Hoppa till huvudinnehåll
Söka jobb

Se till att få en befattningsbeskrivning

Ordet är långt, tungt och trist – men en befattningsbeskrivning kan vara guld värd när du ska löneförhandla. Eller om ditt företag ska dra ner på personal.
Anita Täpp Publicerad 10 september 2015, kl 10:11
Colourbox
Det kan vara mycket värt att se till att få en tydlig befattningsbeskrivning där ansvarsområden och eventuella mål skrivs in. Se också till att hålla dokumentet uppdaterat när arbetsuppgifterna förändras. Colourbox

Enligt lagen om anställningsskydd har alla rätt att få information om sin anställning. Men eftersom lite sägs om vad den ska innehålla kan befattningsbeskrivningar se väldigt olika ut, alltifrån några enstaka rader till långa detaljerade texter.

Om man nu ens får sina arbetsuppgifter nedpräntade på papper. På många arbetsplatser kan arbetsgivaren strunta i det. Kanske för att man tycker att alla anställda ändå vet vad de ska göra och även måste kunna hoppa in där det behövs.

Men en befattningsbeskrivning kan spela roll vid olika förhandlingar med arbetsgivaren, menar Ted Pellikaan, ombudsman på Unionens regionkontor i Småland.

– Exempelvis vid löneförhandlingar där chefer kan ha dålig koll på vad man gör. Det är också lätt att själv glömma ytterligare arbetsuppgifter som har lagts på en under året. Med en beskrivning har man koll, säger han.

Förutsättningen är förstås att dokumentet är uppdaterat.

– Det har man rätt att begära. Om det ändå inte blir gjort är mitt råd att man själv för anteckningar om vilka arbetsuppgifter som läggs på en.

Att det finns svart på vitt vad alla anställda har för uppgifter kan också vara ett stöd för de fackliga företrädarna vid en neddragning på arbetsplatsen.

– Vid stora förändringar som rör många kan ledningar ta beslut utifrån vad man tror att en person gör, därför att de inte har full koll på alla. Skriftliga redogörelser för vad som ingår i alla tjänster ger också de fackliga företrädarna större möjlighet att påverka när turordningen diskuteras, säger Ted Pellikaan.

När en skriftlig redogörelse för vad som ingår i en tjänst kommer upp i rätten handlar det oftast om tvister om turordningsbrott. Eller om att få tillämpa företrädesrätten till en anställning sedan man blivit uppsagd.

– I båda fallen handlar det om att arbetstagaren gör anspråk på en annan befattning och behöver ha tillräckliga kvalifikationer. Och då jämförs denna person med beskrivningen av vad som ingår i den nya tjänsten, säger Mikael Smeds, förbundsjurist på Unionen.

Ändå har en befattningsbeskrivning i de flesta fall ett begränsat värde i domstolen.

– Där det kan ha störst betydelse är i lite mer fria förhandlingssituationer, som för ombudsmän och klubbar på den lokala nivån.

Kan man då vägra att utföra en arbetsuppgift som inte står i ens befattningsbeskrivning?
– Nej, eftersom arbetsgivaren har rätt att leda och fördela arbetet så är man är ändå skyldig att göra det arbetsgivaren kräver, säger Mikael Smeds.

En bra befattningsbeskrivning

  • Listar alla arbetsuppgifter av betydelse.
  • Visar vilka befogenheter som ingår i tjänsten.
  • Anger mål, om sådana finns.
  • Nämner områden du har ansvar för. 
  • Är daterad – och uppdaterad.

 

Söka jobb

Kravet: Jobba på distans – annars får det vara

Tjänstemän tackar nej till jobb om distansarbete inte är möjligt. Mest sugna på att arbeta hemifrån är äldre och stockholmare.
David Österberg Publicerad 11 december 2023, kl 15:29
En man som jobbar hemifrån vid sin dator
Medelålders stockholmare är den grupp som helst sitter hemma och jobbar, enligt undersökningen. Foto: Shutterstock

Efter pandemin distansarbetar vi som aldrig förr. Möjligheten att arbeta hemifrån är också viktig för tjänstemän som letar nytt jobb. 4 av 10 skulle tacka nej till ett arbete som inte tillåter distansjobb, enligt en rapport från forskningsinstitutet Ratio.

Äldre vill jobba på distans

Mest negativa till ständigt kontorsarbete är äldre. I åldersgruppen 36-64 år svarar 52 procent att de ”troligtvis inte” eller ”absolut inte” kan tänka sig att jobba på en arbetsplats som inte erbjuder distansarbete.

– Det här är viktigt för arbetsgivare att känna till. Om en person har två jobb att välja mellan och det ena inte erbjuder distansarbete, finns en risk att personen tackar nej till det, sa rapportförfattaren Jonas Grafström på ett seminarium där studien presenterades.

Vill byta jobb för att få arbeta på distans

Yngre är betydligt positivare till att enbart jobba från kontoret. Inom åldersgruppen 18-25 år svarar 77 procent att de absolut eller troligen skulle arbeta på ett kontor utan distansjobb. 19 procent svarar att de inte skulle göra det.

Flera andra undersökningar har kommit till liknande slutsatser. Enligt en rapport från it-företaget Global connect skulle 30 procent av svenskarna välja bort ett jobb där man måste vara på kontoret alla dagar. 44 procent svarade att de hade funderat på att byta jobb för att kunna jobba hemifrån mer.

I en undersökning från företaget Owl lab svarar 42 procent att de skulle söka nytt jobb om de blev tvungna att återvända till kontoret på heltid.

Äldre jobbar mest på distans

Viljan att jobba hemifrån skiljer sig stort mellan åldersgrupper och mellan olika delar av Sverige. Äldre och stockholmare jobbar mest på distans.

 

Distansarbete i olika åldrar, dagar/vecka

18-25    26-35     36-49      49-64

1,2          1,7           1,9           2,0

 

Distansarbete i olika regioner, dagar/vecka

Stockholm                         2,1

Malmö                               1,9

Östra mellansverige        1,9

Norra mellansverige        1,9

Göteborg                           1,8

Sydsverige                         1,6

Västsverige                        1,4

Småland                            1,4

Norra Sverige                    1,4