Annons
Annons
 • Det kan vara mycket värt att se till att få en tydlig befattningsbeskrivning där ansvarsområden och eventuella mål skrivs in. Se också till att hålla dokumentet uppdaterat när arbetsuppgifterna förändras. Foto: Colourbox

Se till att få en befattningsbeskrivning

Publicerad 10 september 2015, kl 10:11

Ordet är långt, tungt och trist – men en befattningsbeskrivning kan vara guld värd när du ska löneförhandla. Eller om ditt företag ska dra ner på personal.

Enligt lagen om anställningsskydd har alla rätt att få information om sin anställning. Men eftersom lite sägs om vad den ska innehålla kan befattningsbeskrivningar se väldigt olika ut, alltifrån några enstaka rader till långa detaljerade texter.

Om man nu ens får sina arbetsuppgifter nedpräntade på papper. På många arbetsplatser kan arbetsgivaren strunta i det. Kanske för att man tycker att alla anställda ändå vet vad de ska göra och även måste kunna hoppa in där det behövs.

Men en befattningsbeskrivning kan spela roll vid olika förhandlingar med arbetsgivaren, menar Ted Pellikaan, ombudsman på Unionens regionkontor i Småland.

– Exempelvis vid löneförhandlingar där chefer kan ha dålig koll på vad man gör. Det är också lätt att själv glömma ytterligare arbetsuppgifter som har lagts på en under året. Med en beskrivning har man koll, säger han.

Förutsättningen är förstås att dokumentet är uppdaterat.

– Det har man rätt att begära. Om det ändå inte blir gjort är mitt råd att man själv för anteckningar om vilka arbetsuppgifter som läggs på en.

Att det finns svart på vitt vad alla anställda har för uppgifter kan också vara ett stöd för de fackliga företrädarna vid en neddragning på arbetsplatsen.

– Vid stora förändringar som rör många kan ledningar ta beslut utifrån vad man tror att en person gör, därför att de inte har full koll på alla. Skriftliga redogörelser för vad som ingår i alla tjänster ger också de fackliga företrädarna större möjlighet att påverka när turordningen diskuteras, säger Ted Pellikaan.

När en skriftlig redogörelse för vad som ingår i en tjänst kommer upp i rätten handlar det oftast om tvister om turordningsbrott. Eller om att få tillämpa företrädesrätten till en anställning sedan man blivit uppsagd.

– I båda fallen handlar det om att arbetstagaren gör anspråk på en annan befattning och behöver ha tillräckliga kvalifikationer. Och då jämförs denna person med beskrivningen av vad som ingår i den nya tjänsten, säger Mikael Smeds, förbundsjurist på Unionen.

Ändå har en befattningsbeskrivning i de flesta fall ett begränsat värde i domstolen.

– Där det kan ha störst betydelse är i lite mer fria förhandlingssituationer, som för ombudsmän och klubbar på den lokala nivån.

Kan man då vägra att utföra en arbetsuppgift som inte står i ens befattningsbeskrivning?
– Nej, eftersom arbetsgivaren har rätt att leda och fördela arbetet så är man är ändå skyldig att göra det arbetsgivaren kräver, säger Mikael Smeds.

En bra befattningsbeskrivning

 • Listar alla arbetsuppgifter av betydelse.
 • Visar vilka befogenheter som ingår i tjänsten.
 • Anger mål, om sådana finns.
 • Nämner områden du har ansvar för. 
 • Är daterad – och uppdaterad.

 

Anita Täpp
Anita Täpp
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Nya regler har lett till bättre arbetsmiljö

  Arbetsmiljöverkets föreskrift mot psykosocial ohälsa på jobbet, OSA, har främst haft effekt för offentliganställda kvinnor. Men i tre fall som rör Unionenmedlemmars arbetsplatser har arbetsgivare tvingats ta itu med kränkande särbehandling.

 • Läs även...

  Unga vill ha trygghet och kollektivavtal

  Oron för att bli av med jobbet ökar bland unga, som allt oftare söker trygga villkor. De senaste åren har kollektivavtal och tjänstepension blivit allt viktigare för dem, visar en ny undersökning.

 • Läs även...

  Vad gör en ingenjör?

  Tack vare ett program för kvinnliga tekniska ingenjörer slipper blivande civilingenjören Astrid Edvardsson fundera över två frågor hon grubblat på – vad ska hon göra efter examen? Och vad gör en ingenjör?

 • Läs även...

  Spelföretaget Zoink fick avtal efter fem år

  Kollektivavtal är sällsynt i dataspelsbranschen. Ett undantag är Zoink i Göteborg som lyckats få avtal – efter fem års kamp. Den nybildade klubben hoppas nu att fler ska följa efter.