Annons
Annons
 • Siri Kock har satt upp över 40 lappar i Göteborg. Foto: Privat

Siri betalar 25 000 för att få ett jobb

Publicerad 16 september 2020, kl 11:37

Den som hjälper Siri Kock att hitta ett jobb får 25 000 kronor i hittelön.
– Det är ingen stor kostnad, det kostar mig ju jättemycket att vara arbetslös, säger hon.

Förra sommaren avslutade Siri Kock sin utbildning till bebyggelseantikvarie. Sedan dess har hon sökt över 100 jobb – men utan resultat. Nu provar hon ett annorlunda sätt att hitta ett arbete och erbjuder minst 25 000 i hittelön till den som förmedlar en kontakt som leder till jobb, något som Göteborgs-Posten var först med att berätta.

Jag kände att jag hade testat allt. Jag hade skickat brev och ringt runt till massa arbetsplatser och att åka fysiskt kändes inte så bra såhär i coronatider. Jag tänkte att det måste finnas massa människor med kontakter och kanske skulle några av dem stanna upp vid annonsen och tänka att de skulle kunna hjälpa mig. Och jag är jättetacksam om någon tar sig tid att göra det, säger hon till Kollega.

Siri Kock bor i Göteborg och har satt upp runt 40 lappar på olika ställen i stan. I annonsen framgår att den som hjälper henne att hitta ett jobb får 30 procent av den bruttolön hon tjänar in under tre månader. Beloppet betalas ut i tre omgångar och hittelönen blir minst 25 000 kronor.

Det kostar mig jättemycket pengar att vara arbetslös, jag har ingen a-kassa. Om jag lägger 30 procent av min bruttolön för tre månader för att få ett jobb är det ingen stor kostnad i sammanhanget. Dessutom kan de pengarna kanske hjälpa någon annan.

För att få pengarna ska tipset vara väl underbyggt. Att mejla och tipsa om en jobbannons är inte tillräckligt.

Det handlar om att någon ska förmedla en personlig kontakt som leder till ett jobb. Många har hört av sig för att tipsa om olika arbetsplatser, men oftast har jag redan varit i kontakt med dem. Jag har fått några värdefulla tips, men de har inte lett till något jobb.

Siri Kock kan tänka sig många arbetsplatser, men det är viktigt att tjänsten är relevant för hennes utbildning. Ett extrajobb på kafé har hon redan.

Läs mer: Andreas fick nytt jobb på 11 dagar

Jag har velat det här sedan jag var fem år gammal, så för mig finns inget alternativ. Jag visste att arbetsmarknaden var tuff, men jag tycker också att skolan borde ha gett oss lite mer tips på hur vi skulle gå till väga för att få jobb efter utbildningen.

Hittills har annonsen inte gett resultat. Men via kontakter har hon fått en kortare projektanställning på Stockholms stadsmuseum. Hon börjar första veckan i oktober och slutar i mitten av december.

Det känns jätteroligt, för det har verkligen varit en kämpig uppförsbacke. Och jag är inte ensam bland mina kurskamrater att ha det tufft. Ju snävare bransch, desto tuffare arbetsmarknad.

David Österberg
David Österberg
[email protected]

Skriv din kommentar

Du kan lämna kommentarer på denna sidan till 2020-10-07.

Namn och kontaktuppgifter är endast synligt för redaktionen.
Våra regler för kommentarer

Lediga jobb
 • Läs även...

  Vissa branscher klarar krisen bättre

  Nästan alla branscher har drabbats av varsel och korttidsarbete under coronavåren. Men det finns några undantag.

 • Läs även...

  Corona får Apotea att rekrytera

  Många korttidspermitteras och varslas nu om uppsägning från sina arbeten. Men det finns även de arbetsplatser som är i stort behov av personal. Ett av de företag som rekryterar personal för fullt är Apotea.

 • Läs även...

  Antalet varsel ökar kraftigt

  Coronakrisen får allt större effekter på svensk ekonomi. Under andra veckan i mars ökade antalet varsel kraftigt. TRR beskriver situationen som exceptionell – och räknar med att effekten av krisen visar sig först om en månad.

 • Läs även...

  Andreas fick nytt jobb på 11 dagar

  När coronakrisen slog till blev driftteknikern Andreas Molinder Agborg av med jobbet. Elva dagar senare skrev han på ett nytt kontrakt. Han uppmanar arbetslösa att använda sina nätverk och att fokusera på allt de lärt sig i arbetslivet.

 • Läs även...

  Utredning: ”Alla ska ha rätt till a-kassa”

  Alla som har jobbat ska få a-kassa om de blir arbetslösa. Det föreslår den utredning om a-kassan som presenterades under tisdagen. Men för den som är arbetslös länge blir ersättningen lägre än i dag.

 • Läs även...

  Arbetslösa kan få studier betalda

  Två års betalda studier kan bli verklighet för uppsagda tjänstemän. Dessutom kan företagens avgift till TRR Trygghetsrådet slopas. Anledningen är TRR:s miljardöverskott.