Hoppa till huvudinnehåll
Arbetsskada

Självmord klassat som arbetsskada

Sedan en 36-årige Saabanställd man tagit livet av sig på en tjänsteresa i Sydkorea har Försäkringskassan nu kommit fram till att självmordet inträffade till följd av en arbetsskada. I och med det så kan de anhöriga ha rätt till högre ersättning.
Anita Täpp Publicerad 17 augusti 2018, kl 13:06
Wikimedia commons
Sedan dödsfallet har Anders Jonssons anhöriga försökt utreda Saabs ansvar för självmordet, ifrågasatt varför företaget inte gjorde mer för att hjälpa honom. Wikimedia commons

Anders Jonsson omkom efter ett fall från sjunde våningen i januari, när han var på en tjänsteresa i Sydkorea. Han hade då , enligt DN, mått dåligt och uppträtt förvirrat i flera dagar.

Sedan dödsfallet har hans anhöriga försökt utreda Saabs ansvar för självmordet, ifrågasatt varför företaget inte gjorde mer för att hjälpa Anders Jonsson och även gjort en polisanmälan om arbetsmiljöbrott. Förundersökningen lades dock ner i maj då en kammaråklagare inte ansåg att brott kunde styrkas.

Parallellt med det har Försäkringskassan gjort en utredning och nu tagit beslut om att självmordet inträffade till följd av en arbetsskada.

I ett yttrande slår Försäkringskassan, enligt DN, fast att dödsfallet är en ”direkt konsekvens av en ohälsoprocess som har arbetsrelaterade faktorer”.

Om beslutet kan medföra en ny rättslig prövning om Saab kan ha gjort sig skyldig till ett arbetsmiljöbrott är ännu oklart.

Men beslutet kommer i vilket fall att medföra att Anders Jonssons anhöriga kan ha rätt till en högre ersättning, exempelvis en efterlevandelivränta. Vilket de, i och med att Anders Jonsson var medlem i Unionen, kan få förbundets hjälp med.

– Vi kan ge hjälp och stöd när det gäller de ersättningar som blir aktuella och skulle det bli en tvist om ersättningarna så kan man också få rättshjälp av oss, säger Malin Wulcan, biträdande chefsjurist på Unionen.

Ersättning till efterlevande

  • När någon avlider kan efterlevande få ersättning från staten i form av exempelvis omställningspension och barnpension som betalas ut från Pensionsmyndigheten.
  • Om den bortgångne var 70 år eller yngre, fortfarande arbetade och omfattades av ett kollektivavtal på sin arbetsplats får de efterlevande också ersättning från efterlevnadsskyddet TGL. Det är ett skattefritt engångsbelopp som i första hand går till make, maka eller registrerad partner, i andra hand till barnen, i tredje hand till föräldrar. Om den avlidne har skrivit ett förmånstagarförordnande kan även en sambo få TGL.
  • Om dödsfallet blir godkänt som arbetsskada kan de efterlevande också få begravningshjälp. Försäkringskassan kan då även besluta att betala ut en efterlevandelivränta – vilket är en viss procent av den avlidnes lön – till make, maka, registrerad partner eller sambo och barn.
Arbetsskada

Krock med barn inte en arbetsskada

När mannen skulle sätta i en sladd som lossnat från datorn krockade hans huvud med sin son som lekte under bordet. Men nu har högsta förvaltningsdomstolen sagt sitt –  det räknas inte som arbetsskada.
Lina Björk Publicerad 26 april 2023, kl 10:09
Barnfingrar som rör ett tangentbord
Barn som leker under bord kan bli en arbetsmiljörisk. Det fick en tjänsteman erfara när hans 3-årige son orsakade honom en tandskada - som inte räknas som arbetsskada, enligt domstolen. Foto: Shutterstock

Även om du jobbar hemifrån har din arbetsgivare ansvar för sin arbetsmiljö. Men skulle du råka ut för en arbetsskada är ditt skydd betydligt svagare. Är du på kontoret så täcks i princip allt som sker på betald arbetstid och inom kontorets väggar. Jobbar du hemma måste olyckan ha skett i ”påtagligt och direkt samband med det arbete som utförs”, vilket är betydligt svårare att bevisa. Det fick en tjänsteman som hade beordrats hemmajobb under smittspridningen av covid-19 erfara.


Krockade med sonens huvud

Medan mannen jobbade lossnade strömkabeln till hans dator och föll i golvet. När han böjde sig ner för att sätta i den, reste sig hans treårige son som lekte under bordet och mannen fick hans huvud på hakan vilket orsakade en tandskada. Eftersom skadan uppstått när han jobbade anmälde han det som en arbetsskada och Försäkringskassan gav honom rätt till ersättning för tandvårdskostnader.

Ett ombud för socialförsäkringen överklagade beslutet och menade att olyckshändelsen inte kunde skyllas på jobbet - alltså inte en arbetsskada. Det hela gick hela vägen till högsta förvaltningsdomstolen som ändrade beslutet med motiveringen att olyckan hade med mannens privatliv att göra eftersom det var sin sons huvud han krockade med.

Lagstadgad försäkring

Den som drabbas av en arbetsskada kan ansöka om olika ersättningar från arbetsskadeförsäkringen. De vanligaste är livränta (ersättning för inkomstförlust) och ersättning för kostnader (för tandvård, särskilda hjälpmedel eller sjukvård utomlands).

TFA

De allra flesta har även kollektivavtalad Trygghetsförsäkring vid arbetsskada (TFA), som ger extra ersättning om du skadar dig på jobbet, till eller från jobbet eller får en arbetssjukdom. TFA-avtalet är ett kollektivavtal som ger ekonomiskt skydd till den som råkar ut för en arbetsskada.

Arbetsskada

Olycksfall till jobbet med elsparkcyklar ökar

David Österberg Publicerad 23 augusti 2022, kl 13:37
Olycksfall till jobbet med elsparkcyklar ökar
Person åker elsparkcykel
Olycksfall till jobbet med elsparkcyklar ökar