Annons
 • Varje morgon bad mannen sin kvinnliga kollega om hjälp att sätta på datorn, vilket medförde att hon exponerades fysiskt framför honom. Foto: Colourbox

Sextrakasserad fick inget stöd

Publicerad 13 november 2018, kl 15:23

Företagsledningen kände till att en kvinnlig anställd utsattes för sexuella trakasserier av en kollega. Trots det vidtogs inga åtgärder för att trakasserierna skulle upphöra. Nu har Unionen stämt företaget för diskriminering.

Kvinnan arbetade på ett företag i Gävle och fick våren 2016 i uppgift att lära upp en nyanställd manlig vikarie. Ganska snart började mannen bli fysiskt närgången, vilket kvinnan upplevde som mycket obehagligt.

Bland annat ska kollegan varje morgon bett om hjälp att slå på sin dator vilket innebar att kvinnan exponerades fysiskt framför honom. Eftersom mannen vägrade att flytta på sig tvingades hon böja sig in under hans skrivbord, vilket medförde en regelbunden fysisk beröring. Mannen började med tiden även att stirra intensivt på henne och fälla nedlåtande kommentarer.

Efter ett tag var situationen ohållbar och kvinnan gick till sin chef och berättade om de sexuella trakasserierna. Men i stället för att stötta henne menade chefen att hon inte skulle överdriva och att mannens beteende inte var något att bry sig om.

Kollegans trakasserier fortsatte under hösten, fortfarande utan att bolaget vidtog några åtgärder för att utreda dem eller se till att de upphörde. I december blev kvinnan till slut inlagd på sjukhus och sjukskriven.

Unionen anser att företaget sett mellan fingrarna med de sexuella trakasserierna och att passiviteten lett till att de eskalerade. Nu har man stämt Gävleföretaget och kräver 75 000 kronor i diskrimineringsersättning.

Förbundet konstaterar att bolaget hade kunnat undvika att trakasserierna mot kvinnan fortsatte genom att inte förlänga mannens vikariat, se till att de båda medarbetarna inte behövde sitta tillsammans eller att ge mannen en tydlig erinran.

Ola Rennstam
Ola Rennstam
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Vabbande hovmästare fick inte gå på fest

  När en hovmästare på Grand Hôtel behövde vabba sa chefen nej. Hovmästaren vabbade ändå och nekades då att gå på personalfest. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren.

 • Läs även...

  Medlemmar stäms på miljoner

  Unionen stämmer över 100 arbetsgivare per år för uteblivna löner och felaktiga uppsägningar. Men det händer även att medlemmar hamnar i domstol. Och får betala miljonbelopp.

 • Läs även...

  Döv nekades jobb

  En tolkcentral valde att inte anställa en man som receptionist. Motiveringen var att mannen – till följd av sin dövhet – inte kunde använda taltelefon. Nu har Unionen stämt arbetsgivaren för diskriminering.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.