Annons
Annons
 • Många dricker betydligt mer och oftare under semestern än de gör i vanliga fall. Foto: Hasse Holmberg / Scanpix /TT

Semesterdrickande kan leda till missbruk

Publicerad 6 augusti 2014, kl 14:54

Många dricker mycket och ofta under semestern. En vana som kanske funkar så länge du är ledig, men som är svårare att klara vardagen och jobbet med. Semesterdrickande kan dessutom leda till alkoholism.

Äntligen långledigt efter en stressig vår på jobbet! Många känner säkert att de är värda både ett och två glas vin till grillmiddagen och efter en lång och mörk vinter har man kanske till och med gjort sig förtjänt av en öl i solen redan vid lunchtid.

Visst ska man se till att njuta och slappna av under semestern, men att dricka alkohol varje dag fem veckor i sträck är inte helt oproblematiskt. Att komma tillbaka till jobbet och vardagsrutiner med tidiga morgnar kan kännas nog så kämpigt och inte blir det bättre av alkoholabstinens.

På organisationen Alna, som jobbar med skadligt bruk i arbetslivet, får man in många samtal i augusti och september från chefer som är oroliga över någon medarbetare.

- Ofta är det frågor om personer som varit lite på glid innan och som cheferna funderat på redan före sommaren. Sedan blir det uppenbart efter semestern att det inte har blivit någon förbättring eller till och med en försämring under sommaren, säger Magnus Nykvist på Alna.

Att det kommer många frågor efter semestern kan också bero på att man på många arbetsplatser har det stressigt innan semestern och därför inte hinner ta tag i problematiken. På Alna märker man ofta att när det kommer in få frågor under våren blir det fler frågor till hösten och tvärtom. Samtalen till Alna kan dessutom handla om saker som har skett på arbetsplatsen när ordinarie chefer har varit borta och som behöver redas ut.

Än så länge är det för tidigt att sia om hur årets höst blir eftersom många inte kommit tillbaka från semestern.

Så hjälper du en kollega:

 • Tidiga signaler är ofta beteendeförändringar som att han eller hon är mer lättretlig och tröttare.
   
 • Ett annat tecken kan vara att kollegan inte sköter sina arbetsuppgifter fullt ut. Men var försiktigt med att ta över jobb som han eller hon inte mäktar med, det kan vara en björntjänst för en som hamnat i ett missbruk. Sätt tydliga gränser.
   
 • Kollegor märker ofta mycket tidigare om något inte står rätt till hos en medarbetare än vad chefer gör. Misstänker du att en arbetskamrat är på väg in i eller redan har hamnat i ett missbruk så tala antingen med närmaste chef, HR-avdelningen eller ditt skyddsombud.
   
 • Den största anledningen till att man struntar i att ta upp sin oro över en kollega med chefen är att man tror att han eller hon riskerar att förlora jobbet, men de flesta arbetsplatser har en policy för hur man ska hjälpa en medarbetare med ett missbruk.

Alna

Alna ger ger råd, stöd och utbildning i frågor som rör alkohol, läkemedel, droger, spel, med mera i arbetslivet.

Alnas ägare och huvudmän är Svenskt Näringsliv, Sveriges Kommuner och landsting, Arbetsgivarföreningen KFO, IDEA (Arbetsgivarförbundet för ideella organisationer), LO, TCO och Saco.

Lediga jobb
 • Läs även...

  Butikschefen: ”Inte svårt att neka någon att köpa”

  Det är viktigare att vara bra på service än vin. Så resonerar Systembolaget när de rekryterar ny personal. Kenneth Kyobe började som vikarie och är i dag butikschef med 18 anställda.

 • Läs även...

  Civilsamhällets viktigaste avtalskrav

  Reglera arbetstiden så att de anställda hinner återhämta sig. Och öka kompetensen om att axla ett arbetsgivaransvar hos styrelsen. Det är några av de viktigaste frågorna för organisationer och föreningar inför årets avtalsrörelse.

 • Läs även...

  7 av 10 chefer tar stora karriärbeslut på semestern

  Semestern är inte bara en tid då man gärna slöar i hängmattan. Då vårdar också många sin karriär, exempelvis genom att söka jobb, visar en undersökning. Bland cheferna tar nästan sju av tio tillfrågade karriäravgörande beslut under ledigheten.

 • Läs även...

  Hur vet jag att kollegan dricker för mycket?

  Andelen samtal till Alna, experter på skadligt bruk i arbetslivet, ökade med 30 procent under coronavåren. Alna misstänker att samtalen kommer fortsätta stiga under hösten på grund av ökat hemarbete.

 • Läs även...

  Vanligt att misstänka alkoholism på jobbet

  Varannan person har någon gång misstänkt att en kollega eller chef har alkoholproblem. En bransch som utmärker sig negativt är Industri, teknik och tillverkning.

 • Läs även...

  Ny funktion ska minska sjukskrivningar

  Det kan ta lång tid att komma igen efter att ha gått in i väggen. Men tack vare rehabkoordinatorn på pappersbruket Billerud Korsnäs blev Lottas sjukfrånvaro kort. Insatserna fick även positiva effekter på arbetsplatsen.

 • Läs även...

  Obligatoriskt munskydd på Ericssonanställda

  Anställda på Ericsson måste från och med i dag bära ansiktsmask i företagets lokaler. Unionenklubben reserverade sig mot att munskyddet är obligatoriskt och anser att social distansering fortfarande är bästa skyddet mot coronasmitta.

 • Läs även...

  Många lider av kronisk sömnbrist

  Varje natt under arbetsveckan förlorar vi en halv timmes sömn. Men sömnbristen skulle kunna avhjälpas med mer flexibla arbetstider, tror en av forskarna bakom en ny studie.

 • Läs även...

  Kvinnor äter ensamma på tjänsteresan

  Kvinnor är mer prismedvetna, medan män söker sig till sociala sammanhang när de ska äta sin mat. Det visar en ny avhandling, om hur vi inmundigar våra måltider under tjänsteresor, från Umeå universitet.