Annons
 • Anställda över 55 är mest nöjda med sin arbetssituation, visar en undersökning. Foto: colourbox.com

Sex skäl att anställa en senior

Publicerad 14 juni 2018, kl 11:07

Tänker du att äldre arbetskraft är omotiverad och trött? Tänk om!

1. Bra mentorer

Genom att ha ett brett åldersspann på en arbetsplats får du inte bara en grupp med olika erfarenheter och sätt att göra saker. De äldre kan dessutom fungera som mentorer åt de yngre medarbetarna, och på så sätt säkerställa att ovärderlig yrkeskunskap inte försvinner från arbetsplatsen.   
 

2. Lojala

Som senior har man hunnit byta jobb några gånger och har förmodligen testat på både bra och dåliga arbetsplatser. Det gör att man förhoppningsvis vet vad man vill ha ut av en arbetsgivare och kan vara tydlig med det. Vilket i sin tur också gör att man är lojal och stannar längre.
 

3. Tar bladet från munnen

De vågar säga vad de tycker. En arbetsplats med en massa ja-sägare utvecklas inte. Dåliga beslut måste ifrågasättas.
 

4. Mindre sjuka

När anställda ska bedöma hur mycket de kommer att vara sjuka det närmaste året syns tydliga skillnader mellan åldersgrupperna. De yngre anger betydligt mer sjukfrånvaro än de äldre. Det visar Jobbhälsobarometern, som utförs av Sveriges Företagshälsor. Bland anställda över 55 år trodde 42 procent att de inte skulle ha en enda sjukdag det kommande året.
 

5. Billigare

Du sparar på arbetsgivaravgiften. Som arbetsgivare ska du, utöver lön, betala en avgift för varje anställd. Den ligger på 31,42 procent av den anställdes bruttolön, men för den över 67 är den lägre - 16,36 procent.

 

6. Nöjda med jobbet

Arbetsgivare som vill ha nöjda medarbetare bör passa sig för att radikalt föryngra personalen. Enligt en undersökning från Linköpings universitet är det nämligen anställda över 55 år som är mest nöjda med sin arbetssituation. 

Lediga jobb
 • Läs även...

  Trots reform – fortsatta krav på sänkta löner

  I början av året kom fack, arbetsgivare och regering överens om en ny anställningsform – Etableringsjobb – skräddarsydd för att hjälpa nyanlända in på arbetsmarknaden. Det utropades som en seger för den svenska modellen. Men det är tveksamt om det räcker för att tysta ropen på sänkta löner.

 • Läs även...

  Bara 4 av 10 är beredda att jobba längre

  Trots att man kommer att få svårt att klara sig på pensionen är de flesta ovilliga att förlänga sina arbetsliv, visar en ny undersökning. En anledning är att de upplever sina arbeten som alltför psykiskt påfrestande.

 • Läs även...

  Ålders­diskriminering på arbetsmarknaden ökar

  När blir man för gammal? I vissa branscher kan det mycket väl vara redan när man passerar 40-strecket. Säkert är i alla fall att ju närmare 60 du kommer, desto mindre intressant blir du i arbetsgivarnas ögon.

 • Läs även...

  Fel statistik bakom ökad arbetslöshet

  Arbetslösheten i Sverige är överdriven. Det meddelar SCB, som har haft problem med insamlingen av data och menar att felet ligger hos myndighetens samarbetspartner.

 • Läs även...

  Sänkt arbetstid på SSAB

  Stålbranschen är hårt pressad av en minskad orderingång. För att spara pengar har nu därför SSAB erbjudit en stor majoritet av sina tjänstemän att gå ner i arbetstid, vilket 90 procent av dem har nappat på.

 • Läs även...

  Stefan Löfven ber facket om hjälp

  Lagen om anställningsskydd har svagheter – men turordningsreglerna är inte en av dem. Det säger statsminister Stefan Löfven som ber facken om hjälp för att den nya lagen ska bli bra.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.