Annons
Annons

Självmordsvåg på telekomföretag

Publicerad 17 september 2009, kl 13:09

På ett och ett halvt år har 22 anställda på France Télécom tagit sitt liv. Facken lägger skulden på de många omorganisationerna och pressen på de anställda.

1997 inleddes privatiseringen av franska telekomjätten France Télécom. Det var också starten på stora omstruktureringar i företaget. Något som bevisligen lett till stora påfrestningar för de anställda.

På ett och ett halvt år har 22 anställda begått självmord, skriver Le Figaro. Bara under sommarmånaderna har sex personer tagit sitt liv. Den senaste veckan har tre incidenter inträffat. En kvinnlig anställd tog sitt liv genom att kasta sig ut genom ett fönster efter ett möte. Ytterligare två anställda försökte begå självmord.

En anställd i 50-årsåldern, med 30 år i företaget, knivhögg sig själv under ett möte. En annan anställd hittades livlös efter att ha tagit lugnande mediciner. Båda kunde räddas.

Nu riktar facken skarp kritik mot France Télécom. Man menar att omstruktureringarna har pågått under för lång tid och lett till oerhörd stress för de anställda. Att omplaceras till ny ort och nytt jobb efter 50 är inte acceptabelt anser man, och kräver att France Télécom återinför möjlighet till avgångspension från 57 år.

Ledningen för France Télécom har lovar förstärka företagshälsovården och gå igenom 500 omplaceringar igen, skriver Le Figaro.

Linda Svensson
Linda Svensson
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Ny funktion ska minska sjukskrivningar

  Det kan ta lång tid att komma igen efter att ha gått in i väggen. Men tack vare rehabkoordinatorn på pappersbruket Billerud Korsnäs blev Lottas sjukfrånvaro kort. Insatserna fick även positiva effekter på arbetsplatsen.

 • Läs även...

  Osjälviskhet lönar sig

  Börja bry dig om andra. Det kan vara ett fungerande tips för den som vill ha högre lön, visar ny forskning.

 • Läs även...

  Inlåsning kan leda till depression

  En fjärdedel av anställda riskerar att inte kunna byta jobb den dag de vill. En sådan känsla av inlåsning kan leda till sämre hälsa och till och med depression, visar ny forskning.

 • Läs även...

  Professor oroas över fortsatt distansarbete

  Att jobba hemifrån under lång tid leder till sämre arbetsmiljö och sämre produkter. Därför borde fler återvända till sina arbetsplatser, enligt Oskar Nordström Skans, professor i nationalekonomi.

 • Läs även...

  Gudrun Sjödén kvar i garderoben

  Gudrun Sjödén och Gekås i Ullared vägrar att redovisa i vilka fabriker deras kläder sys. Det visar en färsk kartläggning gjord av organisationen Fair Action. H&M, Lindex, Åhléns och RNB får godkänt i granskningen.

 • Läs även...

  80 miljoner jobb hotas av klimatet

  Den globala uppvärmningen väntas leda till svårare arbetsförhållanden och lägre produktivitet. Totalt beräknas 80 miljoner heltidsjobb försvinna fram till 2030, visar en färsk rapport från den internationella arbetsorganisationen, ILO.