Annons

Självmordsvåg på telekomföretag

Publicerad 17 september 2009, kl 13:09

På ett och ett halvt år har 22 anställda på France Télécom tagit sitt liv. Facken lägger skulden på de många omorganisationerna och pressen på de anställda.

1997 inleddes privatiseringen av franska telekomjätten France Télécom. Det var också starten på stora omstruktureringar i företaget. Något som bevisligen lett till stora påfrestningar för de anställda.

På ett och ett halvt år har 22 anställda begått självmord, skriver Le Figaro. Bara under sommarmånaderna har sex personer tagit sitt liv. Den senaste veckan har tre incidenter inträffat. En kvinnlig anställd tog sitt liv genom att kasta sig ut genom ett fönster efter ett möte. Ytterligare två anställda försökte begå självmord.

En anställd i 50-årsåldern, med 30 år i företaget, knivhögg sig själv under ett möte. En annan anställd hittades livlös efter att ha tagit lugnande mediciner. Båda kunde räddas.

Nu riktar facken skarp kritik mot France Télécom. Man menar att omstruktureringarna har pågått under för lång tid och lett till oerhörd stress för de anställda. Att omplaceras till ny ort och nytt jobb efter 50 är inte acceptabelt anser man, och kräver att France Télécom återinför möjlighet till avgångspension från 57 år.

Ledningen för France Télécom har lovar förstärka företagshälsovården och gå igenom 500 omplaceringar igen, skriver Le Figaro.

Linda Svensson
Linda Svensson
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Ledig måndag ska minska jobbstressen

  Tungt att gå till jobbet på måndagar? I Japan har man kommit på ett sätt att få överarbetade medarbetare att ta det lite lugnt. Nämligen att vara ledig veckans första förmiddag.

 • Läs även...

  Många tror sig älska jobbet

  Älskar du ditt jobb? Eller har du bara lyckats intala dig att du gör det, för att inte bryta mot den nuvarande samhällsnormen och riskera att ses som misslyckad? Så kan det faktiskt vara, enligt etnologen Magdalena Petersson McIntyres forskning.

 • Läs även...

  Årets jobbhjältar prisades

  En klubbordförande som varit med och räddat jobb i Kiruna, en klubb som enat sina medlemmar och ett arbetsplatsombud som vänt opinionen mot facket till en partner man kan lita på. Under måndagen prisades Unionens jobbhjältar.

 • Läs även...

  Ett stort steg närmare visselblåsarskydd

  Under måndagen antog EU:s ministerråd visselblåsardirektivet. Därmed var det sista hindret att stoppa direktivet avklarat och det blir snart förbjudet att straffa anställda som rapporterar om oegentligheter på jobbet.

 • Läs även...

  Så ska äldre orka jobba längre

  Träning på arbetstid, kompetensutveckling och möjlighet att styra över sin arbetstid. Det är bara några av förslagen på vad arbetsgivare kan göra för att få seniora medarbetare att jobba längre, enligt en ny rapport.

 • Läs även...

  80 miljoner jobb hotas av klimatet

  Den globala uppvärmningen väntas leda till svårare arbetsförhållanden och lägre produktivitet. Totalt beräknas 80 miljoner heltidsjobb försvinna fram till 2030, visar en färsk rapport från den internationella arbetsorganisationen, ILO.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.