• Anställda över 55 är mest nöjda med sin arbetssituation, visar en undersökning. Foto: colourbox.com

Sex skäl att anställa en senior

Publicerad 14 juni 2018, kl 11:07

Tänker du att äldre arbetskraft är omotiverad och trött? Tänk om!

1. Bra mentorer

Genom att ha ett brett åldersspann på en arbetsplats får du inte bara en grupp med olika erfarenheter och sätt att göra saker. De äldre kan dessutom fungera som mentorer åt de yngre medarbetarna, och på så sätt säkerställa att ovärderlig yrkeskunskap inte försvinner från arbetsplatsen.   
 

2. Lojala

Som senior har man hunnit byta jobb några gånger och har förmodligen testat på både bra och dåliga arbetsplatser. Det gör att man förhoppningsvis vet vad man vill ha ut av en arbetsgivare och kan vara tydlig med det. Vilket i sin tur också gör att man är lojal och stannar längre.
 

3. Tar bladet från munnen

De vågar säga vad de tycker. En arbetsplats med en massa ja-sägare utvecklas inte. Dåliga beslut måste ifrågasättas.
 

4. Mindre sjuka

När anställda ska bedöma hur mycket de kommer att vara sjuka det närmaste året syns tydliga skillnader mellan åldersgrupperna. De yngre anger betydligt mer sjukfrånvaro än de äldre. Det visar Jobbhälsobarometern, som utförs av Sveriges Företagshälsor. Bland anställda över 55 år trodde 42 procent att de inte skulle ha en enda sjukdag det kommande året.
 

5. Billigare

Du sparar på arbetsgivaravgiften. Som arbetsgivare ska du, utöver lön, betala en avgift för varje anställd. Den ligger på 31,42 procent av den anställdes bruttolön, men för den över 67 är den lägre - 16,36 procent.

 

6. Nöjda med jobbet

Arbetsgivare som vill ha nöjda medarbetare bör passa sig för att radikalt föryngra personalen. Enligt en undersökning från Linköpings universitet är det nämligen anställda över 55 år som är mest nöjda med sin arbetssituation. 

Lediga jobb
 • Läs även...

  Trots reform – fortsatta krav på sänkta löner

  I början av året kom fack, arbetsgivare och regering överens om en ny anställningsform – Etableringsjobb – skräddarsydd för att hjälpa nyanlända in på arbetsmarknaden. Det utropades som en seger för den svenska modellen. Men det är tveksamt om det räcker för att tysta ropen på sänkta löner.

 • Läs även...

  Här får anställda lön för vård av anhörig

  Nu har anställda på Microsoft fått en ny förmån: att vara hemma för vård av en närstående som är allvarligt sjuk. Totalt rör det sig om som mest fyra veckor per år med full lön.

 • Läs även...

  Många unga mår dåligt på jobbet

  Många mår dåligt när de går till jobbet. Störst är problemet bland yngre. Ingen vet exakt vad det beror på, men stressigare arbetsplatser kan vara en förklaring.

 • Läs även...

  Kontorslandskap främjar sexism

  Det råder delade meningar om öppna kontorslandskap. Stressande och högljudda menar kritikerna. Ny forskning visar också att de öppna ytorna kan främja sexism.

 • Läs även...

  Ålders­diskriminering på arbetsmarknaden ökar

  När blir man för gammal? I vissa branscher kan det mycket väl vara redan när man passerar 40-strecket. Säkert är i alla fall att ju närmare 60 du kommer, desto mindre intressant blir du i arbetsgivarnas ögon.

 • Läs även...

  Bra chef viktigt för unga

  Dåligt ledarskap kan få ungdomar att välja bort en arbetsplats. Viktigast för dem är att chefen är tydlig och förstående. Bra humor väger däremot inte särskilt tungt.

 • Läs även...

  Så blir jobbpolitiken

  Uppgörelsen mellan de fyra partierna – Centern, Liberalerna, Socialdemokraterna och Miljöpartiet – som ligger till grund för fredagens val av Stefan Löfven till statsminister innehåller ett antal punkter som rör arbetsmarknaden.

 • Läs även...

  "No deal" kan slå hårt mot svenska jobb

  I kväll röstar brittiska parlamentet om utträdesavtal för Brexit som premiärminister May har förhandlat fram med EU. Blir det ett nej riskerar tusentals svenska företag och jobb att drabbas.

 • Läs även...

  Scania: "Vi tar höjd för värsta scenario”

  Leveransstörningar kan drabba lastbils- och busstillverkaren Scania om det inte blir något utträdesavtal mellan Storbritannien och EU. Personalneddragningar går heller inte att utesluta.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.