Annons
Annons
 • Den virtuella chefen är effektiv – och saknar helt känslor. Foto: Colourbox

Se upp – du kan bli ersatt av en app!

Publicerad 29 mars 2017, kl 06:44

Ett tidigt aprilskämt? Nej, att chefsfunktioner tas över av mjukvara är en utveckling som pågår på fullt allvar. Det är långt ifrån bara industriarbetare som får vara beredda på robotiseringen.

I Kalifornien har man redan testkört appen ICEO, en virtuell chef som kan planera och genomföra projekt inom exempelvis rekrytering och kommunikation.

Vad som händer när chefen blir en app var temat för ett seminarium nyligen på TCOs tankesmedja Futurion. Rubriceringen var förstås tillspetsad, men klart är att de virtuella verktyg som väntas kan spara in mycket chefstid.

Och vad händer då?

Kanske försvinner en del tjänster. Kanske får vi se otraditionella lösningar som att någon är chef på förmiddagar och gör annat på eftermiddagar. Eller så får dagens överbelastade chefer mer tid för det som är svårare att fånga i en algoritm – nytänkande och ledarskap.

Så jobbar e-vd:n

Det är forskningsinstitutet IFTF i Palo Alto som har tagit fram prototypen till mjukvaruchefen ICEO. Den klarar att automatisera även riktigt komplexa projekt genom att dela upp dem i många små arbetsuppgifter. Dessa matchas mot kompetensen hos personer registrerade på onlineplattformar, exempelvis Upwork, som förmedlar frilansar inom olika nischer.

På det här sättet kunde ICEO, efter bara några timmars programmering, snabbt ta fram en ”crowd-skriven” forskningsrapport åt ett stort börsföretag. 23 specialister världen runt rekryterades, instruerades, arvoderades och deras jobb kvalitetskollades.

Allt av en app, dessutom!

 

Lisbeth Lundahl
[email protected]

BRA & DÅLIGT

Fördelar med automatiserat chefskap, enligt Harward Business Review:

+ Mindre bråk. Det är inte lönt att bli förbannad på en maskin. Den är neutral och hyser inga känslor gentemot dig.

+ Objektiv feedback. Till skillnad från människochefer som kan vara konflikträdda, konkurrensinriktade och subjektiva i sin återkoppling.

+ Bättre beslut. I varje fall när det gäller enklare beslut grundade på data.

Nackdelar:

- Tekniken är ”dum”. Befintliga data kan ju leda en maskin till slutsatser av typen att kvinnor inte passar i bolagsstyrelser …

- En app är ingen innovatör. Den kan rekommendera ett bra hotell, men inte komma på Airbnb.

- Vi behöver mänsklig kontakt. Som sagt – maskinen har inga känslor för dig.

 

APPAR SOM STÖTTAR

Dagens appar gör (ännu) inte jobbet i ditt ställe. Men de kan göra dig mer effektiv. Här är tre exempel.

VAD: Underlätta planering och samarbete i projektgrupper. Alla i gruppen kan ha koll på arbetsfördelning, deadlines, bifoga filer, kommentera och följa hur jobbet framskrider. App: Trello.

VAD: Mät hur mycket tid du och dina medarbetare faktiskt lägger ner på varje enskilt projekt. App: Toggl.

VAD: Få koll på hur din mentala kapacitet varierar över dagen och planera in dina arbetsuppgifter därefter. Framtagen av svensk hjärnforskare. App: Brain Fitness Tracker.

Lediga jobb
 • Läs även...

  Ny funktion ska minska sjukskrivningar

  Det kan ta lång tid att komma igen efter att ha gått in i väggen. Men tack vare rehabkoordinatorn på pappersbruket Billerud Korsnäs blev Lottas sjukfrånvaro kort. Insatserna fick även positiva effekter på arbetsplatsen.

 • Läs även...

  Arbetsgivarna: kom tillbaka till kontoret

  Majoriteten av de anställda vill fortsätta jobba på distans när pandemin har blåst över. Arbetsgivarna vill dock att medarbetarna kommer tillbaka till kontoret. Det visar en färsk undersökning.

 • Läs även...

  Coronakrisen ställer krav på ledarskapet

  Coronakrisen gör att många av oss leder på distans. Omställningen är en utmaning, inte minst arbetsmiljöansvaret. Klarar jag att leva upp till det? Hur mår medarbetarna – egentligen?

 • Läs även...

  Bökigt att jobba när barnen är hemma

  Riksdagen har nu gett regeringen möjlighet att stänga skolorna. Om stängningen blir verklighet försvinner en stor del av arbetskraften. Och redan nu kämpar många föräldrar med att hinna med sina jobb.