Hoppa till huvudinnehåll
Fråga Facket

Semester i stället för övertid

Unionens medlemsservice får tusentals frågor om vilka regler som gäller i arbetslivet. Vi har samlat ett axplock av dem. Frågorna är av integritetsskäl anonymiserade.
Publicerad 31 oktober 2019, kl 13:00
Christian Chan/Colourbox
Christian Chan/Colourbox

I våras kom jag överens med min chef om fem extra semesterdagar i stället för övertidsersättning. Jag utgick från att de extra semesterdagarna är betalda eftersom jag inte haft någon frånvaro under intjänandeåret. När jag väl har tagit ut 30 semesterdagar säger min chef att endast 25 av dem är betalda med motiveringen att de extra dagarna behöver tjänas in och därmed blir betalda först nästa semesterår. Stämmer det? Vi har kollektivtal med Unionen inom Transportföretagen.

SVAR: Semesterlagen har ingen uttrycklig reglering kring vad som gäller för semesterdagar utöver de lagstadgade 25. Däremot har den situation du beskriver beaktats i kollektivavtalet som tillämpas på din arbetsplats. Enligt det ska de fem extra semesterdagarna vara betalda från den dag ni kommit överens om längre semester, oavsett om de är inarbetade eller inte.

PROBLEM PÅ JOBBET?

Skicka din fråga via www.unionen.se/kontakta-unionen eller till Unionen Medlemsservice, 105 32 Stockholm.

Du kan också ringa rådgivarna på telefon 0770-870 870. Mer hjälp från ditt fackförbund hittar du på www.unionen.se.

Fråga Facket

Tjänstledighet för flera års studier?

Kan jag få tjänstledigt för fem års studier, trots att utbildningen inte har med mitt nuvarande jobb att göra?
Publicerad 27 januari 2021, kl 08:00
Kan jag läsa till psykolog och ändå behålla min anställning? Illustration: Bo Lundberg

FRÅGA: Min dröm är att bli psykolog och därför kommer jag att söka psykologprogrammet på universitetet, vilket innebär fem års heltidsstudier. När min chef fick reda på det sa hon att jag borde säga upp mig om jag vill gå en så lång utbildning, som heller inte har med mitt arbete att göra. Borde jag kunna få studieledighet för att studera till psykolog?

SVAR: Ja, du har rätt till ledighet för att genomgå utbildningen. Ledighetsrätten gäller oavsett om studierna har någon anknytning till din anställning eller inte. Arbetsgivaren kan skjuta på den begärda ledigheten i första hand sex månader. Se därför till att du har god framförhållning med din ansökan. Då ökar dina möjligheter att få den beviljad i tid till studiestarten.

Tips: använd följande formulering i din ansökan: ”Jag begär tjänstledigt för studier under förutsättning att jag kommer in på sökt utbildning.” Då faller ansökan automatiskt om du inte blir antagen och du behöver inte vänta med ansökan på grund av att du inte vet om du blir antagen. Om du vill jobba under ferierna behöver du precisera att din ansökan om ledighet enbart gäller för terminerna under aktuell femårsperiod.

Problem på jobbet?

Skicka din fråga via www.unionen.se/kontakta-unionen eller till Unionen Medlemsservice, 105 32 Stockholm.

Du kan också ringa rådgivarna på telefon 0770-870 870. Mer hjälp från ditt fackförbund hittar du på www.unionen.se