar bort och du spöat ungarna i Monopol hundra gånger, vad återstår då? Kolla på film såklart!

Här får du några tips på filmer och en tv-serie som har en gemensam nämnare, jobbet. Så fyll snacksskålen, inta soffläge och titta på när andra arbetar.

Horrible Bosses (New Line Cinema)
Genre: Svart komedi

Tre män hatar alla sina chefer. En sextrakasserar (Jennifer Anniston), den andre är fullblodspsykopat (Kevin Spacey) och den tredje är kokainberoende (Colin Farrell). Så vad gör man? Ja, när man har försökt med det mesta så återstår bara en sak. Mord. De frustrerade männen bestämmer sig helt enkelt för att ta död på varandras plågoandar.

Inte så inspirerande, som tur är, men klart underhållande ändå.  Fick du inte nog av filmen kan vi glädja dig med att nu finns även Horrible Bosses 2 ute. Klicka här för att se trailer. (OBS! Du måste vara över 15 år.)

 

Up in the air (Paramount Pictures)
Genre: Dramakomedi

Konsulten Ryan (George Clooney) tillbringar mer tid på flyg och hotell än i sin kala ungkarlslägenhet. Hans uppdrag stavas nedskärningar. Eller om vi ska tala klarspråk, han reser land och rike runt för att sparka folk runt om på olika företag samtidigt som han med en medlidsam blick levererar floskler som ”se inte det här som en katastrof utan som en möjlighet”.

Men även Ryans företag börjar tänka besparing och får för sig att det blir billigare att sköta avskedandet via webbkamera.

En bitsk satir om finanskrisen som vunnit många filmpriser och nominerades även till en Oscar. Se trailer av Up in the air här. Där finns också filmen att se i sin helhet, mot en kostnad.

 

Äta Sova Dö / Anagram Film

Äta sova dö (Anagram Film)
Genre: Drama

Rasa (Nermina Lukac) är en ung tjej som packar grönsaker på fabrik. Hon är nöjd med livet. Hon gillar sina kollegor, hon har en fast inkomst och hon kan ta hand om sin trötta utförsäkrade pappa som hon bor tillsammans med på den skånska landsbyggden.

Så rasar allt, den ekomiska krisen når byn och Rasa är en av alla som blir uppsagda. Rasa slängs snabbt in en värld av jobbcoachning och arbetsförmedlingens kurser.

Det här faktiskt ingen dyster liten historia, tvärtom. Äta sova dö är stundtals mycket rolig film och vardagsrealismen skildras kärleksfull.

Se trailer av Äta sova dö här. Där finns filmen också i sin helhet.

North Country / Warner Bros

North Contry (Warner Bros)
Genre: Drama

Ensamstående mamma jobbar i  ”a mans world” som i det här fallet är gruvan.  Kvinnorna utsätts friskt för sextrakasserier, huvudpersonen (Charlize Theron) får nog och tar upp kampen mot bolagsledningen. Det ses inte med blid ögon, vare sig från arbetsgivaren eller de boende i det lilla samhället. Historien som utspelar sig på 80-talet är baserad på en verklig händelse. Knappast en mysrulle i slappa semestertider men en stark historia som får mig att knyta näven.

Se trailer för North Country här.

Office Space (Twentieth Century Fox)
Genre: Komedi

Tänk tråkigt kontor med ännu mer utråkade kontorsfolk som är dödligt utledda på jobbet och chefer. En nästan kultförklarad film som träffsäkert skildrar kontorslivet med en stor portion humor.

Vi säger inte så mycket mer, se den istället. Och kanske kommer du tänka att det där jobbet du återvänder till efter semestern är helt okej ändå. Perspektiv, ni vet.

Se Office Space här. (Mot en kostnad.)

 

Enlightened (HBO)
Genre: Tv-serie/komedi

Amy (Laura Dern) får ett nervsammanbrott på kontoret och skickas till Hawaii på mental rehab. Hon återvänder vänligare, mjukare och framför allt med en massa nya idéer till jobbet. Men väl tillbaka omplaceras hon till källarvåningen, bokstavligt talat.

Stundtals hysterisk rolig komedi från HBO om att finna en ny väg i livet.

Se trailer av Enligthened här.

 

Wall Street (Twentieth Century Fox)
Genre: Drama

Det är svårt att låta bli att nämna Wall Street om vi ändå berör filmer med jobbtema. Inte för att du på något vis ska inspireras utan mest förfasas av affärsmannen Gordon Gekko (Michael Douglas som vann en Oscar för rollen) girigheten personifierad. Bud (Charlie Sheen) är en valpig men talangfull börsmäklare som är villig att sälja sin egen mormor, eller åtminstone sin fars anseende vilket är illa nog, för att få jobba med den framgångsrike men hänsynlöse Gekko.

Se filmen, mot en kostnad, här. (OBS! Du måste vara över 15 år.)

 

Pride / Pathé, BBC FilmsPride
Genre: Feelgood

Jobbtemat är inte klockren i den här underhållande filmen som roade både recensenters och vanligt folk när den hade premiär förra året. Men med ingredienser som gruva, strejk och allas lika värde så kvalar den ändå in.

Den verklighetsbaserade ”Pride” utspelar sig på 80-talet i Storbritannien. Margaret Thatcher sitter vid makten och gruvstrejken rasar.  Då bestämmer sig några gayaktivister att stötta gruvarbetarna, för de har ju gemensamma fiender, polisen, tabloidpressen och Thatcher.

Och en oväntad allians uppstår. Är du den lättrörda typen, ladda med näsdukar. Se trailer av Pride här.

Petra Rendik
Petra Rendik
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Tristess skapar bråk på jobbet

  Att ha tråkigt på jobbet kan göra dig sjuk. Men det kan också skapa konflikter. Det visar forskning utförd på Mount Everest, som är direkt överförbar till arbetslivet.

 • Läs även...

  Prata politik på jobbet?

  Om några dagar går vi till val. På många håll diskuteras politik livligare än någonsin. Kanske även på jobbet. Men är det okej? Och hur gör vi det bäst?

 • Läs även...

  Två i veckan dör av mobbning

  Utfryst, ignorerad, trakasserad. Varje dag utsätts 100 000 människor för mobbning på sina arbetsplatser. Den grymma behandlingen ger mardrömmar, stress och depressioner – och leder i värsta fall till självmord.

 • Läs även...

  "Jag hoppas att fler vågar säga ifrån"

  Oavsett om det är på jobbet eller en manifestation med tusentals människor – Unionenmedlemmen Murphy Alex säger ifrån om han ser något som inte känns rätt. Ett budskap han nu hoppas ska sprida sig.

 • Läs även...

  Många tar bilen till jobbet av gammal vana

  De flesta som jobbpendlar med bil väljer bilen av gammal vana. Därför bör man fokusera på psykologiska faktorer om man vill få folk att byta transportmedel. Det visar en studie från Göteborgs universitet.

 • Läs även...

  Semesterlön kan bli ledighet

  På bland annat SVT kan anställda byta det extra lönepåslaget under semestern mot lediga dagar. I årets avtalsrörelse finns förhoppningar om att möjligheten ska spridas till andra branscher.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.