Hoppa till huvudinnehåll
Ledarskap

Se upp – du kan bli ersatt av en app!

Ett tidigt aprilskämt? Nej, att chefsfunktioner tas över av mjukvara är en utveckling som pågår på fullt allvar. Det är långt ifrån bara industriarbetare som får vara beredda på robotiseringen.
Publicerad 29 mars 2017, kl 06:44
Colourbox
Den virtuella chefen är effektiv – och saknar helt känslor. Colourbox

I Kalifornien har man redan testkört appen ICEO, en virtuell chef som kan planera och genomföra projekt inom exempelvis rekrytering och kommunikation.

Vad som händer när chefen blir en app var temat för ett seminarium nyligen på TCOs tankesmedja Futurion. Rubriceringen var förstås tillspetsad, men klart är att de virtuella verktyg som väntas kan spara in mycket chefstid.

Och vad händer då?

Kanske försvinner en del tjänster. Kanske får vi se otraditionella lösningar som att någon är chef på förmiddagar och gör annat på eftermiddagar. Eller så får dagens överbelastade chefer mer tid för det som är svårare att fånga i en algoritm – nytänkande och ledarskap.

Så jobbar e-vd:n

Det är forskningsinstitutet IFTF i Palo Alto som har tagit fram prototypen till mjukvaruchefen ICEO. Den klarar att automatisera även riktigt komplexa projekt genom att dela upp dem i många små arbetsuppgifter. Dessa matchas mot kompetensen hos personer registrerade på onlineplattformar, exempelvis Upwork, som förmedlar frilansar inom olika nischer.

På det här sättet kunde ICEO, efter bara några timmars programmering, snabbt ta fram en ”crowd-skriven” forskningsrapport åt ett stort börsföretag. 23 specialister världen runt rekryterades, instruerades, arvoderades och deras jobb kvalitetskollades.

Allt av en app, dessutom!

 

Lisbeth Lundahl
[email protected]

BRA & DÅLIGT

Fördelar med automatiserat chefskap, enligt Harward Business Review:

+ Mindre bråk. Det är inte lönt att bli förbannad på en maskin. Den är neutral och hyser inga känslor gentemot dig.

+ Objektiv feedback. Till skillnad från människochefer som kan vara konflikträdda, konkurrensinriktade och subjektiva i sin återkoppling.

+ Bättre beslut. I varje fall när det gäller enklare beslut grundade på data.

Nackdelar:

- Tekniken är ”dum”. Befintliga data kan ju leda en maskin till slutsatser av typen att kvinnor inte passar i bolagsstyrelser …

- En app är ingen innovatör. Den kan rekommendera ett bra hotell, men inte komma på Airbnb.

- Vi behöver mänsklig kontakt. Som sagt – maskinen har inga känslor för dig.

 

APPAR SOM STÖTTAR

Dagens appar gör (ännu) inte jobbet i ditt ställe. Men de kan göra dig mer effektiv. Här är tre exempel.

VAD: Underlätta planering och samarbete i projektgrupper. Alla i gruppen kan ha koll på arbetsfördelning, deadlines, bifoga filer, kommentera och följa hur jobbet framskrider. App: Trello.

VAD: Mät hur mycket tid du och dina medarbetare faktiskt lägger ner på varje enskilt projekt. App: Toggl.

VAD: Få koll på hur din mentala kapacitet varierar över dagen och planera in dina arbetsuppgifter därefter. Framtagen av svensk hjärnforskare. App: Brain Fitness Tracker.

Ledarskap

Chefers arbetsmiljö glöms bort

Stress och en ohållbar arbetssituation. Det är vardagen för många av landets chefer. Trots det faller ansvaret för deras arbetsmiljö ofta mellan stolarna. Den slutsatsen drar Arbetsmiljöverket efter att ha inspekterat 1 100 företag.
Ola Rennstam Publicerad 25 april 2024, kl 08:01
Dålig arbetsmiljö för chefer. En kvinnlig chef masserar sin handled och en manlig chef har hela sin datorskärm täckt med kom ihåg-lappar.
När Arbetsmiljöverket inspekterade arbetsmiljön för chefer i privat sektor fann man brister på 65 procent av fallen. Foto: Colourbox.

I juni 2022 inledde Arbetsmiljöverket en stor insats med fokus på chefer inom privat sektor. Sammanlagt gjordes 1 100 inspektioner under ett och ett halvt års tid – och nu är rapporten klar. Den visar att myndighetens inspektörer fann brister i arbetsmiljöarbetet på 65 procent av de inspekterade företagen. 

Insatsen har fokuserat på första linjens chefer, alltså de chefer som är närmast medarbetarna.

– Det är yrkesgrupp som ofta pressas både uppifrån och nedifrån i organisationen, vilket kan leda till stress och en ohållbar arbetsmiljö, säger Malin Cato, arbetsmiljöinspektör vid Arbetsmiljöverket.

Chefers arbetsmiljö glöms bort

Rapporten visar att ansvaret för chefernas arbetsmiljö ofta faller mellan stolarna. Första linjens chefer exkluderas från medarbetarundersökningar, skyddsronder och medarbetarsamtal. Malin Cato anser att chefernas arbetsmiljö behöver lyftas och synliggöras.

Malin Cato, Arbetsmiljöverket

– På många företag är det inte självklart att tänka på cheferna som vanliga arbetstagare. En chef är också en medarbetare, som behöver en bra arbetsmiljö för att kunna vara ett bra stöd åt andra. Om chefen har en bra arbetsmiljö är chansen större att medarbetarna har det, säger hon.

Varför glöms chefernas arbetsmiljö bort?
– Inspektionerna har visat att den person som ansvarar för första linjens chefers arbetsmiljö, det vill säga dennes chef, inte alltid har förstått att det ingår i arbetsuppgifterna. Många saknar också tillräcklig kunskap inom arbetsmiljöområdet. Risken är att de arbetsmiljöfrågor som berör chefer inte tas om hand och det kan i sin tur leda till ohälsa och olyckor.

Arbetsmiljöombud saknas för chefer

Arbetsmiljöverket påpekar att första linjens chefer ofta saknar arbetsmiljöombud*. I många fall finns arbetsmiljöombud på arbetsplatsen men de representerar medarbetarna gentemot arbetsgivaren.

– Cheferna ses ofta som arbetsgivarrepresentanter och som en motpart. Här har arbetsmiljöombuden en viktig roll i att påtala arbetsmiljörisker. Även chefer kan behöva arbetsmiljöombud, säger Malin Cato.

Arbetsmiljöverket understryker att majoriteten av de inspekterade företagen har åtgärdat de påpekade bristerna.

*Inom Unionen benämns rollen "arbetsmiljöombud" men lagstiftningen och Arbetsmiljöverket använder benämningen  "skyddsombud".